Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Eiropa stiprāka par eiro

Tā nu ir sanācis, ka pesimismu Latvijā mēdz uzskatīt par neatņemamu personības brieduma pazīmi, kamēr optimismu - par pretējo. Vienkārši mūsu vēsture šādu attieksmi ir veidojusi. Īpaši viegli par pirmo intelektuāli ķēķī ir kļūt, parunājot par rietumu civilizācijas neizbēgamo norietu. Tad, lūk, neatņemama šī procesa sastāvdaļa varētu būt nīstās Eiropas Savienības sabrukšana.

To es nesagaidu. Jā, Eiropas vienoto valūtu šobrīd ir piemeklējušas dikti grūtas dienas, taču ir integrācijas sasniegumi, kurus neviens i negrasās likvidēt - brīva pārvietošanās, vienotais tirgus. To pastāvēšanai eiro nav nepieciešams, galu galā, ir taču dalībvalstis, kas izmanto citus eirolabumus, bet pašu eiro varbūt nekad neieviesīs. ES pastāvēs tik ilgi, cik būs politiskās gribas to saglabāt, un nekas pagaidām neliecina, ka kāda valsts varētu aiziet. Ar pašu vienoto valūtu gan iet tiešām traki. Vairākām eirozonas valstīm draud bankrots. Varētu teikt, kas tur liels - nesamaksās valsts par savām parādzīmēm, naivie to pircēji cietīs, bet būs mācība. Var jau būt, ka eirozona var turpināt pastāvēt, pat atsevišķām dalībvalstīm laiku pa laikam bankrotējot. Taču ilgu laiku finanšu tirgi ir darbojušies ar pieņēmumu, ka nekas tāds nenotiks. Ja tiks «oficiāli» apstiprināts, ka tā bijusi ilūzija, kas zina, kā tirgi sāks vērtēt daudzu citu, šobrīd it kā puslīdz drošu valstu maksātspēju. Turklāt komercbankas ir sapirkušās gan savu, gan citu valdību vērtspapīrus un bankrots(-i) var radīt paniku finanšu sistēmā, kas tālāk jau gremdēs t. s. reālo ekonomiku. Spēcīgākās eirovalstis varētu steigties palīgā un tās jau to dara, taču pārāk apkraut savus nodokļu maksātājus ar citu valstu grēkiem nevēlas, turklāt neviens nav visvarens. Ja valstij ir sava valūta, tad tā maksātspējas problēmu gadījumā var samazināt savu parādu vērtību, izlaižot naudu. Ar no pudeles palaisto inflācijas nodokli tad tiek aplikti ne tikai treknie finanšu dūži, bet arī tantes un onkuļi Turīnā un Salonikos, taču process norit samērā mierīgi, plūstoši. Taču, ja vienīgā parāda samazināšanas iespēja ir bankrots, tad valstis mēdz norakstīt skurstenī vismaz pusi sava parāda - ja jau reputācija sabojāta, nav vērts skaldīt matus. Turklāt, ja inflācija proporcionāli apgrauž banku bilances no abām pusēm, tad valsts bankrota gadījumā pēkšņi pazūd liela daļa aktīvu, bet saistības paliek. Turklāt, ja valstij vairs nav savas centrālās bankas, kas var būt t. s. pēdējās iespējas aizdevējs... Pēc šādas uguņošanas visdrīzāk ne pati vaininiece vēlēsies palikt eirozonā, ne kāds to tur gribēs redzēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?