Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Čigāni mainās

Andris Tertats*

Romu jeb čigānu minoritātē jūtamas sociāli kulturālas izmaiņas, kas ietekmējušas visas dzīves jomas, tostarp pat ģimenes vidi tuvāko radinieku starpā, kas ir sevišķi nozīmīga čigānu identitātes daļa. Situāciju labi raksturo kādas čigānu sievietes teiktais Latvijas presē: dzīve maina pat tradīcijas.

Ir acīmredzams, ka čigāni mūsdienās aizvien vairāk viens no otra atsvešinās, un ir labs jautājums, vai čigāni iepriekšējos gados no Īpašo uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta (ĪUMSILS) ir saņēmuši pareizos «vitamīnus-stabilizatorus», kas būtu stiprinājuši čigānu minoritātes spēju patstāvīgi spriest, uzņemties atbildību par savu kultūru un meklēt veidus, kā saglabāt savas etniskās īpatnības, vai arī tai ir lemts palikt bez sava mugurkaula. Vai čigāni kļuvuši drošāki? Vai čigāni Latvijā iepriekšējos gados ir saņēmuši pareizo stimulu būt drošākiem un stiprākiem starpkultūru saimē? Vai mums tikai piedēvē zināmus ieradumus un īpašības, vai arī esam tādi kļuvuši, sabiedrībai mainoties? Manuprāt, pamatproblēma ir tāda, ka par čigāniem nav pietiekami daudz informācijas.

Etnopsiholoģe Ilga Apine konstatējusi, ka etniskās parādības nav skaidrojamas pēc vienotas shēmas, jo katrai kultūrai ir sava attīstības loģika un tautām pastāv atšķirīgi jaunu pārmaiņu apgūšanas tempi, kā arī atšķirīga reakcija uz pārmaiņām. Par čigāniem ir vajadzīgs jauns skatījums, lai veicinātu darba devējiem vajadzīgās kompetences jeb jaunu zināšanu komplektu. Valsts nodarbinātības aģentūrai būtu jāorganizē karjeras un izaugsmes iespējas čigānu darba meklētājiem. Čigānu specifika būtu jāņem vērā policijai, sociālajiem dienestiem u.tml.

Iepriekšējos gados īstenotā programma Čigāni (romi) Latvijā nav pilnīga. Tiesa, tā ļāva čigāniem justies atbildīgiem, lemt un organizēt. Attīstījās ĪUMSILS un biedrību sadarbība, izpratne par etniskajām grupām, un parādījās jauni aktīvisti, kas centās mērot spēkus zināšanās un prasmēs. Rodoties daudzām romu organizācijām, čigānu vidū bija tāds kā sacensības gars. Par to liecināja gados jaunāki un vairāk izglītoti pārstāvji piesaistītajos projektos. Tomēr attīstījās arī tendence, ka biedrība vai aktīvists, kas saņēmis finansiālu atbalstu projektam, it kā nozīmēja «es esmu par tevi labāks». Čigānu biedrības savā starpā pat sacentās. Labi pārdomātā projekta gaitā parādījās jaunas, līdz šim neaprakstītas pazīmes čigānu sabiedrībā: čigānu aktīvistu politizēšanās, čigānu izglītotā paaudze jeb Lielais cilvēks u.c.

Ir novērots, ka čigāni nevilšus izveidojuši ietekmju tiltu ar Latvijas kultūrām, kas nu jau apdraud pašas čigānu kultūras pastāvēšanu. Pārskatot dažādus avotus, atklāju paradoksu: ne-čigāni čigānus vērtē augstāk un pozitīvāk, nekā šādas raksturojošās pazīmes parādās pašu čigānu vidū. Ir jāsecina, ka īstos, čigāniem paredzētos «vitamīnus» un pilnu to komplektu saņēmuši tikai daži, kas sakrīt ar teicienu: kas pirmais brauc, tas pirmais maļ. Pārējie saņem placebo - aizvietotāju, kas cilvēkam rada tikai sajūtu, ka viņš dabūjis īstu mantu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

*psihologs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?