Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Brīvs pēc divarpus gadiem

Pašreizējo piecu gadu laikā godprātīgie parādnieki no savām saistībām varēs tikt vaļā divarpus gadu laikā, turklāt maksātnespējas process aizņēmējiem kļūs ievērojami lētāks nekā tagad. To paredz Saeimā ceturtdien galīgajā lasījumā pieņemtais jaunais Maksātnespējas likums.

Salīdzinot ar iepriekš Saeimā apspriesto un parlamentā otrajā lasījumā atbalstīto likuma versiju, galīgais variants ir labvēlīgāks parādniekiem, nevis kreditoriem, Dienai atzīst Maksātnespējas administrācijas (MA) pārstāvis Helmuts Jauja. Latvijas Kredītņēmēju apvienība paudusi gandarījumu par Saeimā galīgajā lasījumā pieņemto likumu, savukārt Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) ar saviem iebildumiem ir vērsusies pie Valsts prezidenta Valda Zatlera. Valsts pirmajai personai desmit dienu laikā jāsaka gala vārds - izsludināt likumu vai nosūtīt Saeimai otrreizējai caurlūkošanai. Paredzēts, ka likums stāsies spēkā šā gada 1. novembrī un noteiks ne tikai fizisku, bet arī juridisku personu maksātnespēju.

Diena jau ziņoja, iespēja, ka arī fiziskas personas var lūgt atzīt savu maksātnespēju, Latvijā paredzēta no 2008. gada 1. janvāra. Kopš tā laika ierosinātas 273 fiziskas personas maksātnespējas procesa lietas, no tām 115 - šā gada piecos mēnešos, stāstīja H. Jauja. No kopumā teju divarpus gados ierosinātajām lietām 96 gadījumos tiesa fizisko personu ir pasludinājusi par maksātnespējīgu. Tātad vidēji katrs trešais fiziskas personas iesniegtais pieteikums apmierināts. Iemesli, kāpēc noraidīti pārējie pieteikumi, pēc H. Jaujas teiktā, ir dažādi, tostarp, ka cilvēkam trūkst naudas procesa izmaksu segšanai.

Parādnieki galvenokārt ir neapmierināti ar procesa sākšanas dārdzību, kas arī bija viens no būtiskākajiem argumentiem jauna likuma izstrādē. Jaunās normas paredz, ka vienreizējā atlīdzība administratoram būs par trešdaļu mazāka nekā tagad, uz pusi samazināsies arī valsts nodeva par maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu tiesā. Parādniekiem vairs visa maksātnespējas perioda laikā nebūs jāmaksā ikmēneša atlīdzība administratoram vienas minimālās mēnešalgas apmērā. Arī pats maksātnespējas periods ilgs vairs ne piecus gadus, kā tagad, bet divarpus. Tā laikā parādniekam ik mēnesi būs jāatlicina ne vairāk kā trešdaļa ienākumu, kas tiks novirzīti atlikušā parāda segšanai pēc mantas pārdošanas.

Patlaban parādnieks mēnesī var novirzīt tik daudz, cik paliek pāri pēc atlīdzības samaksas administratoram un dzīvošanai. Tie var būt daudzi lati, bet ir dzirdēts, ka bankas saņem vien dažus santīmus, iepriekš norādīja H. Jauja. Bankas tas neapmierina, tāpēc arī tās bija ieinteresētas jaunā fizisku personu maksātnespējas regulējumā. Tomēr norma jaunajā likumā, ka parādniekiem atlikušā parāda dzēšanai būs jāatlicina trešdaļa ienākumu, bankas dara bažīgus. Tā kā algu saņemšana aploksnēs Latvijā ir visai izplatīta, aizņēmēji patiesos ienākumus varētu slēpt un maksāt kredītiestādēm niecīgas summas. «Tas ir liels jautājums un arī man personīgi par to ir zināmas bažas,» atzina H. Jauja, norādot, ka administratoru iespējas to kontrolēt ir visai ierobežotas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?