Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Draudziņi rīsi - tik neitrāli, ka der jebkuram ēdienam

Ziemas laikā ieviest dažādību zupās un pirmsdeserta ēdienos palīdz rīsi un makaronu skaidiņas: pirmos lieto gan gavēņa neturētāji, gan gavētāji, tāpat tie izmantojami jebkurās pirejās un kalpo par viscienījamāko mauzoleju jēra stilbiņiem vai pat cāļa frikasē,» tā Aleksandrs Grimo de la Reīņjērs rakstīja XIX gadsimta sākumā savā grāmatā Gardēžu almanahs.

Pēc divsimt gadiem, kas pagājuši kopš tā laika, rīsus ēd visā Eiropā, visvairāk, protams, Spānijā un Portugālē, kur to sēklas atveda arābu iekarotāji, taču arī citās zemēs. No Itālijas nāk risi e bisi - rīsi ar zaļajiem zirnīšiem - un, protams, risoto. Krievijā Reīņjēra grāmatu pārtulkoja septiņus gadus pēc tās izdošanas Francijā, šajā tulkojumā rīsus vēl sauca par saracēņu kviešiem, bet jau pēc 40 gadiem krievu gardēdis doktors Pufs - patiesībā kņazs Odojevskis - avīzē sniedza receptes gavēņa pilavam un saldajam pilavam no rīsiem. Latvijā tos ilgi sauca par pilava rīsiem. Tomēr, protams, īsti daudz rīsu lieto Āzijā. Kopumā tiek lēsts, ka vairāk nekā puse pasaules ļaužu, vairāk nekā trīsarpus miljardu cilvēku rīsus ēd ik dienu, nereti vairākas reizes dienā.

Visvairāk lieto baltos rīsus, lai gan ir arī melnie, brūnie un sarkanie. Ir gargraudu, īsgraudu, apaļgraudu rīsi. Tos pārdod, pieminot gan kulināro izmantojumu (pudiņa rīsi), gan gatavošanas veidu (ātrvārāmie), izcelsmes valsti vai vietu (Patnas rīsi), gan salipes spēju (suši rīsi).

Rīsus vāra ūdenī, gatavo īpašā elektriskajā rīsu katlā, kurā glabā visu dienu kā termosā, rīsus tvaicē un cep. Vēl arī rīsu produkti - nūdeles, etiķis, rīspapīra tītenīši, rīsu milti, pārslas un krekeri, rīsu vīns - ķīniešu šaosjins dzeršanai un ēst gatavošanai un japāņu sakē dzeršanai (ziemā sasildīts, vasarā atdzesēts) un mirins ēst gatavošanai.

Ir daudzi rīsu ēdieni un daudzi, kas parādās uz rīsiem, rīsos un ap tiem. Būtu jāzina islāmticīgo pilavi, kas Indijā un Pakistānā pārtapuši par birjani un pullao, Spānijā par paelju, jāielāgo itāļu risoto un rīsi ar zaļajiem zirnīšiem, kubiešu mauri un kristieši - rīsi ar melnajām pupiņām, korejiešu rīsu kūkas, ko ēd, jaunu gadu sagaidot, dzimšanas dienās un ražas svētkos, kāzās un bērēs, japāņu suši un rīsu bļodiņa pie miso zupītes, malajiešu rīsu bļoda un indonēziešu nasigorengs - ceptie rīsi, kas aizgūti no ķīniešiem, un slavenais reisttāfels jeb rīsu galds, ko holandieši noskatīja indonēziešu ciemos un kas izpaužas ar ūdenī vai kokospienā vārītu rīsu likšanu galda centrā, apkārt izvietojot līdz pat 40 dārzeņu, gaļas un zivju ēdienu kolekciju.

Rīsi ir draudziņi ikvienam ēdienam, tie ir tik neitrāli, ka uzsūc jebkuru garšu, pielāgojas ikvienai garšas vielai - saldai vai sāļai, skābai vai rūgtai, vai umami. Maigai vai asai - tiem ir vienalga. Kā par rīsiem uzsvēris Reīņjērs: «Rīsi ir hameleoni, kas pieņem jebkuru veidu tādēļ, lai sagādātu mums baudu, un visbiežāk tas arī tiem izdodas, jo tie līdzinās tiem labajiem ļaudīm, kuriem savu spriedumu nav, bet kuri svešiem spriedumiem vienmēr piekrīt.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?