Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Darvina teorija sabiedrībā

Nu kā tad tā, pie sevis jautāju, noskatoties valmieriešu izrādi Dr. Stokmanis, kas ir Henrika Ibsena lugas Tautas ienaidnieks pirmais pārnesums uz latviešu skatuves 70 gadu laikā. Zinot režisora Feliksa Deiča īpašās attiecības ar Ibsenu (Valmierā tapušas arī izrādes Leļļu nams, Spoki, Jūras meita), iztēlojos, kā lugā tēlotais sabiedriski politiskais disputs starp diviem brāļiem pārtaps psiholoģiskā duelī starp Kainu un Ābelu, kādas negaidītas nianses atklāsies abu raksturos un arī «pavadošajā sastāvā».

Patiesībā jebkura Ibsena luga - pat šī, kurā nav noslēpuma, gruzdošu psiholoģisku zemdegu kā citkārt, - sniedz gana lielas iespējas visdažādākajām interpretācijām. Ne velti doktors Stokmanis esot bijusi viena no mīļākajām modernās krievu aktierskolas pamatlicēja Staņislavska lomām.

Sabiedrības labums

Taču Deičs izvēlējies iestudēt lugu «kā stāv», tikai ar dažām detaļām - kā dators, printeris, videokamera ar projektoru -, norādot, ka šoreiz darbība risinās mūsdienās (scenogrāfa Ivara Novika funkcionāls skatuves iekārtojums). Stāsts par doktoru, kurš sanatorijas pilsētiņas ūdenī atklāj piesārņojumu, un viņa brāli pilsētas mēru, kurš aptver, kādu skādi atklājums nodarīs visai pilsētai, patiesi varētu norisināties arī šodien, 130 gadu pēc lugas uzrakstīšanas. Ne tikai ekoloģiskā fona, bet arī «politikas bīdīšanas» mehānisma dēļ. Jo Deičs atmasko nevis politikāņu intrigas, bet mehānismu, ar kuru sabiedrības apziņā tiek veikta tāda kā patiesības kastrācija, manipulācija, pēc kuras acīmredzama patiesība kļūst... apšaubāma, demokrātiski izdiskutējama, visbeidzot - pasludināma par kaitīgu un pat noliedzama. Protams, metodes mēdz būt arī rafinētākas, kā izrādē redzamās, kur Stokmanim vispirms liedz izteikšanās iespējas, tad provocē uz histēriskām runām, visbeidzot piekauj, izraida no sabiedrības, atņem viņa ar lielām pūlēm iegūto sabiedrisko stāvokli, pat mieru mājās. Izrādes «vienkāršība» un šķietamais viennozīmīgums, ja zem tās parakstījies tāds režisors kā Felikss Deičs, kuru allaž interesējusi sarežģītā cilvēka daba, manuprāt, ir skaidrs režisora nolūks pievērst uzmanību tieši tiem lugas aspektiem, kuri arī izcelti. Šī nav komplicēto raksturu galerija vai iekšējās cīņās saplosītu varoņu arēna, bet nopietni jautājumi, kurus varētu iekļaut «politiķa standartā» - kas īsti ir «sabiedrības labums», un vai tiešām patiesības mēdz būt vairākas?

Par stulbo vairākumu

Izrādes konceptuālo shematismu ar miesu apaudzē aktieri. Izvēle pretstatīt Tālivaldi Lasmani godīgā brāļa, talantīgā zinātnieka lomā Jura Žagara šarmantajam nelietim «no valdības» ir trāpījums naglai uz galvas (diemžēl pilsētas mēra lomā neesmu redzējusi Agri Māsēnu). Toms Stokmanis Lasmaņa ādā ir neviennozīmīga figūra. Viņa pašsaprotamā patiesības un brīvības vajadzība iet roku rokā ar selektīvās Darvina evolūcijas teoriju, attiecinot to uz cilvēkiem. Lasmanis šai lomā neko nesludina, viņš kļūst gan nožēlojams, gan nervozs, gan nepatīkams, cauri tam visam, arī apjukumam, pat tādam kā gara vājumam, saglabājot neticami veselīgu «oderi» - drosmi. Drosme ir tas, ko Deičs līdz ar aktieri ierauga šajā varonī un kuras pietrūkst šodienas politiskajā vidē. Ibsena biogrāfs Ārne Tērnkvists apgalvo, ka luga Tautas ienaidnieks, kuras iestrādes Ibsens kādu laiku bija glabājis atvilktnē, radās kā atbilde uz dramaturga izcilās lugas Spoki sabiedrisko noraidījumu. Tā, kā jūtas doktors Stokmanis, sabiedrības acīs no taisnības cīnītāja pārtopot «tautas ienaidniekā», apmēram jutās Ibsens pēc kņadas ap «netikumīgajiem» Spokiem. Tieši tādēļ tik negaidīta un cilvēciski saprotama ir Stokmaņa - sirsnīgā demokrāta «ar plašiem uzskatiem» - pārvēršanās elitārisma un inteliģences aristokrātisma sludinātājā, kurš vēršas pret stulbo vairākumu, kas «ir patiesības un brīvības bīstamākie ienaidnieki mūsu valstī». Kā lai šai brīdī neatceras, piemēram, tautas iemīļoto komponistu Imantu Kalniņu, kurš TV intervijā apgalvoja, ka vairākums nav nobriedis īstenai demokrātijai. Būdams dabaszinātnieks, Stokmanis salīdzina cilvēku «materiālu» ar dižciltīgām un nedižciltīgām suņu šķirnēm, lai gan tolaik modernais sociāldarvinisms Ibsena daiļradē nav izpaudies tik koši kā viņa zviedru kolēģim Augustam Strindbergam (sk. Jūlijas jaunkundzi). Savā ziņā man šķiet jautri, ka daži recenzenti tieši šajos Stokmaņa uzskatos ieraudzījuši to neērto patiesību, kam baidāmies paraudzīties acīs.

Sirsnīgie nevaroņi

Savukārt Jura Žagara pilsētas mērs Pēteris Stokmanis ir ne tikai izskatīgs - viņš prot turēt sevi rokās un apvienot cilvēkus. Izcils vadonisma paraugs. Tomēr aktieris pieļauj tikko manāmu komisku deformāciju - viņa varonis ir drusku kokains, plastika - kā ejot pāri šaurai laipai. Piesardzīga. Sirsnīgums, kas nav noslēpjams abu brāļu attiecībās pirmajā ainā, dīvainā kārtā Žagara Pēterī saglabājas līdz pat izrādes beigām, kad viņš tautas sapulcē brāli ir faktiski iznīcinājis. Tāds nu viņš ir - divdabis.

Izrādes «pārnesums» uz mūsdienām gan dažbrīd neveikli buksē. Un pat ne ainā, kur, datoram klātesot, tiek runāts par rakstu manuskriptiem, bet dažās pārlieku taisnprātīgās epizodēs. Piemēram, kad Stokmaņa meita Petra atsakās tulkot Tautas Vēstnesim angļu stāstu tāpēc, ka tajā, lūk, nenotiek tā kā realitātē un to publicēt medijā būtu nelāgi meli, tas tomēr izskatās ērmīgi, jo runa taču vairs nav par patiesību, bet literatūru. Ingai Siliņai Petras lomā uzdevums ir būt gaišai un labiņai, ko viņa arī veic, tomēr šajā epizodē Imanta Strada iemīlējies redaktors Hovstā ir pievilcīgāks, lai gan lugas un izrādes beigās viņa korumpētība un nodevīgums jau sasniedz groteskas robežas.

Ibsena varoņi allaž centušies pēc divām lietām - patiesības un brīvības. «Ibsena brīvības ideju nav iespējams pārtulkot ne tirgus ekonomikas, ne sociālistiskās kategorijās,» uzsver Tērnkvists. Jo tas ir eksistenciāls jēdziens. Lai cik doktors Stokmanis būtu traks, lai cik nelaimīgs beigās viņš būtu, saprotot, ka «visstiprākais palaikam ir tas, kas ir viens», viņš ir sapratis kaut ko daudz nozīmīgāku par robusta apziņas manipulācijas mehānisma darbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?