Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Augstāk par zemi

Kā jau visur dzīvē, galvenais ir atrast savu iekšējo līdzsvaru - padevīgi secinu, kad daudzsološi siltā un saulainā sestdienas rītā cilvēku pārpilnā Mežaparkā mēģinu vismaz nostāvēt uz lentes, kas nospriegota starp diviem kokiem. Slackline kustības aktivitātes dažādos parkos un brīvdabas festivālos esmu manījusi publikāciju veidā sociālajos tīklos.

Viens no kustības aizsācējiem Uģis Čakars stāsta, ka slackline Latvijā aizvien populārāks kļūst pēdējo divu gadu laikā, un prognozē, ka, līdzīgi kā citur pasaulē, kur attīstās aizvien dažādi stili, pieejas un ekipējums, entuziastu skaits tikai augs.

Pirmajā brīdī šķiet - kas tad tur ko nenoiet pa diezgan paplatu lenti, kura turklāt neatrodas pat īpaši augstu, bet apmēram pusmetra metra attālumā no zemes. Tomēr tā pakaļaujas kustībām, un katrs mazākais ķermeņa impulss draud izjaukt līdzsvaru. Jūtu arī muskuļu spriedzīti kājās. Uģis un vēl daži slackline entuziasti, kas novilkuši vairākas lentes netālu no Mežaparka peldvietas un gaida interesentus, pa lenti ne tikai vienā mierā staigā, bet lēkā, met kūleņus gluži kā tādi cirka mākslinieki. Uģis smejas, ka cirks tāda bērnu spēlīte vien esot un vispār slackline pirmsākumi meklējami alpīnistu vidē. Daudz kas no ekipējuma arī līdzinās kāpēju aprīkojumam, taču, slackline attīstoties kā neatkarīgam sporta veidam, arī inventārs ir speciāli pielāgots. Uģa pamatnodarbošanās ir industriālais alpīnisms, tāpēc slackline šķiet loģisks interešu turpinājums. «Slackline iedalās dažādās apakšnozarēs jeb stilos atkarībā no tā, ko katram sportistam gribas darīt. Long line ir tendēts uz garu posmu noiešanu, high line - iešanu lielā austumā, piemēram, kalnos, savukārt trick line ir triku veikšanai. Katram sava inventāra specifika, tehniskie risinājumi, idejas, ko un kā labāk darīt,» skaidro Uģis un piebilst, ka jebkurā gadījumā nepieciešama koncentrēšanās, sava ķermeņa pazīšana un līdzsvara izjūta. Speciāla fiziskā sagatavotība gan neesot vajadzīga, jo slackline padodas gan bērniem, gan apaļīgiem kungiem, kas ikdienu pavada pie datora, gan festivālu publikai - vajagot tikai sākt!

Slackline attīsta līdzsvara sajūtu, stiprina iekšējos muskuļus, ko ikdienā parasti netrenējam. «Tu koordinē savu ķermeņa centru. Nostiprini locītavas. Neuzkačājies, bet kļūsti spēcīgs, izturīgs. Un iemācies būt šeit un tagad - principā to pašu, ko cenšas panākt meditācija. Tiklīdz, ejot pa lenti, tev ienāk prātā kāda cita doma, tu krīti! Tev jābūt klātesošam katrā solī, ko sper. Arī elpošana ir svarīga, tāpat kā jogā, jo elpošana palīdz noturēt harmoniju,» zina Uģis. Vasaras sezonā slackline aktīvisti sastopami Kronvalda parkā, Ķengaragā, Mežaparkā, Lucavsalā un citur… Interesenti var trenēties bez maksas. Ziemā nodarbības notiek telpās, ko iespējams pielāgot šīm aktivitātēm. Arī baseinā, nospriegojot lenti virs ūdens… Starp citu, karstgalvji savulaik pa lenti pārgājuši pat Niagāras ūdenskritumam. Slackline kustība ne velti nāk tieši no Amerikas un vislielākos apgriezienus uzņēmusi kā tur, tā Brazīlijā, Eiropā, arī Japānā. Tur, kur daba krāšņa un augstie kalni… Latvieši pērn viesojušies Turkish Highline Carnival, kas ir viena no pasaules topa vietām šī sporta veida mīļotājiem. «200-300 metru augstumā kalnos virs aizām bija nospriegotas 20 lentes dažādu funkciju veikšanai - staigāšanai, trikiem. Protams, drošība ir neaizstājama un virs aizas tu ej ar iekari, tev ir virve, kurā tu paliec karājamies, ja nokrīti. Tad vari vai nu rāpties atpakaļ un turpināt ceļu, vai arī braukt uz malu un laist nākamo,» priecājas Uģis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Katrai gaumei savs

Kopš 2006. gada notiek slackline Pasaules čempionāts un ir nodibināta slackline starptautiskā asociācija, tādējādi ierindojot slackline sporta disciplīnu kategorijā.
Urbanlining ir slackline veids, kurā tiek apvienoti visi slackline stili vienkopus. Pārsvarā tiek praktizēts pilsētas parkos un uz ielām, piemēram, nospriegojot lenti starp namiem vai virs kādas ielas daļas.
Waterlining ir slackline virs ūdens, piemēram, pāri baseinam, ezeram, upei, laivu piestātnei. Tas piešķir aktivitātei lielāku piedzīvojuma sajūtu. Piemēram, pērn slackline lente tika nostiepta Baltezerā virs Juglas kanāla. Ja krīti, tad pie viena arī nopeldies. Trikus uz lentes var apvienot ar lēcieniem ūdenī.
Slackline yoga - Budas poza uz lentes nav nekas neiespējams, un pati staigāšana pa lenti ir savā ziņā pielīdzināma jogošanai. Uz lentes esot iespējams izpildīt teju visas jogas asanas. Iespējams, gandrīz katrs jogotājs sapņo sasniegt tādu koncentrēšanās un līdzsvara stāvokli, lai spētu šo jogas veidu īstenot.
Tāpat kā citos sporta veidos, arī slackline tiek uzstādīti rekordi. Viens no entuziastu iedvesmotājiem ir Endijs Luiss, kurš ar saviem trikiem uzstājies arī Madonnas koncertšovos.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?