Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Ei, jūs, Imantdienas!

Katrai tautai ir komponisti, kuru sacerētās melodijas cilvēki velk un dungo ne aicināti, ne lūgti. Latviešiem tāds ir Imants Kalniņš, kura apgalvojumi, ka visas rokmūzikas pamatu pamats ir Liverpūles strādnieku roks The Beatles izpildījumā, jau kļuvuši tikpat leģendāri kā viņa dziesmas. Cēsu Pils parka estrādē pēc neliela pārtraukuma atkal skanēs Imantdienas - festivāls, kurā tiek pielūgta komponista daiļrade.

Šogad tas notiks 2. jūlijā, suminot komponistu 70. dzimšanas dienā un piedāvājot trīs dažādas dziesmu programmas, kuras vienos ne vien piederība Imantam Kalniņam, bet arī plašs izpildītāju un viesu sastāvs.

Imantdienas sākās vakar, 1. jūlijā, kad plkst. 21 Cēsīs skanēja īpašs bērnu mūzikas koncerts Pils dārzā Imkas sapņu grāmata, kurā kopā ar Cēsu bērniem muzicēs Imanta Kalniņa bērni un mazbērni. Koncertā - Imanta Kalniņa tautā iemīļotās dziesmas no animācijas filmām un teātra izrādēm. Imantdienas koncertā, kas notiks 2. jūlijā, spēlēs grupa Turaidas Roze - Olga Rajecka un Uģis Roze. Pēc ilga pārtraukuma kopā ar grupu uzstāsies arī pats komponists. Koncerta otrajā daļā skanēs pirmās latviešu rokoperas Ei, jūs tur koncertiestudējums - galvenajās lomās būs Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa un Marts Kristiāns Kalniņš, kurš ar savu grupu Autobuss debesīs koncerta trešajā daļā izpildīs tautā visvairāk mīlētās Imanta Kalniņa dziesmas. Martu sastapt izdodas tikai ar trešo piegājienu, jo mūziķis, kurš Valta Pūces orķestrī kā dziedātājs savulaik klusējis un tikai spēlējis oboju, ir dikti aizņemts.

Vai, gatavojoties Ei, jūs tur iestudējumam, tu skatījies videoierakstos, kā tavā tagadējā lomā bija iejutušies Igors Siliņš un Raimonds Bartašēvičs no Pērkona?

Nē. Un man šķiet, ka tas ir pareizais gājiens. Es klausījos tikai skaņu, jo man šķiet, ka Pērkona iestudējums ir labākais, kāds līdz šim bijis. Tas deva impulsu, un pavisam noteikti, ja būtu tikai notis, mēs uztaisītu šo iestudējumu citādi. Taču tieši bildi, ko rādīja Latvijas Televīzija, es vispār nemaz redzēt negribēju! Protams, var runāt, ka tas bija toreiz, bet nekas jau šajā dzīvē nemainās - viss notiek cikliski. Sajūtas ir tās, ko mēs noķeram, un tādā gadījumā esam spējīgi izdzīvot, vai arī palaižam tās garām.

Kas ir tas, ko tu vēl laid cauri savam filtram mūsu laikos, kad informācijas blāķi gāžas no visām pusēm?

Uztveru un sevī ielaižu tik daudz informācijas, cik man ir nepieciešams. Kādreiz es visu to informāciju ķēru, jo interesēja visādas lietas. Tagad es televizoru vispār neskatos un ņemu tikai tik, cik es gribu. Man riebjas, ko tur rāda, - uzskatu to par zombēšanu. Ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Es to jūtu pat savos bērnos - kas tiek rādīts Cartoon Network? Tā ir baigā agresija! Man ir liels televizors, ko nopirku pirms gadiem, - to esmu nolicis malā un tagad skatos mazo televizoriņu, kad sakārojas paskatīties National Geographic un Discovery. Vienu brīdi biju iekšā politiskajās diskusijās un sekoju līdzi tam, kas notiek mūsu valstī, taču beigās sapratu, ka iet mēneši un gadi, nekas nemainās un viss griežas kā tādā vāveres ritenī. Dzīve ir tikai viena, un kāpēc man savas smadzenes ir jāpiesārņo ar kaut kādām nesaturīgām lietām?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Kur, kad: Cēsu Pils parka estrādē 1.-2.VII plkst. 20

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?