Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Eiropai trūkst vienprātības, kā risināt Lībijas krīzi

Eiropas Savienība (ES), kas kritiski vērtēta par nespēju vienoties, ko darīt, lai apturētu Lībijas vadoņa Muammara Kadāfi režīma asiņaino vēršanos pret nemierniekiem, piektdien ārkārtas samitā kala rīcības plānus, kuriem jāpastiprina līdz šim jau noteiktās sankcijas. Taču, kamēr lielvaras savā starpā strīdējās par pareizāko taktiku, lībieši piedzīvoja M. Kadāfi uzticīgo bruņoto spēku uzvaras gājienu nemiernieku līdz šim pārvaldītajās pilsētās.

No Eiropas līderu puses arvien stingrāk atskan apgalvojumi, ka M. Kadāfi jāatkāpjas. Kā norādīja Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozo: «Lībijas problēmai ir vārds: Kadāfi.» Taču asu kritiku izpelnījās ne tikai Lībijas vadonis, bet arī Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, kurš ceturtdien Eiropu pārsteidza ar ziņu, ka Francija atzīst Lībijas opozīcijas Nacionālo padomi kā tautas likumīgo pārstāvi, izjaucot bloka mēģinājumus demonstrēt vienotību. Mazās, bet ietekmīgās Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers jau samita sākumā paziņoja, ka Francija ar šo soli pārsteigusies: «Es domāju, ka eiropiešiem būtu ieteicams nepieciešamos lēmumus pieņemt sanāksmē, nevis dienu pirms tam.» Arī Vācijas kanclere Angela Merkele un pat Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons, kurš kopā ar Francijas kolēģi izstrādājis Lībijas gaisa telpas slēgšanas plānu, iestājās par vienotību, atstājot nepiepildītus N. Sarkozī mudinājumus arī citām valstīm sekot franču piemēram.

Lēmumu neizdevās rast arī par gaisa telpas slēgšanu, Vācijai stingri norādot, ka pirms tam vajadzīgs Arābu līgas atbalsts, kura par to lems sestdien. Līderus bažīgus darīja jautājums par militāro iejaukšanos, jo tam Eiropa vēlas saņemt ANO Drošības padomes atbalstu. Jāuzsver, ka arī NATO pret militārā spēka lietošanu paudis zināmu piesardzību.

Kamēr Eiropas līderi mēģināja rast kopīgu valodu, M. Kadāfi spēki ar tankiem un kara aviācijas uzlidojumiem atkaroja arvien plašākas nemiernieku teritorijas, liekot bēgt simtiem opozicionāru. M. Kadāfi dēls Saifs el Islāms jau ceturtdienas vakarā vietējās televīzijas uzrunā brīdināja, ka vara ir gatava prettriecienam.

Tomēr lielākā daļa negrasās padoties un gatavi cīnīties līdz uzvarai, saucot arī pēc Rietumu palīdzības. Opozīcijas Nacionālās padomes vadītājs Mustafa Abdeldžalils BBC norādīja, ka jau kopš pirmajām dienām atbalstījuši gaisa telpas slēgšanu un vajadzīga arī jūras ceļu kontrole. Turklāt nemierniekiem steidzami esot nepieciešams papildu bruņojums un medikamenti, lai turpinātu savu cīņu.

Redzot M. Kadāfi triecienus, optimisms par opozicionāru uzvaru sācis pagaist. ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas eksperts Džeimss Klepers prognozējis, ka M. Kadāfi šajā cīņā gūšot virsroku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?