Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Dziesmu svētki - no Vērmanes dārza līdz Pārdaugavai

Ar nemākslotu, vitāli dzirkstošu enerģiju no Vērmanes dārza neparastā sabalsojumā atskan tautasdziesma Bēdu, manu lielu bēdu!. Pietuvojoties top redzams, ka dzied ne tikai nelielais koris, bet arī pati tā diriģente. Viņa uzrunā turpat zālienā stāvošos skatītājus, un akcents vēstī, ka Olgai Sarmanovai un viņas dziedātājiem - baltslāvu garīgās un tautas mūzikas korim Rodnije napievi - latviešu valoda nav dzimtā.

Tūlīt jau arī izskan dvēselisks krievu dziedājums. Šis ir tikai viens brīdis šīs vasaras Dziesmu un deju svētku mazākumtautību dienas Gaismas avots ritējumā, kas uz trim Vērmaņdārza skatuvēm notika visu trešdienu līdz pat desmitiem vakarā un atbalsojās arī priekšnesumos Berga bazārā. Raibā buķetē uzstājās kolektīvi, kas pārstāv 13 mazākumtautības un arī pamattautību - līvus. «Te uzstājas krievi, baltkrievi, ukraiņi, lietuvieši, vācieši, poļi, jakuti, kazaki, kazahi, ebreji un citu Latvijā dzīvojošo tautību dejotāji, dziedātāji un arī amatu meistari,» stāsta projekta vadītāja Monta Kononova. Tikmēr parka estrādē uzstājas Maskavas nama bērnu krievu deju kolektīvs Zadorinka. Natālijas Čerepenko vadītais deju kolektīvs izcīnījis Lielo balvu mazākumtautību kolektīvu skatē. Ar Zadorinkā dejojošajiem 130 (!) bērniem un jauniešiem strādā arī viņas abas meitas, kuras izaugušas šajā kolektīvā. «Es Zadorinkā dejoju jau 28 gadus un vēl joprojām turpinu vecākajā grupā, jo ļoti gribas dejot,» atbild vecākā māsa Olga Druteiko, kura uzvilkusi košu tautastērpu.

No agra rīta līdz vēlam vakaram trešdien Lielajā ģildē sacentās 24 pūtēju orķestri, Vokāli simfoniskās mūzikas koncertā Arēnā Rīga muzicēja apvienotais simfoniskais orķestris un kori, Rīgas Latviešu biedrības namā uzstājās diriģenta Andreja Jansona vadītais Ņujorkas latviešu koris. Jāsamierinās, ka uz visu, kas Dziesmu svētkos notiek, paspēt nav iespējams. Daudziem izvēli jau aprīlī noteikusi ažiotāža ap Dziesmu svētku biļešu tirdzniecību. Tomēr nav gluži tā, ka svētki būtu jāvēro tikai pie televizora. Brīvi pieejamas ir biļetes uz Dziesmu un deju svētku Saieta nama pasākumiem, kas 4. un 5. jūlijā no plkst. 19 līdz pat četriem rītā notiks Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Tā ir vieta, kur satikties, izdejoties, izdziedāties. 4. jūlijā priekšnesumus sniegs bērnu deju ansambļi Dzintariņš, Zelta sietiņš un Teiksmiņa, tautas deju kopa Purpuri no Somijas un deju grupa Jandali no Igaunijas, kā arī muzicēs Dzelzs vilks & Jauno Jāņu orķestris un DJ Žanis. 5. jūlijā pēc dejotājiem uz skatuves kāps grupas Astro'n'out, Pērkons un DJ Karlo. Saieta nama saimnieki būs Valters Krauze un Jana Kalniņa. Biļešu cena - trīs lati. Dalībniekiem ballēšanās Saieta namā ir bez maksas, uzrādot ID karti. Turpat, Ķīpsalā, plkst. 19 baudāms arī Kokļu mūzikas koncerts.

Bez maksas skatāmi arī pūtēju orķestri šovakar, 4. jūlijā, no plkst. 19 Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcā, Jēkaba katedrālē, Mārtiņa baznīcā, Jēzus baznīcā un Torņakalna baznīcā. LTV un interneta tiešraidēs varēs sekot līdzi Latviešu psalmu dziedājumiem Sv. Jāņa baznīcā un nakts koncertam Putns ar zīda asti Doma dārzā plkst. 23. Šovakar plkst. 22 Daugavas stadionā notiks pirmais Deju svētku lieluzveduma Tēvu laipas publiskais ģenerālmēģinājums - koncerts. Mēģinājumus Mežaparka estrādē sāks kopkoris. Vēl var dabūt biļetes uz svētku noslēgumkoncerta Līgo! ģenerālmēģinājumu sestdienas, 6.VII, rītā plkst. 10. Turklāt tās maksā tikai Ls 1 un Ls 3.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?