Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Dienvidāfrikas vīnu raksturs

Pārrokot piezīmes par un ap vīniem, pieķēros pie domas, cik ļoti apskatnieks koķetē ar izteiksmes līdzekļiem, vīnam piedēvēdams izteikti cilvēciskas īpašības. Rokoties dziļāk, jāsecina, ka es neesmu viens - jau kopš XIX gadsimta vīnam piedēvē «raksturu», vīns var būt «agresīvs», «glāsmains» vai «pilnmiesīgs».

Šeit pat vēl neesam pieskārušies tādiem smalkumiem kā Burgundijas vīnu zīdainais «sievišķīgums» pretstatā Bordo skarbajam un spēcīgajam «vīrišķīgumam». Ja vēl pieminam nekautrīgi seksuālo zemtekstu «sievišķīgi romantisks vīns, kas pieprasa īpašu attieksmi, - kaprīzs, juteklisks, nepastāvīgs un neaprakstāmi garšīgs...». Jautāsit, kāds sakars iepriekšminētajam ar turpmāko? Nekāds. Vienkārši skaisti vārdi par skaistu dzērienu. Nu tā.

Darling Cellars Premium Shiraz 2008. Interesanti, kam būtu jānotiek, lai par Shiraz varētu pateikt kaut ko jaunu. Protams, visi zina, ka, mainoties vīna radīšanas vietai, apstākļiem un vīndarim, vīns sanāk citāds, bet ogas raksturu mainīt var tikai retais. Šoreiz glāzē līst tumši sarkans patiesi garšīgs vīns, kurā saglabātas visas tās īpašības, par kurām mīl Shiraz, - pikants plūmjains garšvielainums uz mēles, kuru norijot mutē vēl ilgi spēlējas melnajai šokolādei raksturīgais rūgtums. Pirmais malks, kam ceļu sagatavojusi melno ogu un piparu smarža, prasīties prasās pēc izsauciena par piedegušas ķiršu zaptes saldumu, bet tas izrādās tikai pirmais - mānīgais iespaids. Īstā garša ir augļaini saldi rūgtena. Nemanot vīns ir izdzerts, un nožēlu par niecīgo pudeles tilpumu nedaudz mierina gara, garšvielaina pēcgarša, kas lieliski kombinēsies gandrīz ar jebkuru gaļas ēdienu, ja vien pavārs nebūs žēlojis tās garšvielas, kuras par pikantām sauc: piparus, lauru lapas, kariju, seleriju, žāvētus tomātus... Viens no retajiem sarkanvīniem, kuru riskēšu ieteikt pie deserta - karamelizētām plūmēm vai šokolādes kūkas.

Kleine Parys Pinotage 2009. Komentāri par Pinotage parasti sanāk vai nu ļoti īsi, vai arī nejēdzīgi gari. Pinotage mīl vai arī ne. Vienaldzīgo ir maz, lai neteiktu - nemaz. Pirmajā mirklī no skaisti tumšsarkanā šķidruma, kas glāzē, uzvirmo smarža, kuru mājās ienes samircis suns. Kad šis mirklis ir pārdzīvots, glāzē lēnām sāk mosties sarkanmelno ogu kokteilis. Zilās plūmes uz rūgšanas robežas. Ļoti maigs vīns, ar ievirzi uz skābumu. Tanīni drīzāk kalpo par garšvielu, nevis «pamatēdienu», un tas padara kompozīciju vēl interesantāku. Pacenšoties var sagaršot radniecību ar Pinotage tuvāko radinieci Pinot Noir - pušķī uzplaiksnī kaut kas no melnajām plūmēm un kanēļa. Pēcgarša pietiekama, lai to pieminētu, bet ne vairāk. Ja prasīsit pēc ēdiena pie šī vīna, un tāds ir vajadzīgs, ieteikumi būs dikti jau garlaicīgi -mājputni, vienkārši cepta gaļa, steiks vai sautējums. Šoreiz ieteikšu iet vienkāršāko ceļu - tā kā vīns ar garšas un aromātu kūleņiem neizceļas, arī gaļai vajadzētu garšot pēc gaļas, nevis garšvielu maisījuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?