Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

E-atkritumu kalns strauji pieaudzis

Rekordliels elektroatkritumu un elektronikas atkritumu (e-atkritumu) daudzums pagājušajā gadā papildinājis izgāztuves pasaulē. Uztraucošākais ir tas, ka lielākā daļa izlietoto elektroierīču netiek atbilstoši pārstrādāta, attīstītās valstis no e-atkritumiem bieži atbrīvojas, nosūtot tos uz izgāztuvēm Āfrikā un Indijā. Savukārt e-atkritumu lielākās radītājvalstis, ja rēķina atkritumu daudzumu uz vienu cilvēku, ir tieši tās, kuras lepojas ar īpaši augstiem vides aizsardzības standartiem.

Būs 50 miljoni tonnu

Apvienoto Nāciju Organizācijas Universitātes (ANO izglītības un pētniecības iestāde) pētījums liecina, ka 2014. gadā izgāztuvēs tika nogādāti 41,8 miljoni tonnu tā dēvēto e-atkritumu - galvenokārt ledusskapji, veļasmašīnas, matu fēni, mobilie telefoni un citas elektroierīces (faktiski pie tām jāpieskaita jebkura ierīce, kurai pievienots elektrības vads vai baterijas), kuru bijušie īpašnieki vēlējušies atbrīvoties no tām, lai salūzušo vietā iegādātos jaunas vai vienkārši nomainītu pret jaunāku modeli.

Pētnieki aprēķinājuši, ka šāds daudzums ir ekvivalents 1,15 miljoniem lielo kravas automašīnu, kas cita aiz citas izveidotu 23 tūkstošus kilometru garu rindu.

2013. gadā e-atkritumu kopapjoms pasaulē bija 39,8 miljoni tonnu. Ja līdzšinējās tendences turpināsies, 50 miljonu tonnu daudzums tiks sasniegts jau 2018. gadā.

Gandrīz 60% no šī daudzuma svara ziņā nākuši no virtuvēs un veļas mazgāšanā izmantotā aprīkojuma. 7% veido izmestie mobilie telefoni, kalkulatori, datori un printeri.

Reuters raksta, ka apjoma ziņā visvairāk e-atkritumu - 32% no pasaules kopapjoma - ģenerēti ASV (7,1 miljons tonnu) un Ķīnā (6 miljoni tonnu), tām seko Japāna, Vācija un Indija.

Taču, ja rēķina daudzumu uz vienu iedzīvotāju, lielākās e-atkritumu «ražotājas» ir Norvēģija (28,4 kg), Šveice (26,3 kg), Islande (26,1 kg), Dānija (24 kg), Apvienotā Karaliste (23,5 kg), Nīderlande (23,4 kg), Zviedrija (22,3 kg), Francija (22,2 kg), ASV un Austrija (pa 22,1 kg), vēsta AFP.

Vismazāk e-atkritumu radīts Āfrikā - 1,9 miljoni tonnu vai 1,7 kilogrami uz vienu iedzīvotāju.

Pētījuma autori uzsver, ka saražoto e-atkritumu daudzums līdz 2018. gadam pieaugs par 20%, jo strauji palielinās pārdoto elektroierīču daudzums, kā arī arvien samazinās elektroierīču izmantošanas cikla ilgums. Straujā tehnoloģiju attīstība ātri padara modernās elektroierīces par morāli novecojušām un jaunās tehnoloģijas neatbalstošām.

Mazāk par vienu sesto daļu e-atkritumu nonāk atbilstošā pārstrādē, tajā ierīces tiek savāktas un sadalītas pa sastāvdaļām, kuras tiek izmantotas atkārtoti. ASV atsevišķos štatos ir spēkā e-atkritumu likums, un 2013. gadā kopumā atbilstoši tika savākts viens miljons tonnu, savukārt Ķīnā - 1,3 miljoni tonnu televizoru, ledusskapju un klēpjdatoru.

Zelta bedre

Pētnieki secinājuši, ka būtu loģiski un izdevīgi atgūt elektroierīcēs izmantotos vērtīgos materiālus. Viņi aprēķinājuši, ka no e-atkritumiem varētu atgūt un otrreizēji izmantot materiālus 48,5 miljardu eiro vērtībā, tajā skaitā 16,5 miljonus tonnu dzelzs, 1,9 miljonus tonnu vara un ap 300 tonnu zelta, kas ir līdzvērtīgi 11% 2013. gadā pasaulē iegūtā zelta kopapjomam.

Tajā pašā laikā e-atkritumi satur 2,2 miljonus tonnu ļoti kaitīgo svina savienojumu, kā arī dzīvsudrabu, kadmiju, hromu un 4400 tonnu ozonu noārdošo hlorfluorogļūdeņraža gāzu.

«Pasaules e-atkritumi veido vērtīgu «urbāno raktuvi» - lielu rezervuāru potenciālai pārstrādājamo materiālu ieguvei,» AFP citē ANO ģenerālsekretāra vietnieku Deividu Malonu. «Tajā pašā laikā e-atkritumu bīstamās sastāvdaļas veido «toksisko mīnu», ar kuru jārīkojas, ievērojot vislielāko piesardzību.»

Pašlaik liela daļa nepārstrādāto elektronisko atkritumu lielos apjomos no attīstītajām valstīm tiek nogādāti Āfrikā, Indijā un Ķīnā. Vides aizsardzības organizācijas brīdina, ka atsevišķās vietās tas jau izraisījis jaunas piesārņojuma krīzes un draudus cilvēku veselībai.

Milzīga, ar toksiskām vielām pārbagāta attīstītās pasaules e-atkritumu izgāztuve izveidojusies pie Ganas galvaspilsētas Akras, lai gan Bāzeles konvencija aizliedz nelietojamu elektropreču nogādāšanu Āfrikas izgāztuvēs. Taču kravas tiek marķētas kā izmantojamas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?