Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Centīsies valodu pielipināt agrāk

Lai gan maziem bērniem valodas gluži vai pielīp, vairākumā Latvijas skolu skolēni var sākt svešvalodas apguvi tikai no 3. klases. Izglītības politikas veidotāji apjautuši šo pretrunu un sākuši virzīt ieceri bērniem svešvalodas mācīt jau no pirmās klases. To apstiprina gan izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), gan Valsts izglītības satura centrs (VISC), kur jau sākta šāda svešvalodu programmas parauga izstrāde. Ieceri atbalsta arī speciālisti - Dienas aptaujātās skolas un izglītības eksperti visi kā viens ir par svešvalodu mācīšanu pēc iespējas agrāk.

Pašlaik svešvalodas bērni sāk apgūt ļoti atšķirīgā vecumā: daļa - bērnudārzā, daļa - no 1. klases, savukārt citi - tikai no 3. klases. Atsevišķas skolas svešvalodas bērniem no 1. klases piedāvā mācīties tikai par maksu. Āgenskalna sākumskolā vācu valodu ķipari sāk apgūt jau līdz ar skolas gaitu sākumu, gadu ātrāk nekā citās skolās - jau 5. klasē - bērni sāk apgūt krievu valodu un vēl fakultatīvi - arī angļu valodu. «Rezultāts ir redzams,» saka skolas direktore Ināra Kaķīte. Tik ātri vācu valodu bērni sākot mācīties, jo ir zinātniski pierādīts, ka 4-7 gadu vecumā bērnu smadzeņu centri ir visatvērtākie valodu apguvei. Skolā novērots, ka daudzos bērnudārzos bērni jau ir mācījušies angļu valodu. Piemēram, privātajā bērnudārzā Patnis bērniem angļu valodu māca jau no četru gadu vecuma, un «mūsu pieredze rāda - tas ir tā vērts», norāda bērnudārza valdes priekšsēde Zane Ozola. Par to, ka valodas jāmāca pēc iespējas agrāk, liecina arī viņas dēla piemērs - puisis angļu valodu sācis mācīties jau bērnudārzā, un tagad 7. klasē viņš angliski jau varot runāt visai brīvi.

VISC pārstāve Kristīne Ilgaža stāsta, ka pāragri runāt, no kura gada pirmklasnieki sāks apgūt arī svešvalodas, taču tas vēl nenotikšot no nākamā mācību gada. Šāda iecere izkristalizējusies, izstrādājot pārmaiņas sākumskolas klašu saturā, taču vēl gan nav skaidras atbildes, kura svešvaloda tā būtu. Esot divas iespējas - vai nu skolām pašām ļaut izvēlēties, kuru svešvalodu bērniem mācīt, vai arī noteikt visiem vienu, kas tādā gadījumā, visticamāk, būtu angļu valoda. Sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Marija Golubeva atbalsta izvēles došanu skolām. Viņa pieļauj, ka lielākā daļa izvēlētos mācīt angļu valodu, taču, ja kāda skola bērniem no 1. klases gribētu mācīt, piemēram, zviedru valodu, to nevajadzētu liegt, sevišķi ņemot vērā, ka darba tirgū ir liels pieprasījums pēc cilvēkiem, kuri prot skandināvu valodas.

Izglītības eksperts Guntars Catlaks stāsta - kopumā Eiropas valstīs valda uzskats, ka svešvalodas jāmācās «vairāk un agrāk». Viņš atbalsta ieceri paātrināt svešvalodu apguvi arī Latvijā, «ja vien tas tiek darīts labi», proti, ja būtu gan piemērota mācību metodika, gan skolotāji, gan mācību materiāli. Z. Ozola norāda, ka mūs no ārzemju pieredzes atšķir svešvalodu mācību programmas - Latvijā bērniem, kam nav talants uz valodu apguvi, ar to sokas grūtāk nekā citās valstīs. Savukārt M. Golubeva uzskata - jāatgriežas pie daudzkārt izteiktās idejas pāriet uz bilingvālu izglītību. Tas nozīmē, ka svešvalodā būtu jāapgūst vēl kāds papildu mācību priekšmets pēc skolas izvēles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Svešvaloda?

Pašlaik vēl nav panākta vienošanās, kura svešvaloda varētu tikt mācīta no
1. klases. Ja to noteiks centralizēti, visticamāk, tā būs angļu valoda. Eksperti pieļauj, ka šajā ziņā skolām vajadzētu dot rīcības brīvību un pašām ļaut izvēlēties, kuru svešvalodu mācīt

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?