Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Darbu sāk jaunais Krievijas kosmodroms

Pēc vairākus gadus ilgušiem apjomīgiem celtniecības darbiem, kurus kā tumša ēna nepārtraukti pavadīja dažādi skandāli, trešdien darbu sāks Krievijas jaunais kosmodroms Vostočnij, kas atrodas Amūras apgabalā valsts Tālajos Austrumos un tapa ciešā prezidenta Vladimira Putina uzraudzībā. No kosmodroma trešdienas rītā plānots palaist nesējraķeti Soyuz-2.1a, kam izplatījumā jānogādā trīs satelīti. Dienu pirms paredzētā starta nesējraķeti iesvētīja vietējais pareizticīgo baznīcas pops.

Dīkstāve līdz 2018. gadam

Lēmums par kosmodroma Vostočnij celtniecību tika pieņemts 2007. gadā, lai samazinātu Krievijas kosmosa programmas atkarību no padomju gados celtā pasaulē senākā un lielākā kosmodroma Kazahstānas pilsētā Baikonurā, ko Krievija nomās līdz 2050. gadam, ik gadu Astanai pārskaitot nomas naudu - 115 miljonus dolāru (102 miljoni eiro) - un vēl papildu 50 miljonus dolāru (44 miljoni eiro) ieguldot kosmodroma uzturēšanā.

Kosmodroma Vostočnij pamatakmens tika ielikts 2010. gadā, bet aktīvi celtniecības darbi sākās 2012. gadā. Ambiciozo projektu plānots pabeigt 2018. gadā, tomēr līdzšinējā celtniecības gaita liek par to šaubīties.

Pēc Vostočnij pabeigšanas kosmodromam jākļūst par Krievijas kosmosa kuģu galveno palaišanas vietu. Krievijas valdība plāno modernizēt arī Pļeseckas kosmodromu, kas atrodas netālu no Arhangeļskas. Līdz 2030. gadam no Vostočnij un Pļeseckas kosmosa centriem paredzēts palaist 90% Krievijas kosmisko raķešu, no Baikonuras - tikai 10%, raksta NEWSru.com.

Krievijas kosmosa aģentūra Roskosmos šonedēļ informēja, ka interesi par kosmodroma Vostočnij izmantošanu izrādījusi ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde.

Pirmās kosmiskās raķetes palaišana no kosmodroma bija paredzēta jau pagājušā gada decembrī, bet oktobrī V. Putins lielo notikumu pārcēla par četriem mēnešiem. Pēc trešdien plānotās nesējraķetes Soyuz-2.1a palaišanas Vostočnij darbībā iestāsies ilgstoša pauze. Roskosmos paziņoja, ka ne šogad, ne 2017. gadā no kosmodroma netiks palaisti kosmosa kuģi. «2018. gadā un tālāk tiks veikts nenozīmīgs daudzums palaišanu, kas būs atkarīgas no programmas,» marta beigās informēja Roskosmos. Pirmo kosmosa kuģi ar apkalpi no kosmodroma paredzēts palaist 2023. gada beigās.

Kosmodroma ilgstoša neizmantošana, visticamāk, saistīta ar pamatīgo finansējuma samazinājumu Krievijas kosmosa programmai. Roskosmos pašmāju un Baikonuras kosmodroma attīstīšanai līdz 2025. gadam vēlējās tērēt 900 miljardus rubļu (12 miljardi eiro), bet galu galā saņems aptuveni 600 miljardus rubļu (astoņi miljardi eiro), raksta BBC.

Izmaksas neskaidras

Patiesās Vostočnij celtniecības izmaksas ir miglā tītas. 2007. gadā, kad V. Putins izdeva rīkojumu par kosmodroma celtniecību, tika lēsts, ka projekts varētu izmaksāt 170 miljardus rubļu (2,27 miljardi eiro), bet 2011. gadā Roskosmos federālajai valdībai iesniedza tāmi par 493 miljardiem rubļu (6,6 miljardi eiro).

Valsts uzņēmums Spec-stroj, kas uzrauga kosmodroma projekta īstenošanu, apgalvo, ka Vostočnij būvniecības pirmajai kārtai iztērēti 120 miljardi rubļu (1,6 miljardi eiro), kas to padara par vienu no dārgākajām kosmisko raķešu palaišanas vietām pasaulē.

Neskatoties uz milzīgajiem līdzekļiem, kuri jau ir ieguldīti projektā, uzņēmums Daļspecstroj, kas veic kosmodroma celtniecību, iesūdzējis tiesā Vostočnij par to, ka tas valstij piederošajai būvkompānijai palicis parādā 1,2 miljardus rubļu (16 miljoni eiro).

Savukārt pret bijušo Daļ-specstroj vadītāju Juriju Krizmanu, viņa dēlu Mihailu un bijušo Habarovskas parlamenta spīkeru Viktoru Čudovu uzsākta izmeklēšana saistībā ar apsūdzībām par 106 miljonu rubļu (1,42 miljoni eiro) izzagšanu no uzņēmuma.

Martā Amūras apgabala tiesa piesprieda 11 mēnešus cietumā Daļspecstroj nolīgta apakšuzņēmuma direktoram par budžeta līdzekļu izsaimniekošanu un atalgojuma neizmaksāšanu darbiniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kosmodroms Vostočnij

Pirmais Krievijas kosmodroms, atrodas Amūras apgabalā valsts Tālajos Austrumos. Tam būs jāsamazina Krievijas kosmosa programmas atkarība no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā.
Kosmodroma kopējā platība aizņems 1035 kvadrātkilometrus. Tajā paredzēts izbūvēt septiņas kosmosa kuģu palaišanas platformas.
Pirmo kosmosa kuģi ar apkalpi no kosmodroma paredzēts palaist 2023. gadā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?