Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Bērni iegūst izprintētas rokas

Kāda no šā gada augusta pirmdienām atnesa brīnumu sešgadīgā franču puikas Maksensa dzīvē. Kopš dzimšanas viņam nav labās rokas pirkstu, tāpēc viņš nekad ar labo roku nebija varējis satvert ne bumbiņu, ne kādu citu rotaļlietu. Taču turpmāk viņš to varēs, pateicoties amerikāņu fonda e-NABLE aktīvistiem, kas radījuši kustību trīs dimensiju (3D) printeru tehnoloģiju izmantošanai lētu protēžu veidošanai, vēsta AFP.

Izvēles iespējas

«Maksensam tagad būs supervaroņa roka tādā krāsā, kādu viņš pats izvēlējās. Viņš pats to varēs arī noņemt jebkurā brīdī. Domāju, ka turpmāk viņam būs daudz jautrāk, spēlējoties ar draugiem skolas pagalmā,» saka viņa mamma Virdžīnija.

Maksenss ir pirmais bērns Francijā, kas ieguvis protēzi ar e-NABLE fonda atbalstu. Valstī ik gadu piedzimst gandrīz 100 bērnu, kuriem ir viena vai vairāku locekļu deformācija. Maksensa diagnoze bija agenēzija - pirkstu neattīstīšanās. Viņa ģimene līdz šim nevarēja atļauties nekādu dārgo medicīnisko aprīkojumu, kas piešķirtu zēna rokai satveršanas spējas.

Talkā nāca brīvprātīgais Tjerī Okidams, kurš ar e-NABLE starpniecību radīja protēzi. Viņš atzīmē, ka tā, protams, neļauj izpildīt smalkus darbiņus, piemēram, sasiet kurpju auklas, taču ļauj satvert priekšmetus, arī velosipēda stūri vai beisbola nūju. Tā palīdz arī ar abām rokām vieglāk saķert bumbas. Daži bērni atzinuši, ka ar protēzi ir arī vieglāk peldēt. Galvenais, ka bērns savā ziņā to uztverot kā rotaļlietu, kā rotaļkostīma daļas, nevis medicīniskas protēzes nēsāšanu.

Neder visiem

3Dprint.com raksta, ka e-NABLE producētās rokas protēzes pārvērtušas dzīvi daudziem bērniem un karadarbībā locekļus zaudējušajiem. Tāpēc ir ļoti svarīgi, ka šī kustība, kas šogad ieguvusi strauju attīstību, izplestos reģionos, kur desmitiem tūkstošu eiro vērtas protēzes var atļauties tikai retais.

E-NABLE tika dibināts 2013. gadā, kad šāda ideja ienāca prātā Ročesteras Tehnoloģiju institūta pētniekam Džonam Šullam. Viņš izveidoja karti ar 3D printeru īpašniekiem un saveda viņus kopā ar cilvēkiem, kam nepieciešama šāda palīdzība.

Tagad e-NABLE iesaistīto cilvēku loks, kuriem ir pieejami 3D printeri, pārsniedz piecus tūkstošus. Šajā kustībā radītās roku protēzes izplatītas 37 valstīs, un tās ieguvuši vairāk nekā 1500 cilvēku, pārsvarā bērni.

Šādas protēzes var nēsāt cilvēki, kuriem ir plaukstas vai vismaz elkoņa locītava. Tās darbības princips balstās uz to, ka pirkstu kustības panāk ar saitītēm, kas savieno pirkstus ar to protēzes daļu, kas atrodas virs locītavas. Lai panāktu pirkstu satveršanas funkciju, protēzes nēsātājam jāizmanto plaukstas vai elkoņa locītava. Tiesa, nevar kustināt katru pirkstu atsevišķi, līdz ar to tiek nodrošināta tikai satveršanas pamatfunkcija.

Fonds gan nerekomendē tās izmantot par trim gadiem jaunākiem bērniem, jo protēzei ir daudz sīku detaļu, kas teorētiski var radīt aizrīšanās risku.

Lēti un pieejami

Fonds pats protēzes neražo, visi iesaistītie tajā darbojas bez maksas. Paši materiāli izmaksā ap 35-50 ASV dolāru vienai rokai. Tie ir izturīgi. Kādas detaļas bojājuma gadījumā to viegli var nomainīt pret citu. Bērnam augot, var izprintēt cita izmēra protēzi. Strauji augošam bērnam jauna protēze būtu jāizprintē ik pēc sešiem mēnešiem.

Medicaldaily.com raksta par astoņgadīgo Lūku Denisonu, kuram nav pirkstu kreisajai rokai. Viņa tēvs Gregs ar e-NABLE starpniecību ieguva viņam protēzi. Tagad viņš ir iegādājies Ultimaker 3D printeri, kas ļauj pašam radīt dēlam protēzi izvēlētā dizainā un krāsā.

E-NABLE jaunais mērķis ir aktivizēt pasaules sabiedrību ziedojumu kampaņai, lai līdz septembra vidum izprintētu vēl ap tūkstoti protēžu. 600 tūkstošu dolāru protēžu uzlabošanai jau ziedojis Google.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?