Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Britu premjere pārsteidz ar ministru izvēli

Lielbritānijas konservatīvā premjerministre Terēza Meja, kas trešdien amatā nomainīja sešus gadus valdījušo partijas biedru Deividu Kemeronu, atklājusi daļu no ministriem, kuri strādās viņas valdībā. Vislielāko neizpratni britu salās un ārpus tām izraisījis jaunās premjeres lēmums nozīmīgajā ārlietu ministra postenī iecelt bijušo Londonas mēru Borisu Džonsonu, kas pirms jūnijā notikušā referenduma vadīja kampaņu par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) un iepriekš nav skopojies ar nediplomātiskiem izteikumiem par atsevišķiem ārvalstu politiķiem.

Meja lūdz laiku

Pēc stāšanās amatā T. Meja saņēmusi telefoniskus apsveikumus no citu valstu vadītājiem, arī Vācijas kancleres Angelas Merkeles, kas jauno Lielbritānijas premjeri uzaicinājusi apmeklēt Vāciju, un Francijas prezidenta Fransuā Olanda, kurš aicinājis viņu iespējami drīz sākt sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no ES.

T. Meja, kam būs jāpaziņo par britu vēlmi izstāties no ES, tādējādi iedarbinot Lisabonas līguma 50. pantu un uzsākot procedūru valsts aiziešanai no savienības, Vācijas un Francijas līderiem sacījusi, ka nevēlas neko sasteigt. «Visās telefonsarunās premjerministre uzsvēra savu apņemšanos izpildīt Lielbritānijas iedzīvotāju vēlmi pamest Eiropas Savienību,» paziņojusi viņas pārstāve. «Premjere paskaidroja, ka mums būs nepieciešams laiks, lai sagatavotos šīm sarunām, un pauda cerību, ka tās tiks aizvadītas konstruktīvā un pozitīvā gaisotnē.»

Pēc stāšanās amatā T. Meja pie savas valdības galda likusi novietot vēl vienu krēslu, kas paredzēts par Lielbritānijas izstāšanos no ES atbildīgajam ministram. Šim postenim ticis izraudzīts eiroskeptiskais Deivids Deiviss, kurš savulaik nepilnu gadu bija Konservatīvās partijas vadītājs. Viņš ir izteicies, ka ES līderi, baidoties zaudēt nozīmīgu eksporta partneri, būšot spiesti parakstīt brīvās tirdzniecības līgumu ar Lielbritāniju.

Svarīgajā finanšu ministra krēslā sēdīsies līdzšinējais ārlietu ministrs Filips Hemonds, kurš ceturtdien paziņoja, ka darīs visu, lai nodrošinātu Lielbritānijai pieeju ES vienotajam tirgum arī pēc aiziešanas no bloka.

Lai Dievs pārveido viņu!

Vieta T. Mejas valdībā neatradās līdzšinējam tieslietu ministram Maiklam Govam, kurš bija galvenais B. Džonsona sabiedrotais kampaņā, kas mudināja balsot par izstāšanos no ES.

Pēc D. Kemerona demisijas M. Govs daudzus pārsteidza, paziņojot, ka kandidēs uz Konservatīvās partijas vadītāja un automātiski arī premjera amatu. Tas faktiski bija dūriens mugurā B. Džonsonam, kurš bija spiests izstāties no cīņas. Tādēļ apstiprināšana ārlietu ministra amatā B. Džonsonam būs kā balzams uz brūcēm.

T. Mejas izvēle samulsinājusi starptautisko sabiedrību, jo B. Džonsons agrāk ir nācis klajā ar neveikliem un provokatīviem izteikumiem par ārvalstu līderiem.

Nesen viņš paziņoja, ka ASV prezidentam B. Obamam, kura tēvs bija no Kenijas, esot «iedzimta nepatika» pret Lielbritāniju. 2007. gadā, komentējot bijušās ASV valsts sekretāres un Demokrātu partijas kandidātes ASV prezidenta vēlēšanās Hilarijas Klintones izskatu, B. Džonsons rakstīja, ka viņa «izskatījās kā sadistiska trakonama māsiņa». Maijā viņš laimēja konkursā, kurā bija jāiesniedz rupjš dzejolis par Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, ko viņš nodēvēja par «masturbētāju».

Francijas ārlietu ministrs Žans Marks Ero paziņojis, ka T. Meja ārlietu ministra amatā apstiprinājusi meli, kas esot piespiests pie sienas. «Lai Dievs palīdz un pārveido viņu!» B. Džonsona nonākšanu jaunajā amatā komentējis Turcijas premjerministrs Binali Jildirims.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?