Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Diskusijas par reformu ieilgst

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (NA) pieteiktā diskusija par administratīvi teritoriālās reformas otro kārtu Saeimā ir aizkavējusi grozījumu izskatīšanu Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kurā uz otro lasījumu iesniegtos priekšlikumus bija plānots vērtēt jau oktobrī. Atbildīgais par projekta sagatavošanu Māris Kučinskis (ZZS) Dienai atzina, ka tagad komisija gaidīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumus līdz janvāra beigām.

Par to ir vienojusies koalīcijas partiju darba grupa, kurai bija uzticēts izraudzīties vienu no diviem K. Gerharda piedāvātajiem reformas modeļiem. Tos jau sākušas apspriest arī pašvaldības. Koalīcijas darba grupa lēmusi atbalstīt nesāpīgāko no ministra piedāvātajiem modeļiem, kas paredz ap lielajiem centriem veidot sadarbības teritorijas, kuru ietvaros pašvaldības varēs kopīgi veikt atsevišķas funkcijas un arī brīvprātīgi apvienoties. K. Gerhards Dienai sacīja, ka darba grupa lēmusi nekonkretizēt sadarbības teritoriju skaitu, jo uz attīstības centra statusu varot pretendēt ne tikai tās pašvaldības, kurām tas noteikts, bet arī, piemēram, Auce vai kāds no Pierīgas novadiem.

Otrs variants paredzēja Latvijā ap attīstības centriem izveidot 49 novadus, dodot iespēju deviņām lielajām pilsētām saglabāt patstāvību. Tas nozīmētu pašvaldību apvienošanu - tiesa, ne uz nākamajām vēlēšanām 2017. gadā, bet līdz 2021. gadam. Taču tam ir pretestība kā koalīcijā, tā daļā pašvaldību. Valdošā partija Vienotība stipru novadu veidošanu minējusi arī starp uzdevumiem, kurus tā plāno īstenot līdz valsts simtgadei 2018. gadā. Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars Dienai apstiprināja, ka no šīs ieceres tā nevēlētos atteikties. Vienotībā un tās sadarbības partneru lokā pārsvarā ir reģionālo attīstības centru vadītāji, kuri ir ieinteresēti spēcīgāku teritoriju veidošanā. Savukārt Zaļo un Zemnieku savienībā (ZZS) ir arī daudzi nelielo novadu vadītāji, kuri iebilst pret pašvaldību apvienošanu.

Koalīcijas darba grupa vienojusies dot ministrijai uzdevumu līdz janvārim sagatavot priekšlikumus Saeimā jau atvērtajā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā par pašvaldību sadarbības teritoriju veidošanu. Ir jāatbalsta šis modelis, lai vispār virzītos uz priekšu, atzina M. Kučinskis. Šo likumprojektu atvēra, lai paredzētu iespēju pašvaldībām brīvprātīgi apvienoties, jo tagad katrā gadījumā par to būtu jālemj Saeimai. Otrs iemesls bija saistīts ar nepieciešamību pieņemt politisku lēmumu par to, kas būs likvidēto apriņķu vietā. Reģionālais iedalījums ir jānosaka, lai īstenotu valsts pārvaldes decentralizāciju, jo ne visas pašvaldības spēj pārņemt valsts pārvaldes funkcijas. K. Gerhards domā, ka, izveidojot sadarbības teritorijas, šīs funkcijas pašvaldības varētu pārņemt, neveidojot vēl reģionālās institūcijas. Jau tagad ir pašvaldības, kas apvienojušās kopīgu funkciju veikšanai, piemēram, organizējot kultūras, sporta pasākumus. Novadiem ir kopīgas būvvaldes, izglītības pārvaldes. Tie var sadarboties arī attīstības plānošanas jautājumos un Eiropas Savienības fondu apguvē kopīgas infrastruktūras veidošanā. M. Kučinskis savukārt uzskata, ka būtu jānosaka reģionālais iedalījums. Savulaik valdība bija devusi VARAM uzdevumu līdz šā gada beigām sagatavot šādu piedāvājumu.

Ministra K. Gerharda komandējuma dēļ galīgo lēmumu koalīcija plāno pieņemt nevis nākamajā pirmdienā, bet 14. decembrī. Jāatceras, ka esošā politiskā situācija ir mazliet nestabila un nav zināms, cik ilgi pastāvēs šī valdība. Ja valdība nomainās, tad, visticamāk, Zaļo un Zemnieku savienība aktualizēs interesi vadīt VARAM. Bija pat neoficiāla informācija, ka šo konsultāciju rezultātā K. Gerhardam varētu piedāvāt citu amatu valdībā. ZZS ir vairāki ministra kandidāti, no kuriem viens ir M. Kučinskis. Par pašvaldībām atbildīgie ministri mainās vēl biežāk nekā valdības, un katrs nākamais ir nācis ar citu redzējumu par reformas īstenošanu, pat ja viņi ir no vienas partijas. K. Gerhards aktīvāk atbalstīja pašvaldību apvienošanos nekā viņa priekšgājējs Romāns Naudiņš (NA).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?