Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Darba tirgus gaidas un realitāte

Augstākā izglītība paver labākas iespējas atrast darbu, liecina nodarbinātības statistika. Pieprasījums pēc augsti kvalificētiem speciālistiem augs straujāk nekā pēc zemas kvalifikācijas darbaspēka, tāpēc izglītībā, zināšanās un prasmēs ir vērts ieguldīt, norāda arī darba tirgus pārzinātāji. Tiesa, kā uzsver SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis, jāatceras, ka augstākās izglītības diploms pats par sevi vēl negarantē darbu.

No svara ir arī tas, cik tavas apgūtās prasmes būs vajadzīgas darba devējiem. Turklāt pieprasīti ir arī vidējā līmeņa speciālisti, kas izglītojušies profesionālajās skolās.

Programmētāju deficīts

«Tuvākajos 3-5 gados līdz ar ekonomikas izaugsmi pieprasījums pēc darbaspēka Latvijā turpinās palielināties, un visvairāk darba vietu varētu tikt radītas rūpniecībā, būvniecībā un pakalpojumu nozarēs,» saka E. Rudzītis un paredz, ka pēc dažiem gadiem atsevišķās profesijās būs izteikts speciālistu deficīts, bet citās - pārpalikums. Iemesli meklējami gan Latvijas sabiedrības novecošanā, gan tajā, ka jauniešu studiju izvēlē dominē sociālās zinātnes, kurās pieprasījums augs, taču ne tik strauji, lai darba pietiktu visiem. «Tāpēc daļai augstskolu beidzēju, kas šobrīd studē sociālās zinātnes, var nākties strādāt ar izglītību nesaistītā profesijā,» skaidro ekonomists.

Latvijā spēkus pamazām atgūst ražošana, tāpēc nākotnē var palielināties pieprasījums pēc inženierzinātņu speciālistiem, kuru skaits darba tirgū patlaban sarūk, jo liela daļa no viņiem jau ir senioru vecumā, bet inženierzinātnes studējošo skaits neaug tik strauji kā gribētos. Šeit arī aizvien nepieciešamāki kļūst darbinieki ar vidējo profesionālo izglītību metālapstrādē, mašīnbūvē, kokapstrādē u. c.

Arī pieprasījums pēc dabaszinātņu un IT speciālistiem arvien straujāk apsteigs iespējas viņus darba tirgū sameklēt. Kaspars Kotāns, CV-Online Latvia personāla atlases projektu vadītājs, apliecina, ka jau patlaban darba devēji ir gatavi pat pārpirkt labi atalgotus programmētājus no cita uzņēmuma vai arī piesaistīt viņus no citas valsts. Tālākā nākotnē profesijas, kas saistītas ar IT, varētu kļūt vēl pieprasītākas - pie labvēlīgas vides ražošanai tie būs speciālisti, kuri prot strādāt ar darbgaldu programmatūru, specifiskām jaunākajām tehnoloģijām utt. Vajadzīgi būs arī attālinātu pakalpojumu sniedzēji un uzturētāji dažādās nozarēs, konsultanti online jomā. Tomēr tuvākajos gados pieprasījuma augšgalā varētu saglabāties tās pašas specialitātes, kas noturīgāko vakanču topos ir pašreiz (skat. blakus).

Līdzsvars vēl jāgaida

Tuvākajā nākotnē uzņēmumiem trūks profesionāļu zinātnē un inženierzinātnēs, veselības aprūpē, IKT jomā, norāda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) izglītības un nodarbinātības eksperte Anita Līce. Tāpat ļoti nepieciešami būs vidējā līmeņa speciālisti -lauksaimniecības, metālapstrādes, mašīnbūves, rūpniecisko iekārtu un mašīnu operatori, strādājošie informācijas apstrādē, viesnīcu, restorānu un tūrisma jomās. «Savukārt pārpalikumu veidos dažādu jomu vadītāji, komercdarbības speciālisti, juridisko, sociālo un kultūras jomu speciālisti,» saka A. Līce.

Latvijas darba tirgus būtiskākā problēma gan pašreiz, gan tuvākajā nākotnē ir iedzīvotāju skaita un līdz ar to arī darbaspēka resursu samazināšanās - novecošanas, zemās dzimstības, emigrācijas dēļ, skaidro Labklājības ministrijas (LM) Darba tirgus politikas departamenta vecākā referente Valda Vilcāne. Ja ekonomika sekmīgi attīstīsies, aizvien straujāk augs pieprasījums pēc augsti kvalificētiem un vidējo profesionālo izglītību saņēmušiem speciālistiem, un pieprasījuma kāpumu pamatā noteiks trīs nozares - apstrādes rūpniecība, tirdzniecība un komercpakalpojumi, V. Vilcāne teic, bet piebilst, ka speciālistu pieprasījuma un piedāvājuma attiecību ietekmē arī atbilstoša atalgojuma jautājums un reģionālais faktors. Zināms līdzsvars starp darba tirgū piedāvātajām un pieprasītajām prasmēm, pēc LM domām, varētu iestāties tikai pēc gadiem 4-5. Līdz tam plaisa starp to, ko vajag darba devējiem, un to, ko var piedāvāt darba ņēmēji, varētu pat padziļināties, jo izglītības sistēma nespēj tik ātri pielāgoties darba tirgus izmaiņām.

«Veicot prognozes, jāņem vērā arī dati par citu ES valstu darbaspēka pieprasījumu, kas protams, ietekmē Latvijas darba tirgus situāciju, jo esam viena no darbaspēka donorvalstīm,» V. Vilcāne saka un stāsta - Eiropā trūkst ārstu, farmaceitu, medmāsu, IT speciālistu, pārdošanas, finanšu un uzņēmējdarbības profesionāļu.

Vērtīgās papildprasmes

Lai piesaistītu darba devēju uzmanību, jebkuram topošajam darba tirgus dalībniekam bez specialitātes būtu jāpārvalda arī virkne citu prasmju un iemaņu. Kā teic Dienas uzrunātie eksperti, ikvienā nozarē tiks novērtētas ļoti labas latviešu, krievu un angļu valodas zināšanas, datorprasmes labā lietotāja līmenī, autovadītāja apliecība, kā arī tādas īpašības kā komunikabilitāte, spēja sadarboties, precizitāte, elastīgums, patstāvība u. c. «Jāsaprot gan, ka šo prasmju un īpašību kopumu darba devējs bieži vien uzskata par pašsaprotamu un tas tiek skatīts papildus esošajai un vakancei atbilstošai pieredzei un izglītībai. Ja darba meklētājs ir ar īsu CV, tad viņa uzdevums ir censties «neizkrist» šajos prasmju punktos un sevi tajos reklamēt,» saka K. Kotāns.

A. Līce papildina, ka ļoti būtiska ir gatavība mācīties, vēlme strādāt un sasniegt labus darba rezultātus, atbildība, iniciatīva, spēja risināt problēmas un būt lojālam. Savukārt V. Vilcāne piebilst, ka ikvienam būtiska ir prasme sameklēt, apstrādāt, prezentēt informāciju, māka piemēroties jaunām situācijām, plānot un organizēt savu darbu, apgūt jaunas iemaņas, plānot savu profesionālo izaugsmi, kā arī pārliecība par saviem spēkiem. Tomēr mūsdienu pasaulē, kas nemitīgi mainās, cilvēkam jārēķinās, ka arī karjera un izglītība dzīves laikā būs jāpapildina un jāmaina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pieprasītākie tuvākajos gados

CV-Online Latvia prognoze:
1) aktīvās pārdošanas speciālisti, tirdzniecības pārstāvji;
2) dažādi IT speciālisti;
3) veikala personāls - pārdevēji, kasieri, noliktavas darbinieki;
4) e-mārketinga speciālisti, īpaši sociālajos medijos zinoši;
5) kvalificēti tehniskie speciālisti - inženieri, mehāniķi, ražošanas operatori, ražošanas vadītāji;
6) biroja administratori, sekretāri, asistenti;
7) grāmatveži, finanšu analītiķi.

Ekonomikas ministrijas prognoze
Augstākās kvalifikācijas profesijās:
zinātnes, inženierzinātņu speciālisti, ražošanas un specializēto pakalpojumu vadītāji, IKT, kā arī veselības aprūpes speciālisti.
Vidējās kvalifikācijas profesijās:
pašgājēju mašīnu un iekārtu vadītāji, montieri, celšanas iekārtu un mašīnu un rūpniecisko iekārtu operatori, elektrisko un elektronisko iekārtu strādnieki, strādājošie metālapstrādes, mašīnbūves un tām radniecīgās jomās, lauksaimniecībā, mežsaimniecībā, zvejniecībā, pārtikas produktu pārstrādē, kokapstrādē, apģērbu izgatavošanā, iespieddarbu jomā u. c.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?