Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +3 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 30. decembris
Daniela, Dāniels, Dāvids, Dāvis

Ēdieni ar rukolu

Šīs nedēļas recepšu tēmu ierosināja lasītāja no Lizuma. «Kā audzēt un ēst rukolu?» viņa jautāja vēstulē. Par audzēšanu var atbildēt īsi - rukola aug kā nezāle. Rukolas sēklas pēdējos gados vairs nav jāieved, tās nopērkamas arī Latvijas sēklu bodēs un sējamas kā jebkuri visparastākie salāti. Šogad pirmo rukolu mana mamma iesēja pirms Lieldienām, un jau pagājušajās brīvdienās šķinām pirmās svaigās, formas ziņā pienenēm līdzīgās lapiņas.

Ko var pagatavot no rukolas? - jautāju mūsu Virtuves gudrību padomdevējai Birutai Ozolai. Viņa saka: «Nu vēl viena salātu lapa. Visvienkāršākais veids, kā rukolu (saukta arī arugula) ēst - kā visus lapu salātus. Rukola piedod viegli rūgtenu garšu un daudzveido zaļos salātus. Atslēga ir rukolas mazliet piparotā garša, tā labi sajaucas ar citām.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Rukolas un sarkano piparu salāti Balzametiķa vine

6 personām vajadzēs:
2 galviņas lapu salātu, 2 buntītes rukolas,
500 g svaigu šampinjonu, 3 sarkanie pipari

Lapu salātus labi nomazgā un nosusina. Saplēš. Rukolu nomazgā, nosusina un noplēš lapiņas no kātiem. Šampinjonus noslauka ar mitru lupatiņu un sašķēlē, piparam izņem viduci un sēklas un sagriež strēmelēs.
Sajauc lapu salātus un rukolu un liek uz 6 šķīvjiem. Pārkaisa ar šampinjonu šķēlēm un pipariem. Pārlaista ar vinegretu (salātu mērci).
Variants: sajauc visas izejvielas lielā bļodā, tad iemaisa vinegretu.

1 nemizota ķiploka daiviņa, 1 ēdamkarote franču sinepju, 3 ēdamkarotes balzametiķa, 250 ml olīveļļas, sāls un pipari pēc garšas

Pārgriež ķiploka daiviņu un ar pārgriezto pusi labi ieberzē mazas bļodiņas iekšējās malas.
Bļodiņā sakuļ etiķi un sinepes, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Lēnām iekuļ eļļu, līdz mērce sabiezē un visa eļļa iejaukta. Liek mērcē ķiploka daiviņas. Apklāj bļodiņu un atstāj istabas temperatūrā līdz lietošanai. Izņem ķiploka daiviņas un apmaisa.

Rukolas, bekona, siera un maizes pudiņš

4-6 personām vajadzēs:
375 ml pilnpiena, 125 ml saldā krējuma, 5 olas, 6 bekona šķēles, 1 smalki sakapāts franču sīpols, 3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas, 200 g rukolas, 500 g itāļu maizes (čabata),
150 g Holandes siera

Noregulē krāsni uz 180oC. Ietauko seklu 2 l tilpuma krāsns drošu trauku. Lielā bļodā sajauc pienu, krējumu, olas un pa ceturtdaļtējkarotei sāls un piparu. Cep bekonu, līdz brūns un trausls, izņem no pannas, nosusina uz papīra dvielīša un raupji sasmalcina. Bekona taukos pannā cep sīpolus un ķiplokus kādu minūti, visu laiku maisot. Pievieno rukolu un maisa, līdz rukola izskatās savītusi.
Iejauc sacepto bekonu un rukolu, maizi un sieru olu un piena maisījumā, lej sagatavotajā traukā un pārklāj ar foliju. Cep 30 minūtes, noņem foliju un cep vēl 10 minūtes.

Kabaču «karpačo»

4 personām vajadzēs:
350 g kabaču
100 ml raupji sakapātas rukolas
3 ēdamkarotes olīveļļas
1 tējkarote balzametiķa sāls un pipari pēc garšas 100 g cietā itāļu siera

Sagriež kabačus plānās šķēlēs un sakārto vienā kārtā lielā šķīvī, pārkaisa ar rukolu. Pārlaista ar eļļu un etiķi un pārkaisa ar sāli un pipariem.
Ar sakņu mizojamo nazīti sagriež plānas siera skaidiņas un pārkaisa pār kabačiem.

Pasta ar šķiņķi un rukolu

6-8 personām vajadzēs:
500 g pastas (makaroni)
150 g plāni sagriezta žāvēta šķiņķa
500 g rukolas, lapiņas nobraucītas no kātiņiem un raupji sakapātas
200 ml rīvēta cietā itāļu siera
tējkarote rīvētas citrona miziņas
sāls un pipari pēc garšas
75 ml olīveļļas

Novāra pastu un nokāš, pataupot krūzīti ūdens. Liek atpakaļ katlā un sajauc ar pārējiem produktiem, pievienojot atlikušo ūdeni, ja masa pārāk sausa.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Merzļikins U-20 izlasei izmaksā pusdienas restorānā

Latvijas vārtsargs Elvis Merzļikins svētdien apmaksājis pusdienas restorānā Latvijas U-20 izlasei, kas pašlaik piedalās pasaules junioru čempionātā Kanādas galvaspilsētā Otavā, pirmdien LTV ra...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?