Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Dots devējam atdodas

Tas izlikās kā tāds sapnis. Kā vīzija par sen pagājušiem varonības un varenības pilniem laikiem, kur par savu pārliecību cīnās cēli bruņinieki, zeltā spīd Dievnamu iekārtas, tiek parādītas romantiskas piļu un baznīcu drupas. Tā 8. decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) faksimilizdevumam Terra Mariana veltītajos lasījumos savu pirmo sastapšanos ar šī albuma kopiju aprakstīja mākslas zinātniece Rūta Kaminska.

Krāšņo, ilustrācijām bagāto albumu 1888. gadā Romas pāvests Leo XIII saņēma kā dāvanu no Rīgas viņa priesterības 50. jubilejā. Starptautiska projekta ietvaros šobrīd ir izgatavoti albuma oriģinālam atbilstoši 10 faksimileksemplāri un 1000 mazāka izmēra kopijas. Vienu no faksimiliem ikviens varēs aplūkot LNB galvenās ēkas foajē vitrīnā. Savukārt Daugavpils Universitātes profesora Henriha Soma vadībā turpinās darbs zinātnisko komentāru sējuma sagatavošanā.

Oriģināls - Romā

Albums, kura oriģināls apskatāms Romā, Vatikāna Apustuliskajā bibliotēkā, vēsta par kristīgās ticības izplatīšanos Latvijā un Igaunijā - kādreizējā Livonijā, ko mēdz saukt arī par Marijas zemi jeb Terra Mariana tulkojumā latīņu valodā. Kristietības sākumi šajā teritorijā ir aprakstīti kopš Livonijas pirmā bīskapa Meinarda laikiem. Albuma izveides iniciatīva piederējusi uzņēmīgai poļu grāfienei Marijai Pšezdeckai (1823-1890) no Tīzenhauzenu dzimtas, bet viņas iesākto darbu turpināja folkloras, etnogrāfijas un vēstures pētnieks, izdevējs, Latgalē dzimušais barons Gustavs Manteifelis (1832-1916), kurš pārraudzīja albuma grafisko sagatavošanu un sniedza ilustrācijām komentārus.

Izpētes nolūkos Terra Mariana faksimili tika iespiesti Itālijā, 2007. gada 22. maijā noslēdzot starpvalstu sadarbības līgumu starp Vatikāna Apustulisko bibliotēku un LNB. Projektā iesaistījās arī LR Ārlietu ministrija, LR Kultūras ministrija un Daugavpils Universitāte. DU profesors H. Soms stāstīja, ka pašreizējais uzdevums ir topošajos zinātniskajos komentāros izskaidrot albuma nozīmi dažādos griezumos. Tas aplūkojams gan kā kultūrvēsturisks piemineklis, gan kā reliģijas vēstures un reģionālās vēstures izpētes avots. Komentāru sējuma izdošanai vēl ir nepieciešams piesaistīt finansiālos līdzekļus.

Stāv rindā 40 dienas

Projektā iesaistītās R. Kaminskas uzdevums esot skaidrot albumu no mākslas zinātnieces pozīcijām. Viņasprāt, 70 foliantu jeb lapu lielformāta (61 x 45 cm) albums kā parādība pilnībā iekļāvies XIX gadsimta kopējā noskaņā Rīgā. Viņa stāsta: «Es sapratu, ka tajā laikā bija sajūta, ka pagājība ir varenāka nekā tagadne. Bija svarīgi apliecināt savu piederību kaut kam varenam un visaptverošam, apliecināt, ka šī ir katoļu zeme ārpus cariskās Krievijas apstākļiem.» Ar mērķi aplūkot albumu pirms tā aizgādāšanas uz Vatikānu 1888. gada nogalē rīdzinieki 40 dienas stāvējuši garās rindās pie Rīgas Mākslas veicināšanas biedrības nama. Līdzās profesionāliem gleznotājiem tā veidola darinātāju vidū atrodami arī arhitektu, inženieru un litogrāfu vārdi, kas lielākoties bijuši saistīti ar Rīgas Politehnikumu un Pēterburgas Mākslas akadēmiju. Iespējams, piedalījušies arī Igaunijas mākslinieki.

Sējuma oriģinālais ietvars diemžēl ir gājis zudībā, bet albuma iesējums no baltas kazādas ar tumšas ādas aplikāciju krusta formā veidots, balstoties uz oriģinālu. To dekorē masīvi zeltīti sudraba apkalumi, kas ietver simboliskus ar heraldiku saistītus elementus. Latīniskā teksta laukumi tika veidoti XIX gadsimtam raksturīgajā gotu šrifta modifikācijā. Par to, ka ir bijusi vēlme radīt detaļām pārbagātu vizuālo vēstījumu, liecina dažādu māksliniecisko tehniku pielietojums un vēsturisko stilu atdarinājumi ilustrācijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?