Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Ekonomika - tas ir…

Dažkārt tavs personiskais kultūras laiks nesakrīt ar kopējo. Kaut kādas lietas klauvē pie tavām durvīm tikai tad, kad jau ir paviesojušās pie daudziem citiem. Toties tās sakrīt, savstarpēji iedarbojas, sasaucas ar kādām jaunām tendencēm, kas norisinās tieši tagad. Tā slavenā, pavisam nesen vēlreiz ekranizētā Stīga Lārsona grāmata Meitene ar pūķa tetovējumu pirmajā iepazīšanās reizē man šķita esam visu Okupē Volstrītu līdzīgo kustību Bībele.

Atgādināšu lietas būtību - žurnālists Mīkaels Blumkvists garas dažādu notikumu virknes rezultātā atmasko vietējo finanšu magnātu Vennerstrēmu. Pēc tam zviedru kompāniju akcijas sāk strauji kristies. Mīkaelam intervijā jautā, vai viņš izjūt atbildību par šādu notikumu gaitu. Viņš atbild: «Ir jānošķir divas lietas: Zviedrijas ekonomika un Zviedrijas biržas tirgus. Zviedrijas ekonomika - tās ir visas preces un pakalpojumi, ko valstī saražo katru dienu. Tie ir Ericsson telefoni, Volvo automobiļi, Scan vistas un transports no Kirunas uz Ševdi. Tā ir Zviedrijas ekonomika, kas šodien ir tieši tikpat stipra vai vāja kā pirms nedēļas. Birža ir pavisam kas cits. (..) Tur ir tikai fantāzijas, kad cilvēki brīdi pa brīdim nolemj, ka tagad šis vai tas uzņēmums ir vērts tik daudz miljardu vairāk vai mazāk. Tam nav ne mazākā sakara ar realitāti vai Zviedrijas ekonomiku.»

Iespējams - nedaudz ideālistisks skatījums. Bet vai tad tieši ideālisti nebija tie, kuri gāja pie starptautisko finanšu gigantu ofisiem ar prasību atdot jēgu lietām un ekonomiku - cilvēkiem: cilvēkiem, kuri tajā strādā un ražo preces un pakalpojumus? «Zviedrijas ekonomika - tas ir…» Interesanti, cik garš būtu saraksts, kas sāktos ar «Latvijas ekonomika - tas ir…»?

Vēl grāmata liek aizdomāties par labējo un kreiso ideju konkurenci, kura pie mums būtībā nepastāv. Lārsons bija īstens «kreisais», ar visiem kreiso kustības plusiem un mīnusiem. Viņš bija Zviedrijas Sociālistiskās partijas politiskais aktīvists, zviedru žurnāla Ceturtā Internacionāle redaktors un izstājās no partijas 1987. gadā, kad perestroika bija pašā plaukumā un Austrumeiropā sāka brukt režīmi, kuri iepriekš bija sevi dēvējuši par sociālistiskiem. Kaut kādā mērā Lārsona trīs romāni ir pretreakcija uz zināmu vilšanos kreisajās tendencēs, kas iestājās 90. gados. Tā vai citādi, kapitāla varai, tāpat kā valsts varai, ir nepieciešams oponents, pretējā gadījumā sabiedrība nevar virzīties uz priekšu. Latvijai savi īstenie «kreisie» varbūt vēl jāizdomā, lai varētu normāli, līdzsvaroti augt. Ir derīgi izjust solidaritāti ne tikai pēc nacionālā vai valodas principa. No otras puses, atmaskot netaisnā magnāta impēriju izdodas tikai ar Mīkaela pārinieces Līsbetes hakeres palīdzību. Tā būtībā ir īsta ielaušanās. Kuru autors nešauboties traktē caurcaurēm bībeliskā griezumā - aci pret aci, zobu pret zobu. Vai tas ir attaisnojami?

Jāizlemj mums pašiem. Mēs taču esam lasītāji - jebkuras literatūras galvenās darbojošās personas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?