Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Dodot trūcīgajiem, Eiropa palīdz pati sev

«Mums ir/nav koloniālās pagātnes,» ar šādu teikumu sākās ne viena vien uzruna Eiropas Attīstības dienās, kuras nesen notika Briselē. Tas liecina, ka vecie stereotipi vēl dzīvi, kaut arī Eiropas Savienības (ES) un attīstības valstu attiecības patlaban veidojas citādi nekā pirms gadiem desmit. Tolaik akcents tika likts uz vārdu «palīdzība» un, lai gan tas tika pamatots ar humāniem mērķiem, šai palīdzībai fonā tomēr bija zināma vainas apziņa.

Proti, lielai daļai veco dalībvalstu bija kolonijas, kuras neatkarību atguva relatīvi nesen, pagājušajā gadsimtā. Nojaušama bija arī bažu klātbūtne: bijušo koloniju iedzīvotāji devās uz savām bijušajām metropolēm, lai bēgtu no trūkuma dzimtenē. Pārtika, medikamenti, būvmateriāli - tas viss bija domāts ne tikai palīdzībai, bet arī tādu apstākļu radīšanai, lai šāda migrācija samazinātos. Arī nauda - bet par šo palīdzību radās ironisks teiciens: «Trūcīgi cilvēki no bagātām valstīm dod naudu bagātniekiem no nabadzīgām valstīm.»

Taču patlaban pamazām veidojas jauna attīstības palīdzības filozofija. Tās pamatā - ilgtspējīgas attīstības veicināšana nabadzīgākajās valstīs. Arvien nozīmīgāka loma ir nevalstiskajām organizācijām un pašvaldībām, kuras palīdz sociālās infrastruktūras veidošanā un dalās savās zināšanās un pieredzē, divpusējām sadarbības attiecībām. «Vissliktākā palīdzība ir tad, ja mēs iepirktu, piemēram, preces, lai tās vestu uz attīstības valstīm. Jo tad patiesībā mēs nepalīdzam ne uzņēmējam, ne cilvēkiem, kas tur strādā, un neradām arī papildu vērtību,» saka Eiropas Komisijas (EK) komisārs attīstības sadarbības jautājumos Andris Piebalgs, kurš strādā arī ES Ārlietu padomē. Viņš skaidro - patlaban attīstības palīdzība vērsta uz to, lai maksimāli veicinātu nabadzīgāko valstu ekonomisko un politisko attīstību. «Ja izdosies paveikt to, ko esmu iecerējis, manam darbam ļoti lielā mērā jāietekmē ES politika ekonomikā, jo caur tirdzniecību ar valstīm, ar kurām sadarbojos attīstības politikā, Eiropā var nākt ekonomikas izaugsme. Protams, te ir arī drošības politika, jo viss, ko mēs darām attīstības politikā, palīdz šīm valstīm neieiet militāros konfliktos. Tas kopumā nozīmē netiešu atbalstu arī Latvijas Ārlietu, Ekonomikas un Aizsardzības ministrijām. Mūsu karavīru sūtīšana sarežģītās misijās ir godpilna, bet ļoti riskanta misija. Mēs piedalāmies Afganistānā - manā skatījumā tas ir pareizi, jo tā ir investīcija mūsu drošībai, kura maksā ļoti dārgi. Tāpēc daudz nozīmīgāks ir šodienas ieguldījums attīstības palīdzībā, lai vēlāk nevajadzētu sniegt militāru palīdzību.»

Savas korekcijas attīstības politikā nesusi arī pasaules ekonomiskā krīze. Strauji augošās ekonomikas - Ķīna, Indija, Brazīlija - meklē jaunas iespējas un tirgus, bet tas attiecas arī uz ES.

«Ja, piemēram, Āfrikas valstīs ir laba izaugsme, neapšaubāmi lielākās eksporta iespējas - iekārtas, ierīces, arī patēriņa preces - ietu uz Āfriku. Tas nozīmē, ka arī Eiropā ir izaugsme. Šodien problēma ir cīņa par tirgiem - gan par izejvielu, gan noieta tirgiem. Jaunu tirgu parādīšanās, it īpaši tiem, kas Eiropai ir tuvumā, rada izaugsmi ES, un tas nozīmē arī izaugsmi Latvijai,» saka A. Piebalgs. «Mans darbs lielā mērā saistīts ar to, kas notiks Latvijas ekonomikā. Pat visgudrākie plāni, kādus Latvijas valdība varētu radīt, būs neveiksmīgi, ja nebūs ekonomiskās izaugsmes citos reģionos. Ja Āfrikā, Āzijā ir krīze, vislabākais Latvijas ekonomikas plāns ir lemts neveiksmei.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?