Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Birojs - kur vien vēlies

Pateicoties tehnoloģijām, strādāt mūsdienās iespējams teju no jebkurienes - no biroja, no mājām, no pludmales. Aktīvāk izmantot šo iespēju nolēmuši aicināt vairāki uzņēmumi - Microsoft Latvia sadarbībā ar If Apdrošināšanu, LMT, Pasaules Dabas fondu, Nokia, Latvijas Interneta asociāciju un VA Kultūras informācijas sistēmas 31.

maijā pirmo reizi rīko akciju Strādā no jebkuras vietas!, kāda daudzās Eiropas valstīs jau ir tradīcija. Darba devējus tajā mudinās dot iespēju darbiniekiem strādāt attālināti, savukārt darba ņēmējus rosinās aizdomāties par savu resursu lietderīgu izmantošanu un līdzsvaru starp darbu un privāto dzīvi.

Jāsāk ar tehnoloģijām

31. maijā ikviens darba devējs aicināts motivēt savus darbiniekus šajā dienā strādāt no jebkuras sev ērtas vietas ārpus biroja, atzīmējot dalību akcijā sociālajos medijos, piemēram, Facebook fotokonkursā No kuras vietas Tu strādā?. Iniciatīvas ietvaros notiks arī diskusija un debates par šāda darba stila priekšrocībām un izaicinājumiem, tāpat tiks izstrādātas vadlīnijas organizācijām, kuras apsver iespēju ieviest elastīgu darba stilu nākotnē.

Vispirms gan uzņēmumam jābūt gatavam investēt tehnoloģijās, kas palīdz strādāt attālināti. Kā rāda TNS Latvia 2011. gadā veikta aptauja, 54% Latvijas uzņēmumu īpašnieku, vadītāju un speciālistu atzīst, ka darbs kļūtu efektīvāks, ja darba informāciju, dokumentus un e-pastus būtu iespējams lietot arī ārpus biroja. Par darba produktivitātei nozīmīgu respondenti atzinuši arī iespēju veidot datu rezerves kopijas (38%), uzņēmuma interneta lapas izveidošanu (36%) un dokumentu koplietošanas iespējas (32%). Ieviest uzņēmumos efektīvu programmnodrošinājumu pamatā kavē līdzekļu trūkums (48%), 19% respondentu trūkst informācijas, kā efektivizēt savu programmnodrošinājumu, bet 28% aptaujāto teic, ka viņu uzņēmumā šāda programatūra jau ir.

Strādā, kur gribi

Akciju Strādā no jebkuras vietas! Eiropā inspirē Microsoft, kas arī savās pārstāvniecībās dažādās valstīs pakāpeniski ievieš elastīgu darba stilu, stāsta Microsoft Latvia vadītājs Ēriks Eglītis. Rīgā, pērn ievācoties jaunajā birojā, uzņēmums sāka strādāt pēc jauna koncepta - darbiniekiem nav fiksētu darba vietu, viņi paši var izvēlēties, pie kura galda un kurā telpā kuru dienu strādāt. Katrā «nepersonalizētajā» darba vietā ir monitors un klaviatūra, kurai darbinieks pieslēdzas ar savu laptopu. Birojā ir bezvadu internets, kas ļauj strādāt arī no balkona, virtuves, koridora vai bērnu istabas. Privātās mantas tiek glabātas slēdzamos skapīšos, katram darbiniekam ir arī sava pastkastīte, turklāt iekšējā Microsoft politika paredz iespēju pusi darba nedēļas laika strādāt ārpus biroja. Ē. Eglītis stāsta, ka esošās darba vietas nekad nav simtprocentīgi piepildītas, to arī ir par piecām mazāk nekā pašu darbinieku. «Jūtam, ka uzlabojusies darbinieku apmierinātība, samazinājušās izmaksas par papīru un kancelejas precēm, birojā ir vairāk brīvu telpu apmeklētājiem un pasākumiem.»

Arī If Apdrošināšana darbiniekiem ļauts strādāt attālināti un darbinieki pamazām tiek nodrošināti ar klēpjdatoriem, ar ko to darīt, stāsta uzņēmuma IT atbalsta nodaļas vadītājs Mārtiņš Jonass. «Mums ir arī divi darbinieki Rēzeknē, lai gan If Apdrošināšanai tur nav biroja - viņi strādā, pieslēdzoties attālināti.» Viņaprāt, attālināta piekļuve uzņēmuma sistēmām un darba dokumentācijai mūsdienās jau ir pašsaprotama. «No uzņēmuma tas prasa tehnoloģijas, bet no darbiniekiem - izpratni par šīm iespējām un atbildību par sava darba rezultātiem.» Iespēja būt elastīgiem ir lielākajai daļai personāla, izņemot kontaktu centra un atlīdzību servisa darbiniekus, biroja administratores, asistentus, tomēr strādājošie nereti izvēloties strādāt birojā, to pamatojot ar ērtāku piekļuvi biroja tehnikai, nepieciešamību strādāt komandā. M. Jonass arī uzsver, ka If Apdrošināšana elastīgu darba stilu uzskata par iespēju uzlabot efektivitāti, taču kolektīva atrašanās vienuviet, salīdzinot ar iespēju visiem un vienmēr strādāt attālināti, tomēr ir lielāks ieguvums - apmācību, sapulču un savstarpējo konsultāciju dēļ.

Kontrolēt vai uzticēties?

To, ka elastīgs darba režīms ar katru gadu kļūst populārāks, sevišķi mazos un vidējos uzņēmumos, apliecina arī Arta Biruma, SIA Eiropersonāls vecākā konsultante. «Bet pārmaiņas šajā jomā nav tik ātras kā attiecīgo tehnoloģiju attīstība, jo elastīgs darba stils nozīmē kardināli savādāku vadības sistēmu domāšanas ziņā,» viņa saka. Pirmkārt, attālināta strādāšana apgrūtina darbinieku kontroli, tāpēc vadītājiem jāprot deleģēt darbus un pēc tam kontrolēt to izpildi, nevis darbā pavadīto stundu skaitu. Tas prasa augstāku abpusējo uzticēšanos un iesaistīšanos, līdz kam Latvijā vēl ir kur augt. Otrkārt, parādās bažas, ka darbinieks nav pietiekami noslogots, tāpēc vadītājam jāiemanās labāk paredzēt, cik laika aizņem katrs uzdevums. Tāpat kļūst grūti darbiniekam ko uzdot pēdējā brīdī, un vadītājam jāmāk labi plānot gan savu, gan citu laiku. «Lielāka nozīme šādā darba režīmā ir arī komunikācijai - lai visas puses, arī pārējā komanda, ir gana informētas, ko darbinieks mājās dara, kad un kāds rezultāts gaidāms,» A. Biruma norāda. Viņa gan piebilst, ka ir jomas, kur darbs no mājām nav iespējams, piemēram, klientu apkalpošanā. Interesanti arī, ka paradums atprasīties no darba «nosacītā» darba laikā strādājošajiem saglabājoties, pat nonākot elastīga darba apstākļos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko tas sniedz
Darbinieks var labāk plānot un sabalansēt darbu un brīvo laiku;
darbinieks ieekonomē laiku un naudu, ko tērēja ceļam uz darbu;
darba devējs var ieekonomēt uz darba vietas izmaksām birojā;
darba devējs iegūst motivētāku un iesaistītāku darbinieku, ja vadības process notiek caur uzticēšanos, nevis kontroli.

Ko tas prasa
Uzticēšanos vai jaunas kontroles sistēmas;
labu sadarbību un komunikāciju;
spēju vadīt virtuālu komandu, strādāt tādā;
darba vietas tehnisko risinājumu;
darbinieka atbildību un spēju risināt problēmas pašam.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?