Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Barikādes godina dažādi

Barikāžu 22. gadadiena Rīgā tika sagaidīta ar virkni pasākumu, vairākos no tiem piedalījās arī valsts augstākās amatpersonas. Valsts prezidents Andris Bērziņš, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis 20. janvārī plkst. 11.30 piedalījās atceres ugunskura iedegšanā Doma laukumā, bet plkst.

12.00 apmeklēja dievkalpojumu Rīgas Domā. Visi trīs plkst. 14.00 devās nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa un pie barikādēs kritušo piemiņas akmeņiem Bastejkalnā. Piemiņas pasākumos Rīgā piedalījās arī Saeimas deputāti un valdības ministri. Šajā dienā notika arī citi pasākumi. Nepilsoņu kongresa rīkotajā akcijā, kurā piedalījušies ap 30 cilvēku, pie Brīvības pieminekļa tika nolikts sēru vainags ar sarkanām un baltām rozēm, atsaucoties uz Latvijas Tautas frontes «nodotajiem ideāliem», aģentūrai LETA skaidrojusi organizatoru pārstāve Elizabete Krivcova (SC). Īpašu ievērību guva pasākums, kas netika iekļauts oficiālo pasākumu sarakstā, taču tika plaši izziņots jau iepriekš. Manifestāciju Par tautas dzīvību, kuras mērķis bija «atgriezties pie atmodas laika ideāliem mūsdienu Latvijā», rīkoja bijusī Latvijas Radio ziņu producente Eva Lūse, Jāņa Čakstes Demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības biedrība, Latvijas Ordeņu brālība un Asociācija Ģimene. Tika ziņots, ka no sabiedrībā zināmiem cilvēkiem pasākumā uzstāsies valsts kontroliere Inguna Sudraba, dalību pasākumā bija pieteikuši arī Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs un Latvijas evanģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags. Arhibīskaps J. Vanags barikāžu piemiņai veltītajos pasākumos nepiedalījās slimības dēļ, savukārt arhibīskapa Z. Stankeviča vietā runu teica kardināls Jānis Pujats. Manifestāciju, kas bija pulcējusi vairākus simtus - galvenokārt vecākās paaudzes - cilvēku, atklāja aktieris Gundars Āboliņš, paziņojot, ka pasākums neesot rīkots ar kādu politisku zemtekstu. Kardināls Jānis Pujats savā runā atgādināja par kristīgās dzīves principiem, nosodot abortu veikšanu un viendzimuma laulības. Salīdzinot ar Staļina personības kultu un Hitlera genocīdu, J. Pujats norādīja, ka «seksuāli dezorientēti ļaudis daudzās valstīs kļuvuši par diktatoriem».

Emocionāli sanākušos uzrunāja valsts kontroliere Inguna Sudraba, norādot, ka pirms 22 gadiem Dievs mums devis svētību, bet mēs paši no tās esam atteikušies, tās vietā pieņemot «zelta teļu». Viņa uzsvēra, ka, ģimenēm aizbraucot un cilvēkiem pārdodot savu zemi svešajiem, no tautas «iziet dzīvība» un, lai izvēlētos jaunu sākumu beigu vietā, esot «jāpieņem arī jauna derība». «Tā sākas ar treknas svītras novilkšanu. Tā sākas arī ar tautas grēku nožēlu,» sanākušajiem teica I. Sudraba. Iepriekš vaicāta, kāpēc nolēmusi piedalīties šajā pasākumā, I. Sudraba Dienai uzsvēra, ka viņai bijis svarīgi, lai «manifestācija nebūtu saistāma ar kādām politiskām aktivitātēm» un tādējādi nevar viņu izmantot politiskos nolūkos. Par šāda riska neesamību I. Sudraba pārliecinājusies, «paanalizējot, ar ko šīs organizācijas ir nodarbojušās līdz šim». Atlikušie runātāji sanākušo vērību centās piesaistīt, notikumus dramatizējot, piemēram, Latvijas Ekonomistu asociācijas valdes priekšsēdētājs Ivars Brīvers paziņoja, ka nākamais solis, lai apliecinātu Latvijas uzticību Eiropai pēc eiro ieviešanas, būšot latviešu valodas aizstāšana ar angļu valodu, savukārt mācītājs Guntis Kalme paziņoja, ka Latvija pastāvēšot tikai tik ilgi, kamēr tās pamatnācijai būšot svarīgas «vispārcilvēciskās, tradicionālās, kristīgās, normālās vērtības». Lai arī visi no runātājiem, no kuriem teju puse bija reliģisko organizāciju pārstāvji, savās runās atsaucās uz atmodas laiku un tā ideāliem, tikai Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors profesors Ivars Kalviņš sanākušos pirms savas runas aicināja ar klusuma brīdi pieminēt barikāžu laikā kritušos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?