Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Balss ar noslēpumu

Beidzot! Koncerts Garanča un Šišons spāņu mūzikā, kas Elīnas Garančas veselības problēmu dēļ tāpat kā daļa no koncertiem viņu Eiropas turnejā nevarēja notikt pagājušā gada rudenī, nu ir publikai dzimtenē atdots. Ar uzviju. Elīnu Garanču sagaidījām vislabākajā vokālajā un artistiskajā formā, pilnasinīgā pasaules operdīvas mirdzumā.

Viņai jūtīgi un azartiski atsaucās Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, kuram šī programma ir labi norūgusi līdz gatavībai to pasniegt perfekti, taču vienlaikus atraisīti un ar veselīgu pašapziņu, kas pērnruden iegūta turnejā, apliecinoties arī ekstrēmos apstākļos bez slavenās solistes. Šim koncertam noteikti ir gada notikuma statuss Latvijas mūzikas apritē.

Programmas serdi veidoja skaņdarbu izlase no Elīnas Garančas pērn firmā Deutsche Grammophon izdotā albuma Habanera, kurā viņa izpilda spāņu un čigānu dziesmas, operešu (arī spāņu sarsuelu) un franču komponista Ž. Bizē operas Karmena ārijas, izvēloties titulvarones raksturojumam mazzināmo sākotnēji komponēto Habaneras versiju, no kuras vēlāk komponists atteicās. (Albumu dziedātāja un K. M. Šišons ierakstīja Turīnā kopā ar Itālijas RAI Nacionālo simfonisko orķestri, Turīnas filharmonijas kori un spāņu flamenko ģitāristu Hosē Mariju Galjardo del Reju.)

Vai latviešu operdziedātājai ar zeltainajiem ziemeļmeitas matiem pietiek iekšējās versmes un tās īpašās, vārdos neizstāstāmās emocionālās sajūtas, lai dziedot patiesi iejustos Fernando Obradora, Pablo Lunas, Fransisko Barvjeri, Šavjē Montsalvatžes spāņu mūzikā līdz pat triumfāli plašajam Granadas vērienam koncerta piedevā? Pietiek, jo dziedātājas balsij, kas karjeras sākumā bija viegls, veikls un gaišs augstais mecosoprāns (konkurētspējīgs arī soprānu lomās), pēdējos gados klāt nācis dzelmjaini tumša, sulīgi piesātināta tembra, iekšēja dramatisma un zemās tesitūras valdzinājums. Tā ir balss ar noslēpumu, tās īpašniece - māksliniece ar stāju, kurā versmaina pašatdeve ir kopā ar cēlu savaldību. Vokālās tehnikas arsenālā klāt nākuši specifiski niansēšanas paņēmieni - tipiski spāniskie trilleri, ar kuriem dziedātāja izaicina un ķircina, noslīpēti kā specefekts ar kvalitātes un iedarbības garantiju. Izcili!

Lai gan koncerts un Eiropas turneja, kuru patlaban atsākot E. Garanča un K. M. Šišons, un LNSO tūlīt uzstāsies Bādenbādenē un Vīnē, ir velte minētajam spāņu mūzikas albumam, kontekstu veido mūzika, kuras šajā albumā nav. E. Garančas programmā šāds bonuss bija itāļu opera - ārijas no Amilkāres Ponkjelli Džokondas un Gaetāno Doniceti Favorītes -, kurā dziedātāja apliecināja augstākās raudzes vokālo meistarību klasiskajā izpratnē, belcanto stilā. Savukārt orķestris aizrāva ar savu meistarstiķi - fragmentiem no krievu klasiķa Nikolaja Rimska-Korsakova Spāņu kapričo ar daudziem virtuoziem instrumentu soloposmiem perfektā ansambļa saspēlē. LNSO izpildījumā izstrādājis katru niansi, K. M. Šišons pie diriģenta pults sniegumu kontrolē jau kā partitūras mūzikas notikumu režisors. Patīkami pārsteidza solistu atraisītība, sākot jau ar Sandi Šteinbergu, kurš pie pirmās vijoles pults brīžiem pārtop virtuozā tautas muzikantā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?