Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Blakus molbertam - dators

Ilvija Jušķeviča mani sagaida savā nelielajā darbnīciņā vienā no Rēzeknes Ziemeļu mikrorajona daudzstāvu namiem. Darbnīca iegūta nesen, vēl nav pabeigts remonts, taču uz molberta uzlikts jauns, daudzsološi balts audekls, bet blakus tam uz galdiņa - portatīvais dators. Arī to Ilvija saņēmusi pirms pavisam neilga laika Lattelecom projekta Pieslēdzies, Latvija! rīkotajā akcijā 1+1=90, taču jau tagad atzīst, ka nevar vairs iedomāties savu darbu bez tā.

«Es nezinu, ko darītu, ja man nebūtu datora! Tas ļoti palīdz gleznas tapšanā,» Ilvija smaida. Viņa ir viena no talantīgajām jaunajām Rēzeknes māksliniecēm, kas neatlaidīgi lauž sev ceļu mākslā. Viņa arī kopā ar ģimeni atjauno vīra Andra dzimtas lauku māju Griškānu pagastā.

Aizvieto modeli

Datora ekrānā vīd ugunīgs tulpju pušķis, ziedi jau atvērušies, ziedlapiņas tūlīt, tūlīt sāks birt. Tā būs Ilvijas topošā glezna. «Visi mani pēdējo nedēļu darbi tapuši ar datora palīdzību. Ir grūti atrast modeli, kas varētu ilgas stundas pozēt, tas arī maksātu dārgi, tāpēc tagad safotografēju daudz bilžu, ievietoju datorā, skatos un gleznoju.» Tiek fotografētas gan ainavas, gan klusā daba; vēlāk jau darbnīcas klusumā top gleznas, kas izstaro klusu gaismu un mīlestību. Laikam tāpēc Ilvijas izstāde, kas nesen atklāta Balvu kultūras centrā, saņēmusi tik atzinīgas un sajūsminātas skatītāju atsauksmes. Gleznošana ir Ilvijas vienīgā nodarbošanās un iztikas avots. Līdz šim pasūtījumu nav trūcis, rēzeknieši pasūta gleznas dāvināšanai - gan ziedus, gan ainavas, gan arī portretus, kas parasti tiek gleznoti pēc fotogrāfijām. Te dators tagad ir neaizstājams.

Atbalsts - ģimene

Ilvija Jušķeviča dzimusi un augusi Gulbenes rajonā kuplā sešu bērnu ģimenē. Kopā ar vēl divām māsām atnākusi mācīties uz Rēzekni, māsas - mūzikas vidusskolā, Ilvija - Mākslas un dizaina vidusskolā, vēlāk arī Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiālē. Ilvija atzīst, ka jau no bērnības iemācījusies smagi strādāt. Tas tagad lieti noder, savukārt māsas un brāļi viņai ir kā balsts. Arī Lattelecom akcijai par viņu uzrakstījusi māsa Vineta - mūziķe, kura dzīvo Gulbenē un audzina dēliņu. «Mana māsa ir ļoti talantīga māksliniece Latgalē, kas savu vietu ir izcīnījusi pašas spēkiem neatlaidīgā darbā. Audzinot ģimenē divus mazus bērnus, uzturot lauku māju, neatliek līdzekļu datora iegādei. Dators un internets būtu ļoti nepieciešams, jo tad ir reāla iespēja ietaupīt laiku, mazāk braukājot pie kaimiņiem, pa dažādām iestādēm, bet izmantojot interneta pakalpojumus. Tādējādi varētu vairāk laika izmantot savam talantam un ģimenei. Ļoti žēl, ka šī iemesla (datora trūkuma - A.R.) dēļ tiek palaistas garām dažnedažādas iespējas izpausties un pārdot savus darbus, visus jaunumus uzzinot pēdējā mirklī, piemēram, par izstādēm, konkursiem. Ar datoru arī sazināšanās ar «ārpasauli» būtu vieglāka,» raksta Vineta. Ilvija smejas, ka par vēstuli māsa ilgi klusējusi - par vērtīgo dāvanu jaunā māksliniece uzzinājusi tikai tad, kad akcija jau noslēgusies.

Interneta pieslēgumu Ilvijas un Andra mājās meža ielokā tehnisku iemeslu dēļ pagaidām nav iespējams ierīkot. Ilvija stāsta, ka viņai ir sapnis iekārtot gleznošanas meistardarbnīcu, uz kuru mācīties gleznot varētu nākt jebkurš, kas to vēlas, arī pensionāri un invalīdi. Un tad jau pašai sava e-pasta adrese būs ļoti nepieciešama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?