Veselības centra 4 uztura speciāliste Guna Rijkure smejas, ka cilvēks, kam nav liekā svara problēmu, mierīgu sirdi var ēst rupjmaizi ar speķi, piekost sīpolu un ķiploku, ja tas sniedz enerģiju un sātu, derēs arī imunitātei. Dažādi pipari silda - tiem piemīt tonizējošas īpašības. Karstmaize ar sieru + kārtīgu čili pipara devu var sniegt enerģiju gan ķermenim, gan smadzenēm, kas līdzvērtīga tasei kafijas. Ilgāk izturēt slodzi palīdz arī dzērieni ar minerālvielām - magniju, kāliju, kalciju, B grupas vitamīniem un skābekļa piedevu. Ziemas sākumā pēc pārgājiena piestājām Igates pils Dzirnavu krodziņā. Mūs priecēja ēdienkarte ar plašā klāstā iekļautajām tradicionāli latviskajām miežu putrām no sāļajām variācijām līdz tradicionālajai ar aveņu ievārījumu, un pavāram nācās uz plīts likt vislielāko putras katlu, lai paēdinātu uzreiz veselus 12 izsalkušus ceļiniekus. Guna iesaka ar ko tādu sākt dienu, izmēģinot ne tikai dažādu putraimu variācijas, bet arī pievienojot tām jaunas garšas un uzturvielas, piemēram, papildinot ar topinambūru miltiem - dabīgu šķiedrvielas un prebiotikas saturošu pārtikas produktu. Vai arī graudaugu un zirņu maisījumu kamu - gatavo no grauzdētiem graudaugiem: rudziem, kviešiem, miežiem un sausiem zirņiem. Tā nacionālā izcelsme ir kaimiņzeme Igaunija, starp citu. Ceļinieki, kuri savulaik pavadīja ceļā vairākas dienas un pat nedēļas, ņēma uzturvielām bagāto produktu līdzi savos pārgājienos, lai remdētu izsalkumu. Sajaucot kamas miltus kopā ar speķi vai sviestu, varēja iegūt milzīgu enerģijas devu un vienlaikus gardu uzkodu. Pēc fiziskām aktivitātēm atjaunojot enerģiju, svarīgi apēst olbaltumvielām bagātus ēdienus, stāsta Guna, tomēr uztura speciāliste ir skeptiska pret lielveikalos atrodamo gaļas un piena produktu kvalitāti, izņemot, ja tie ir no bioloģiskajām saimniecībām, ko apliecina ekomarķējums. «Konvencionālajās saimniecībās dzīvnieki tiek turēti šaurībā, tie ir stresā, turklāt profilaktiski saņem antibiotikas un hormonus, lai augtu ātrāk un dotu vairāk piena. Šīs vielas saglabājas gan gaļā, gan pienā - visi jau to it kā zina, bet mūsu paradumi ir stipri,» uzskata Guna un iesaka nogaršot rīsu, sojas vai auzu pienu. Taisnības labad jāteic, ka šie jau arī nav pavisam nevainīgi, jo pār augļiem un dārzeņiem krīt biedējošā ĢMO jeb ģenētiski modificēto organismu ēna. Nupat latviski izdotajā grāmatā Ģenētiski modificēti organismi, kas maina pasauli francūzis, molekulārās bioloģijas profesors Žils Ēriks Seralini vidusmēra lasītājam uztveramā izteiksmē cenšas stāstīt par to ietekmi uz vidi, kaut arī visi viņa argumenti tomēr nav zinātniski neapšaubāmi.
Ceļojumu soma bez ĢMO
Aktīva atpūta ārā - vai tie būtu pārgājieni, slēpošana vai
skriešana - iet roku rokā ar pieaugošu apetīti, jo sevišķi aukstā
laikā. Ieskatoties ceļabiedru mugursomās, to saturs ir tikpat
atšķirīgs kā viņu personības un no uzturvērtību kvalitātes viedokļa
noteikti dažādi vērtējams. Lielākajā daļā gadījumu uzsvars ir uz
saldumiem un miltu izstrādājumiem, neizpaliek desmaizes un
tamlīdzīgi gaļas izstrādājumi… Ar burkāna graušanu vien paēdis
nebūsi, ja jāmēro nez cik kilometru aukstumā, tas skaidrs.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.