Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Caur spēlēm un sajūtām - pie zināšanām

Vecākiem ir atbildīgs solis nopirkt rotaļlietas, kas bērnu priecētu un vienlaikus veicinātu attīstību, jo mazie apgūst dzīvi rotaļājoties. MiniDiena noskaidro, kā gudri izvēlēties rotaļlietas, uzklausot ģimenes izglītības centra Balodītis bērnu attīstības speciālistes, pedagoģijas maģistres Stellas Mutules un Montessori bērnu mājas pedagoģes Kates Pelēces pieredzi.

No mācībām uz radošumu

Stella Mutule iesaka izpētīt bērnistabā esošo rotaļlietu klāstu un izvērtēt, kādas funkcijas mazais var ar tām veikt, un mantiņas sadalīt izklaides, didaktiskajās un radošajās. «Talantīgie bērni arī izklaides lietas var izmantot radoši, savai attīstībai. Vesels bērns grib attīstīties, un caur rotaļāšanos mēs varam viņa attīstību kavēt vai arī veicināt,» uzskata pedagoģe. Didaktiskās rotaļlietas ir tās, kas veicina loģisko domāšanu - piemēram, puzles, kluči, lego, piramīdas, dažādas veramās, beramās, kopā saliekamās spēles, kuru sarežģītība atkarīga no bērna vecuma. Lai bērns saprastu, kā ar jaunu rotaļlietu rīkoties, vecākiem vajadzētu to izmēģināt kopā ar atvasi. Tas ir svarīgi - ja spēļmantiņa bērnam būs neizprotama, pārāk komplicēta, viņš ar to gluži vienkārši nerotaļāsies! Radošās - dažādi priekšmeti māju celšanai, piemēram, krāsaini lakati, tērpi un aksesuāri lomu spēlēm, ludziņām, arī mīļās lelles, lāči un tamlīdzīgi. Savukārt izklaidējošās ir tādas, kas veic vienu noteiktu funkciju, neveicina aktivitāti, bet izraisa pasīvu reakciju. Kate Pelēce ievērojusi, ka pēdējā laikā bērnu attīstībā vērojama tendence - kavējas valodas attīstība, kustību koordinācijas ziņā mazuļi ir spastiski: «Tāda ir mūsu ikdiena - pat virtuvē, lai tiktu pie maltītes, bieži vien ar vienu roku tikai nospiežam dažas pogas, maz darbojamies ar abām rokām. Bērnu attīstībai svarīgas aktivitātes, kur darbojas abas rokas vienādi, lai vienlīdz attīstītu abas smadzeņu puslodes.» Vēloties, lai bērns būtu konkurētspējīgs, vecāki nereti aizraujas arī ar pāragru mazuļa intelektualizāciju, kas, Stellasprāt, neveido veselīgu, harmonisku attīstību: «Kas jāprot pirmsskolniekam? Rāpot, lēkt, ātri skriet, stāvēt uz vienas kājas, uzkāpt kokā, tātad svarīga ir fiziskā veiklība, muskuļu koordinācija, arī imunitātes stiprināšana un norūdīšanās. Agrīna intelektualizācija novājina spēkus, kas būtu jāvelta kopējai fiziskai attīstībai. Kaut arī esmu skeptiska pret nepieciešamību pēc televīzijas un datorspēlēm pirmsskolas vecuma bērniem, mēs dzīvojam tehnoloģiju laikmetā, taču, piedāvājot mazajam, piemēram, datorspēles, vecākiem skaidri jāzina, kurā vecuma posmā kāda spēle būs noderīgākā.»

Labāko meklējam dabā!

Līdz pat skolas vecumam - septiņiem gadiem - bērnu pasaules izziņā dominē sensitīvais aspekts, tas nozīmē, ka mazuļi mācās caur sajūtām, pašu piedzīvoto pieredzi, nevis abstraktu informāciju. Kate iesaka: «Tā ir vienkārša un lēta rotaļa, taču brīnišķīgi trenē uzmanību un dzirdi - izejam kopā ar bērnu ārā un mudinām viņu saklausīt skaņas - cik sadzirdēsim? Brauc mašīna, iekliedzas kaija, kāds ar troksni aizver durvis... Tas palīdz bērna spējai uztvert dzirdētu tekstu. Līdzīgi var mēģināt noteikt garšas - ejam dārzā pie dobēm un nogaršojam visu, kas tur aug, nosakot saldo, skābo, rūgto. Ņemam vingrošanas riņķi, noliekam zālē un izpētām, kādi augi norobežotajā laukumā aug, kādi kukaiņi rāpo un kā mēs ar tiem varam parotaļāties.» Mazuļi ap divu gadu vecumu mēdz būt kā uzburti uz darbošanos virtuvē un palīdzēšanu saimnieciskajos darbos - dodiet tikai rokās birsti un slapju lupatu, un mazais būs sajūsmināts! Tā bērns atdarina vecākus, jūtas noderīgs un vienlaikus mācās. Dažādu lielumu katli, bļodas no keramikas, koka, metāla, plastmasas, zirņi, ko pārbērt no trauka traukā - vecāki, pieejiet radoši un bruņojieties ar pacietību! «Sensorajai diferencēšanai ir lieliska spēle, kas sagādās jautrību visai ģimenei. Maisā salieciet dažādas faktūras, formu un siltuma materiālus - kaut ko no auduma, no vilnas, koka, metāla, akmens un ar aizsietām acīm mēģiniet pa vienam ņemt āra, nosaukt īpašības un atminot, kas ir konkrētais priekšmets. To pašu var mēģināt, pieskaroties lietām ar pēdām,» ar idejām dalās Stella.

Arī spēlēties jāmāk

Bieži vien vecāki vēlas pamācīt bērnu un uzņemas rotaļas vadību, tādējādi faktiski spēlējoties mazuļa vietā. «Jāveido līdzsvars starp abām pozīcijām. Pirmsskolas vecumā bērnam jāapgūst gan uzņemties vadītāja lomu, piemēram, sižetiskā spēlē, gan būt spēles dalībniekam un sekot citu izstrādātiem noteikumiem. It sevišķi, ja bērns ir bikls, vecākiem būtu jāļauj procentuāli biežāk rotaļas izdomāt un vadīt viņam. Jāatceras arī, ka bērniem spēle ir tas pats kas mācības, un nevajadzētu to mākslīgi censties nodalīt,» mudina Stella. Bērniem par kādas rotaļlietas pielietojumu var būt pavisam cita ideja nekā pieaugušajiem, un svarīgi ļaut mazajiem to īstenot, kā arī pašiem piedzīvot grūtības, pašiem kļūdīties un meklēt risinājumu - kā darīt pareizāk, lai klucītis turas uz klucīša. Svarīgi arī radīt ērtu un sakārtotu rotaļu vidi, piemēram, dažāda veida rotaļlietas sašķirot kastītēs, salikt pa plauktiem, nevis samest vienā lielā grozā, kur traktors ir lācim uz galvas un mantu klāsts nav pārskatāms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Jābūt katrā bērnistabā

Koka krelles. Veramā spēle bērniem no trijiem līdz pieciem gadiem attīsta smalko pirkstu muskulatūru (valodas attīstībai), satvēriena un rokas kustības precizitāti, acu un roku sadarbību. Veikals Domiņa, Ls 16.

Četri brāļi - piramīdas. Bērniem no viena līdz trim gadiem. Svarīgi ir sākumā mazajam parādīt, ko ar šīm piramīdām var darīt. Apmēram divu gadu vecumā bērns jau varētu sākt likt ripas no lielākas uz mazāku un arī pievērst uzmanību tam, ka ripiņu var vērt uz atbilstošas krāsas stienīša. Mērķis attīstīt prasmi sistematizēt, izpratni par krāsām un jēdzieniem (daudz-maz, augsts-zems utt.). Veikals Domiņa, Ls 18.

Rotaļu vilciņš. Vilciņš griežoties rada skaņu, pateicoties metāla plāksnītēm, lai to stabilizētu un iegrieztu, vajadzīga pacietība, līdzsvara izjūta, laba kustību koordinācija, attīstīts satvēriens. Ieteicamais vecums bērniem no diviem līdz četriem gadiem. Veikals www.minikid.lv, Ls 1,6.
Puzle ar kociņiem satveršanai. Bērniem no viena gada vecuma. Veicina izpratni par formu un priekšmetu atbilstību, trīspirkstu satvērienu, kas noderēs rakstītprasmes apgūšanai, roku sīko motoriku un līdz ar to - valodas attīstību. Gaumīgi attēli. Veikals Lelle, Ls 4,98.

Krāsainas bumbas. Īpaši mīksta bumba K's KIDS ar grabuli un spilgtām krāsām veicina sajūtu un taustes attīstību, kā arī attīsta bērna kustības no agrīna vecuma un noder rotaļās līdz pat skolai. Veikals www.babystore.lv, Ls 3,99.

Koka kluči, dažādas formas. Attīsta loģisko domāšanu un izpratni par līdzsvaru, radošumu un roku sīko motoriku. Veikals Rotaļnīca, Ls 14.

Lācis. Mīļmantiņas klasika, ko dāvināt jaundzimušajam, lolot visu mūžu un atstāt mantojumā. Ar rokām iztamborēts, pūkainas aitas vilnas pildīts lācītis, kurā var ierakstīt savu balsi - audio sistēmaglabā ierunāto. Veikals www.hugu.lv Ls 107.

Rotaļāšanās dažādos vecumos

Līdz vienam gadam. Svarīgākais - mammas smaids, pieskārieni. Izvēlamies dažādus grabuļus - uz skaņu tendētus, krāsu, tausti, lai attīstītu dažādas maņas. Bet pirkstiņspēles un jādelējamās rotaļas, ko var uzsākt bēbīša periodā, izspēlētas kopā ar vecākiem, mazo priecēs līdz pat skolai.
No viena līdz trim gadiem. Attīstās iešana, runāšana, domāšana, un bērns ir gatavs socializēties, tādēļ trīsgadnieka vecums ir labākais laiks sākt dārziņa gaitas. Galvenās rotaļas - atdarināšana.
Trīsgadnieks vēlas izpētīt kopsakarības - telpiskumu, līdzsvaru, iztēloties kopainu. Šis ir kluču uz pužļu laiks. Puzle - iztēlei, analītiskai domāšanai, spējai saskatīt kopainu.
Ap četru gadu vecumu intensīvi attīstās iztēle. Aktuālas fantāzijas spēles, katrs klucītis var kļūt par kaut ko citu. Ieteicamas nepabeigtās rotaļlietas, kas nav izstrādātas noteiktām funkcijām, bet atkarībā no situācijas var iegūt dažādas īpašības. Lakati, kluči, bumbas u. c.
Sižetiskās un lomu spēles pilnā sparā dominē no pieciem gadiem. Vecāki, parūpējieties par piemērotiem aksesuāriem un tērpiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?