Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Baidās no Dienvidu tilta likteņa

«Es nedomāju, ka to vienkārši var nepabeigt. Kaut gan - ir arī Dienvidu tilts taču Rīgā?» augstpapēžu apavos laipodama pa bedraino skolas pagalmu, kur par būvdarbiem liecina ar granti nobērtā zeme, retoriski vaicā Aizkraukles profesionālās vidusskolas direktore Ruta Krūkle. Kopš Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) būvdarbu neatbilstības projektam dēļ ir apturējusi Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu skolas rekonstrukcijai, audzēkņi ir spiesti turpināt mācības šaurās dienesta viesnīcas telpās vai sēžot vējjakās angārā, kas paredzēts automehānikas skolēniem.

Ar Eiropu nav joki

«Ar Eiropu jokoties nevar. Viņi katrā gadījumā uzstāda savus noteikumus,» par notikušo saka R. Krūkle. Finansējuma kontrolētāja VIAA līdzekļus apturēja, jo būvdarbi neatbilda 2003. gadā veidotajam skiču projektam. «Tas skiču projekts taču ir vecs kā mūžība! Ir mainījušies celtniecības normatīvi, ir daudz kas mainījies,» skaidro tagadējā vidusskolas direktore. Nepieciešamos grozījumus, lai renovācija atbilstu tagadējiem būvnormatīviem, iepriekšējā skolas administrācija nesaskaņoja ar VIAA un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), tāpēc būvkompānija Modus būve nav saņēmusi finansējumu par padarīto un būvdarbus pārtraukusi. «Un visi tagad baidās no neattiecināmajām izmaksām,» pauž R. Krūkle. Kopējais ERAF finansējums saistībā ar Aizkraukles un Viesītes arodvidusskolu reorganizāciju, kas apvienotas Aizkraukles Profesionālajā vidusskolā ar vairākiem simtiem audzēkņu, mērāms vairāk nekā 3,3 miljonos latu.

Šajā situācijā vainīgas ir iepriekšējās skolas amatpersonas, uzskata Izglītības un zinātnes ministrija. Pret atlaisto Aizkraukles arodvidusskolas direktoru Jāni Ikaunieku un direktora pienākumu izpildītāju vasarā Rasmu Auzenbergu notiekot dienesta izmeklēšana. Tagadējā vidusskolas direktore Dienai saka, ka viņai pat neinteresē, kurš ir vainīgs. «Es neesmu tā soda institūcija, kas norādīs uz vainīgo. Man galvenais ir, lai tā situācija būtu atrisināta,» uzsver R. Krūkle.

Vienlaikus R. Krūkle atzīst, ka, viņasprāt, viens pats direktors vai pienākumu izpildītāja nevar būt vainīgi, jo līdzīga situācija ir arī citās profesionālajās skolās. «Vai var uzticēt skolu direktoram apsaimniekot tik lielus miljonus? Es nezinu. Tad varbūt vajag skaidri nodiktēt prasības - gribat, lai skola saņem tādus miljonus? Tad jums blakus ir jānopērk vai jāalgo celtniecības darbu speciālists, kas ir gudrs par iepirkumiem celtniecības jomā, kas ir gudrs par Eiropas naudas apsaimniekošanu,» saka direktore. Viņa atzīst, ka, visticamāk, pati, tāpat kā iepriekšējais direktors, nezināšanas dēļ varētu pieļaut kļūdas. «Šobrīd vismaz es esmu lietas kursā un saprotu, ka no Eiropas uzstādījuma faktiski nevar atkāpties ne pa labi, ne pa kreisi. Ja gribi atkāpties, tad viss ir jākārto dokumentāli,» striktā intonācijā saka direktore.

Skolēni jau pieraduši

Direktore apzinās, ka IZM skola ir «neērta kā viskarstākais kartupelis, kāds var būt», taču risinājums ir jāmeklē, jo, neierīkojot apkuri renovētajā skolā, tiks zaudēti līdz šim ieguldītie līdzekļi. IZM pārstāve Dace Jansone-Klasiņa Dienai pauž, ka ministrija situācijas risināšanā ir iesaistījusies, sniedzot juridisko palīdzību, lai pēc iespējas ātrāk nodrošinātu apkures sistēmas darbību. Finansējumu apkures renovācijai var piešķirt, jo tas bija paredzēts pamatbūvniecības līgumā. Kad tieši tas varētu notikt, IZM nemin. Arī R. Krūkle uz šo jautājumu pēc ilgas pauzes atbild: «Es nezinu.» Vienā no ēkas renovētajām daļām pēc apkures ievilkšanas plānots izmitināt pēdējā kursa audzēkņus, kuri pašreiz iziet praksi.

«Gandrīz tas pats, kas iepriekš,» saka vēsajā, pēc eļļām dvakojošajā angāra piebūvē sēdošie automehānikas 3. kursa puiši. «Pamatideja bija, ka viņi gribēja mācīties normālās, labās telpās. To arī vajag teikt, to arī sakiet. Skaidrs, ka bija cerība,» direktore mēģina viņus papildināt. «A mums šeit arī labi. Vienkārši ir pierasts,» atklāj viens no puišiem. Vēlāk, kad saruna notiek jau ilgāku brīdi, skolnieki atzīst - cerības par tikšanu izremontētās telpās jau vairs neesot, ierasts, ka viss vienmēr kavējas. Vidusskolas kopmītņu telpās skolēni tiek dalīti grupās, jo vietas visiem šaurajās telpās nepietiek.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?