Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Dziesma manai paaudzei

Viesojoties Londonā, jums ir divas iespējas iepazīt šā gada Tērnera balvas laureātes skotu mākslinieces Sūzanas Filipsas darbus. Pirmā iespēja - apmeklēt Teita galeriju (Tate Britain), kurā līdz 3. janvārim notiek četru Tērnera balvas finālistu izstāde.

Otrā iespēja - nedēļas nogalē doties uz Londonas vēsturisko un finanšu centru Sitiju, lai izbaudītu Sūzanas Filipsas projektu Surround Me. A Song Cycle for the City of London/Ieskauj mani. Dziesmu cikls Londonas Sitijai - tas ir veltījums Sitijas klusumam nedēļas nogalēs, Elizabetes laika Londonas atmosfērai un cilvēka balss nozīmei tajā (daudzus XVI-XVII gadsimta komponistus iedvesmojusi ielu tirgotāju sasaukšanās un madrigāla tradīcija). Ielās starp Sitijas biroju ēkām, baznīcu pagalmos, viduslaiku laukumos un skvēros, zem Londonas tilta skan Džona Doulenda, Orlando Gibonsa, Džona Beneta un viņu laikabiedru mūzika Sūzanas Filipsas vokālajā izpildījumā. Audioizstāde «atvērta» sestdienās un svētdienās plkst. 10-17 līdz 2. janvārim. Karti ar norādījumiem, kur meklēt mākslinieces balsi, var saņemt tūrisma informācijas centrā pie Sv. Paula katedrāles un artangel.org.uk.

Kas notiek zem tilta

Tērnera balva, kas Teita galerijā tiek pasniegta kopš 1984. gada, ir prestižākais apbalvojums Lielbritānijas laikmetīgajā mākslā - uzvarētājs iegūst ne tikai 25 000 sterliņu mārciņu, bet arī publicitāti, kuru nav iespējams nopirkt ne par kādu naudu. Šo prēmiju Sūzana Filipsa pirmdien, 6. decembrī, saņēma par audioinstalāciju Lowlands, kas tika demonstrēta Glāzgovas starptautiskajā mākslas festivālā. Māksliniece trijās versijās iedziedājusi XVI gadsimta skotu tradicionālo dziesmu Lowlands Away - šie ieraksti divas nedēļas tika translēti zem trim tiltiem Sūzanas dzimtajā Glāzgovā. «Man patīk tilti. Skats uz tiltu no augšas ir romantisks, savukārt atmosfēra zem tilta ir absolūti citāda, tumša. Man interesē tas, kas notiek zem tilta,» viņa saka.

Kaut kas ļoti privāts - neprofesionāla dziedāšana - tiek «ievietots» publiskā telpā un kļūst par skaņas skulptūru. Sūzana Filipsa uzskata skaņu par telpisku, arhitektonisku «substanci», kura transformē pašu telpu, turklāt uz skaņu nav iespējams nereaģēt. «Vietas, telpas, atmiņas un klātbūtnes izjūta Sūzanas Filipsas darbos man atgādina tēlnieka Ričarda Seras labākās skulptūras. Sūzanas māksla jums liek aizdomāties par jūsu vietu pasaulē un atver jums jūsu pašu emocijas un pārdzīvojumus,» uzskata britu laikraksta The Guardian mākslas kritiķis Edriens Sērls.

Neredzamais skaistums

Audioinstalācija Lowlands patlaban skatāma - nē, klausāma - Teita galerijā, tā noslēdz četru Tērnera balvas finālistu izstādi. Pirmajā izstāžu telpā - gleznotāja Dekstera Delvuda portreti, kuros konceptuāli netiek atainots pats portretējamais, taču darbi piepildīti ar kodiem un atsaucēm uz mākslas un literatūras vēsturi, aktuāliem sabiedriskiem notikumiem. Otrajā telpā - apvienības The Otolith Group filma un videoinstalācija. Trešajā telpā - Anhelas de la Krusas gleznas, kas izpildītas skulptūras formā. Ceturtā telpa ir gandrīz tukša - koka sols un trīs skandas, kas piestiprinātas zemu pie sienas. No skandām plūst Sūzanas Filipsas balss, no katra skaļruņa vienlaikus - mazliet atšķirīga senās lūgšanu dziesmas Lowlands Away versija. Skaņas telpā krustojas, šķiras un apklust. Šā darba skaistums nav redzams - tikai jūtams.

Māksliniece uzsver, ka viņa nav profesionāla vokāliste, taču viņas dziedājums ir ļoti tuvs britu folkmūzikai. Jaunībā viņa kopā ar māsām dziedājusi baznīcas korī. Sūzana Filipsa sāka apgūt mākslu 23 gadu vecumā, viņa studējusi Dandī un Belfāstā. Jau deviņus gadus māksliniece dzīvo un strādā Berlīnē. Sūzanas Filipsas audioinstalācijas līdz šim tika ierīkotas ēku kāpņu telpās, lielveikalos, promenādēs, kā arī muzejos un galerijās. 1998. gadā viņa a cappella iedziedāja Radiohead, Marianas Feitfulas, Nirvana un The Velvet Underground dziesmas, kuras tika pārraidītas Belfāstas autoostā. 2009. gadā pie ieejas laikmetīgās mākslas muzejā MARCO Spānijas pilsētā Vigo apmeklētājus sagaidīja Sida Bareta dziesma Long Gone Sūzanas Filipsas interpretācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ignorējot kritiku, Gutērrešs apmeklē Putinu

Neskatoties uz asu Ukrainas un tās sabiedroto kritiku, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs vakar ieradās Kazaņā Krievijā, lai piedalītos Kremļa saimnieka Vladimira Putina organizētajā...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?