Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Četras filmas par karu un cilvēcību

Diāna Kārkliņa

Laikā starp diviem lieliem kino notikumiem Latvijā - kinofestivālu Baltijas pērle un Rīgas Starptautisko kinofestivālu - nebūt nav tā, ka kinomīļiem trūkst labu filmu, kam veltīt brīvos vakarus. Galu galā rudens sezonā kinoteātru repertuārs izvēles ziņā ir krietni daudzveidīgāks nekā vasarā. Savu artavu šai daudzveidībai šonedēļ pievienos arī Višegradas grupas filmu dienas, kas no 5. līdz 9. oktobrim notiek kinoteātrī K. Suns Rīgā.

Par Višegradas grupu Eiropā sauc četras valstis - Čehiju, Slovākiju, Ungāriju un Poliju -, un, tieši šo valstu vēstniecībām Rīgā sadarbojoties, tapusi filmu programma, kas bez maksas šonedēļ tiek piedāvāta Latvijas skatītājiem. Tajā skatāmās četras filmas, kas tapušas minētajās valstīs, ir izpelnījušās plašu atzinību un simpātijas gan no kritiķu un kino profesionāļu, gan no publikas puses un skar kara un cilvēcības saglabāšanas tēmu. Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar angļu subtitriem un sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

Vakar, 5. oktobrī, K. Sunī jau tika demonstrēta režisora Jana Hržebejka filma Mums jāturas kopā (Čehija, 2000) - melnā komēdija, kas saņēmusi daudzas balvas Čehijas un ārzemju festivālos, tikusi nominēta Oskaram ārzemju filmu kategorijā un ir pilna negaidītu pagriezienu. Tā stāsta par varoņiem līdzjūtības dēļ, par godīgiem cilvēkiem un nodevējiem, par alkām pēc dzīves un apātisku pasivitāti pēdējos Otrā pasaules kara gados vāciešu okupētajā Čehijas mazpilsētā.

Šovakar, 6. oktobrī, plkst. 18.30 būs skatāma Čehijas un Slovākijas kopražojuma drāma Lauztie solījumi (2009), ko veidojis režisors Jiržijs Hlumskis. Filma ir patiess stāsts par ebreju zēnu Martinu, talantīgu futbola spēlētāju, kuram ir jāpieņem izšķirošs un riskants lēmums, lai izdzīvotu Otrā pasaules kara laikā. Kad pa vienam uz Poliju tiek aizvesta visa viņa ģimene, zēns brīvprātīgi dodas uz darba nometni, kur saprot, ka vairs nekur nav drošībā.

8. oktobrī plkst. 18.30 varēs noskatīties Polijas režisores Agneškas Holandas kara drāmu Tumsā (2011), kas 2012. gadā tika nominēta Oskaram kā labākā ārzemju filma. Arī tas ir stāsts par nacistu okupācijas laiku. Leopolds Soha, zaglis no Ļvovas, piekrīt par samaksu paslēpt kanalizācijas kanālos no geto izbēgušo ebreju grupu, bet tad kļūst par pašaizliedzīgu cīnītāju par šo cilvēku izdzīvošanu.

Piektdien, 9. oktobrī, plkst. 18.30 tiks demonstrēta Ungārijas režisora Mārtona Keleti komēdija Kaprālis un pārējie (1965), kas, pateicoties režisora un scenārija autora Pētera Sāsa humora izjūtai, XX gs. 60. gados kļuva par kulta filmu. Tajā kaprālis Molnārs Ferencs pāris nedēļu pirms Otrā pasaules kara beigām nolemj, ka karā turpmāk nepiedalīsies, un meklē patvērumu sulainim Albertam uzticētajā pilī. Drīz izrādās, ka pilī paslēpušies gan vācu, gan ungāru nacistu karavīri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?