Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Eihe: «Viņš ir godīgs»

Tā bija mana ideja. Es piedāvāju, viņi piekrita,- izlabo Mārtiņš Eihe, vaicāts, kāda attieksme pret uzaicinājumu iestudēt Dailes teātrī. Viņš piedāvājis savas idejas arī citiem «lielajiem» teātriem, bet visi apstākļi sakrituši par labu Dailei.

No 3. decembra Dailes teātra Mazajā zālē skatāms Mārtiņa Eihes, radošās apvienības Nomadi «viesiestudējums» - Alekseja Vampilova luga Atvadas jūnijā (1966). Vaicāts par debijas izvēli, režisors saka: «Man viņš ļoti patīk. Es varētu iestudēt visu pēc kārtas. Vampilovs ir godīgs.» Izvēloties lugu Atvadas jūnijā, Mārtiņš Eihe vēlējies «sakārtot arī dažas lietas savā galvā». Tā ir pirmā lielā A. Vampilova luga, kurā ikdienas dzīves patiesīgums un sarežģītie personāžu raksturi atklājas brīdī, kad atmostas sirdsapziņa un notiek visu vērtību pārvērtēšana. Notikumi ir satīriski un reizē traģikomiski, bet pāri visam valda dzirkstošs jauneklīgums un alkas pēc dzīves - teikts izrādes pieteikumā.

Aleksejam Vampilovam (1937-1972) ir īpaša nozīme bijušās Padomju Savienības «15 māsu» teātros. Arī Latvijā viņam 70.-80. gadu teātrī bija spilgta un būtiska skatuves dzīve. Viņš savās lugās iesāka runāt par lietām, ar kurām tā vai citādi saskārās ikviens «padomju pilsonis». Par kompromisu un godīgumu pret saviem sapņiem un sirdsapziņu. Īpaši populāra latviešu teātrī ir A. Vampilova luga Pīļu medības un padomju Hamlets - Zilovs. Interesanti, ka Vampilova dramaturģija piedzīvo jaunu intereses vilni. Vampilovs un viņa varoņu kompromisu stāsti atkal šķiet šodienīgi. Dž. Dž. Džilindžers iestudējis Pīļu medības. Tagad - Eihe. «Viņiem visiem bija kopīgi meli, bet viņi paši ir godīgi un naivi. Man liekas, ka tas ļoti raksturo to laiku un cilvēkus,» par A. Vampilova varoņiem saka Mārtiņš Eihe.

Naivums, uztveres nesamaitātība laikam nebūs galvenās XXI gs. skatītāja īpašības. «Formas ziņā izrāde būs mazliet neparasta. Būs atsvešinājuma moments. Nebūs tik daudz psiholoģijas, kā vajadzētu Vampilova gadījumā. Liela nozīme būs tekstam,» stāsta M. Eihe. Iestudējumā Atvadas jūnijā, ko radošā grupa nosaukusi par zaudētajām ilūzijām, lomās ir Aldis Siliņš, Dainis Grūbe, Lauris Subatnieks, Pēteris Liepiņš, Dainis Gaidelis, Inita Dzelme, Aija Dzērve, Indra Briķe, Gints Andžāns, Baiba Neja vai Ērika Eglija, Akvelīna Līvmane un Marīna Janaus. Scenogrāfs Kristiāns Brekte, kostīmu māksliniece Kristīne Vītola. «Katrā teātrī atšķiras spēles manieres stils. Pastrīdamies - labā nozīmē, un darbs ļoti labi iet uz priekšu. Mēs ļoti labi saprotamies,» par sadarbību ar Dailes teātra aktieriem saka M. Eihe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?