Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Es nebaidos strādāt ar kori

Ar diviem vērienīgiem koncertuzvedumiem Māris Sirmais un Valsts akadēmiskais koris Latvija 27. un 28. augustā Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā noslēgs 14. Starptautisko garīgās mūzikas festivālu. Pirmo reizi Latvijā skanēs franču komponista Artūra Onegēra Nāves dejas un argentīniešu izcelsmes itāļu komponista, slavenā kinomūzikas meistara Luisa Bakalova Tango mesa. Koncerta režisore ir Margita Zālīte, kura pirmā no Latvijas studē operas režiju. Viņa to dara Berlīnē H. Eislera Mūzikas augstskolas maģistratūrā.

Aizkulisēs vīna pudele

«Mani interesē kora formāts. Tas ir viens no sarežģītākajiem elementiem arī operā,» saka Margita Zālīte, kura piecus gadus dziedājusi korī Kamēr... Iespējams, tieši tāpēc viņa var teikt: «Man nav bail strādāt ar kori, lai gan operā parasti valda lielas bailes no darba ar kori. Slavenais režisors Hanss Neienfelss pat turēja aizkulisēs pudeli vīna un, pirms gāja pie kora, puspudeli iztrieca,» zina stāstīt Margita Zālīte. Protams, ir stress. Koris ir masa, viņi var solidarizēties pret tevi, tāpēc jānāk ar ļoti skaidrām norādēm un metodēm, kā īsā laikā panākt efektu, jo parasti pirms izrādēm ir tikai seši mēģinājumi, Margita Zālīte novērojusi, stažējoties pie režisoriem Berlīnes Komiskajā operā un citviet. Šī viņai ir būtiska iespēja pārbaudīt sevi: kā sajust kora masu, kā to dalīt, kā komunicēt ar cilvēkiem.

Nenogaliniet sapni!

Ko topošajai režisorei nozīmē nāves tēma, kurai slavenās grupas Franču sešnieks pārstāvis komponists A. Onegērs 1938. gadā iedvesmojies no ziemeļu renesanses mākslinieka Hansa Holbeina gravīrām?

«Es to drīzāk redzu kā sapņa nāves deju. Ļoti grūti ir cilvēkam mūsdienās iztulkot nāvi, arī lielā reliģiskā piedāvājuma un dažādu dzīves konceptu dēļ mums nav vienādu baiļu par nāvi, kā tas bija viduslaiku cilvēkam. Es uzskatu, ka daudz briesmīgāka par nāvi ir sapņa nāve - kad nogalinām paši savus vai arī kāda līdzcilvēka sapņus.» M. Zālītes interpretācijā aktrise Guna Zariņa atveidos dzelzceļa pavadoni, kurai ir miris sapnis kļūt par Transsibīrijas vilciena pavadoni. Viņa ir stipra un spēcīga sieviete, kuru sastopam brīdī, kad viņa sevī atklāj sludinātāju. Pavadonei ir dēls. «Es gribu runāt par mātes un dēla attiecībām, kas Latvijā ir īpašas. Par to, kā neuzklausām savus bērnus un nesaskatām, kur ir viņu īstā būtība. Pavadone neļauj dēlam pat spēlēties ar akmeņiem, jo tas ir bīstami....»

Atšķirtība ir pārbaudījums

Kas motivēja doties uz Vāciju studēt režiju? «Es ļoti ilgi meklēju dažādas mākslas formas: vizuālo - foto, kino -, tekstu, mūziku, performanci - tagad, šajā mirklī. Opera ir visuniversālākais un skaistākais žanrs, kurā to visu var apvienot. Tu sāc ar notīm, ar partitūru un centies iedomāties laiku, kurā komponists ir dzīvojis. Tā ir visinteresantākā profesija pasaulē. Esmu studējusi antropoloģiju, mani interesē cilvēku dzīve,» atzīst Margita, kura, pabeigusi Kultūras akadēmiju Latvijā, devās uz Berlīni. Vispirms universitātes maģistrantūrā izstudēja antropoloģiju, bet tagad jau asistē slaveniem režisoriem, piemēram, provokatīvajam Kaliksto Bieto. «Mums ļoti saskan darba stils. Viņš ir traks un ar jūtīgu, smalku dvēseli,» priecājas Margita Zālīte, kura šoruden debitēs ar pirmo patstāvīgo darbu Berlīnē - eksperimentālu Šūberta dziesmu projektu HAU teātrī. Iepazīstot drēbi, viņa iesaistījusies Komiskās operas gaismotāju komandā un kādā iestudējumā pat spēlējusi mīmisku lomu. Taču viss sācies pirms desmit gadiem, kad pametusi Jēkabpili un aizbraukusi uz Minsteres Latviešu ģimnāziju. «Dzīvot, studēt un mēģināt dzīt profesionālo sakni ārzemēs ir ļoti liels izaicinājums. Cilvēki bieži vien nenovērtē lielo pašaizliedzību un mūka dzīvesveidu, uz kādu tad jāparakstās. Tas nav tikai: o, viņa tur, ārzemēs! Tas ir ārkārtīgi liels darbs sevi motivēt, kur nu vēl tik lielā pilsētā kā Berlīne, kur liekas, ka jāiet visu skatīties, viss notiek, bet tikmēr pats neko nedari, tikai patērē. Pārbaudījums ir arī vientulība, atšķirtība, izdzīvošana.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?