Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ēdiena godprātīga izlietošana

Gada beigās Parīzē notikušajā ANO klimata pārmaiņu konferences kontekstā ir aktualizēts arī jautājums par pārtikas un ēdiena godprātīgu izlietošanu. Diemžēl pasaulē vismaz viena trešdaļa saražotās pārtikas tiek izmesta, liela daļa tiek izniekota patērētāja vainas dēļ. Jo labāk dzīvojam, jo nevērīgāk izturamies un bez vainas pārtikas produktiem.

Lielākā daļa pārtikas atkritumu veidojas turīgākajās Ziemeļamerikas un Eiropas valstīs. Franču preses raksta, ka Francijā vidusmēra cilvēks izmet 20-30 kg pārtikas gadā, no tiem 7 kg ir tādi, kas joprojām ir oriģinālā iesaiņojumā. Francijas valdība ir aprēķinājusi, ka tas izmaksā līdz pat 20 miljardiem eiro. Tāpēc no 2016. gada Francijā cīņa ar pārtikas atkritumiem ir nostiprināta likumā. Likums nosaka slēgt līgumus ar labdarīgas organizācijām par tādas pārtikas tālāku izmantošanu, kurai beidzies derīguma termiņš, kā arī pārtikas atkritumu pārstrādi. Sods par likuma neievērošanu var sasniegt 70 tūkstošus eiro vai pat divu gadu cietumsodu.

Es noteikti esmu tālu no ideāla pārtikas izmantotāja, lai gan cenšos un domāju par to. Varbūt kāds no maniem ieradumiem jums noderēs. Pirmais, ir vajadzīga liela saldētava. Es tajā bez ziemas ogu un garšvielu krājumiem glabāju arī produktus, kas paliek pāri ēst gatavošanas procesā. Piemēram, pāri palikušo buljonu saleju traukos un lieku saldētavā tādās porcijās, kas der vienas zupas porcijas izvārīšanai. Gaļu, kas palikusi pie kauliem pēc buljona vārīšanas, arī var sasaldēt, būs lieliski izmantojama kādai mērcei. Saldētavā labi saglabājas, piemēram, ķirbju biezenis, ko parasti iznāk sagatavot vairāk, nekā vienai ķirbju biezzupai nepieciešams. Ledusskapī un dārzeņu kastēs bieži mētājas pa kādam dārzenim, kas mazliet ievīst, bet, tos visus (burkāni, baklažāni, cukīnī, bietes, tomāti, selerijas) saliekot kopā ar provansiešu garšvielām, var sagatavot franču ratatuju. Tāpat, ja piena produktiem derīguma termiņš ir dienu vai divas pāri, izvērtējot produkta (ne)kaitīgumu ar degunu vai garšu, to noteikti var lietot. Daudz ēdienu var pagatavot no tā, ko «atrodam» ledusskapī. Ja atrodat un sarīvējat vismaz 4-5 dažādu sieru gabaliņus, iznāks lieliskas siera maizes vai siera salāti, kam var pielikt klāt vientuļu tomātu. Apkaltusi maize atdzīvosies maizes sacepumā, bet puspaciņa biezpiena lieliski iecepsies pankūkās. Šādu pieeju produktu lietošanā uzskatu par nepieciešamu.

Šajā gadā Parīzes restorānos veiktā aptauja apliecināja, ka 60% cilvēku neapēd visu pasūtīto ēdienu, bet 76% būtu gatavi neapēsto ēdienu paņemt līdzi uz mājām un apēst to, piemēram, nākamajā dienā. Laba prakse, tomēr jāatzīst, ka nedz Rīgā, nedz Parīzē neapēstā ēdiena piedāvāšana līdznešanai nav ierasta. Arī Parīzes Latīņu kvartāla restorāna oficiants tikai pēc mana uzaicinājuma iesaiņoja neapēsto ēdienu (starp citu, restorānā esošā un šim nolūkam īpaši izgatavotā papīra tūtā) līdzņemšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?