Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

ES līgums nenāca par velti

Politiskos ieguvumus apmaiņā pret atbalstu Eiropas Savienības Fiskālās disciplīnas līgumam, kuru Latvija kā piektā ES dalībvalsts ceturtdien ratificēja ar 67 balsīm, saņēma ne tikai opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība, bet arī valdībā pārstāvētā Visu Latvijai!-TB/LNNK. Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), kuram dokumenta pieņemšana nenāca gluži par velti, ceturtdienas vakarā pauda gandarījumu par balsojumu, jo līguma ratificēšana ir svarīgs signāls ES un starptautiskajiem finanšu tirgiem, ka Latvija ir gatava ievērot finanšu disciplīnu.

Līguma ratifikācijai bija nepieciešams divu trešdaļu Saeimas vairākuma atbalsts. Koalīcijā ir 56 deputāti, no kuriem 14 pārstāv VL-TB/LNNK, kas trešdien pēcpusdienā paziņoja partneriem savu atšķirīgo viedokli, neizprotot nepieciešamību tā steigties ar līguma ratifikāciju, ja skaidrības par attieksmi pret šo dokumentu nav lielajās Eiropas valstīs. Francija jau ir paziņojusi, ka pašreizējā līguma redakcija tai nav pieņemama, kas nozīmētu tās papildināšanu. Līguma ratifikāciju bija plānots pabeigt līdz šā gada beigām, un tas stāsies spēkā, kad to būs ratificējušas vismaz 12 eirozonas dalībvalstis, kurām Latvija plāno pievienoties 2014. gadā.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars žurnālistiem atzina, ka frakcijā bija grūti panākt vienotu balsojumu, jo deputātiem nebija skaidri steigas iemesli. Viņš nenoliedza - tā kā premjeram ir šķitis stratēģiski būtisks šis balsojums, VL-TB/LNNK ir lūgusi pretim pildīt tai agrāk dotos solījumus par finansējumu kultūras jomai. Ceturtdien no rīta frakcija vēl tikās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (ZRP) un finanšu ministru Andri Vilku (Vienotība), panākot vienošanos par papildu finansējumu Dziesmu svētkiem, Kultūrkapitāla fondam, mūzikas skolotāju algu pielīdzināšanai vispārizglītojošo skolu pedagogu algām, kā arī par Demogrāfijas fonda izveidi.

Saeimas sēdē Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK) gan atzina, ka pēc šī balsojuma paliks mieles, jo tas ir kļuvis «par tirgošanās objektu». Agrāk šādos gadījumos sabiedrība varēja tikai minēt, kas kuram ir apsolīts vai ietirgots, šoreiz deputāti par to ar lepnumu stāstīja no Saeimas tribīnes. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis īpaši uzsvēra Jāņa Klauža nopelnus, panākot finansējumu Aglonas bazilikai. A. Brigmanis gan tiem, kuri ZZS pārmet, ka «mēs te kaut ko kalkulējam», atgādināja, ka ZZS ar V. Dombrovski bija kopā valdībā tai visgrūtākajā krīzes pārvarēšanas laikā. Līdz pēdējam brīdim atbalstu nesolīja arī četri Zaļās partijas deputāti. Viens no viņiem - Kārlis Seržants - sēdē paziņoja, ka šis atbalsts būs, jo valdības pārstāvji apsolījuši Saeimas darba kārtībā jūnijā iekļaut jautājumu par enerģētikas stratēģiju un parlaments pieņems dokumentu, kurā būs skaidri formulēti nosacījumi, ar kādiem Latvija piedalās Visaginas atomelektrostacijas projektā, ja - piedalās. Pret līgumu bija Saskaņas centra deputāti, kā galveno iemeslu minot bažas, ka Latvija riskē zaudēt savu suverenitāti. Ja līguma mērķis ir ierobežot valsts tēriņus, tas nozīmē, ka valsts iedzīvotāju aizbraukšana uz ārzemēm turpināsies, sacīja Igors Pimenovs (SC).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?