Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Falls un farss

Berlīnes grupai Rammstein izdevies ne tikai saplūdināt roku ar tehno un izveidot jaunu «proletāriešu kultūru». Tā uz visiem laikiem ir «iecementējusi» savu identitāti: ja pilsētā ierodas Rammstein - gaidiet uguns šovu. Publika vienmēr cer, ka šie seši bargie pusmūža kungi spļaus uguni, uzvedīsies piedauzīgi un apdullinās ar industriālo roku. Rammstein koncerts ir ceļojums uz pirotehnikas noliktavu ar paraugdemonstrējumiem. To visu esmu piedzīvojis pagājušonedēļ notikušajā šovā Tallinā. Koncerts Rīgā - ceturtdien, 4.martā.

Uzvelkam uzpurņus!

«Iebāz savu desu skābajos kāpostos!» - Rammstein jaunākā albuma Liebe ist fᅢᄐr alle da pirmā singla Pussy garšīgākais citāts «Steck Bratwurst in dein Sauerkraut» rotā kreklus, kurus var iegādāties koncertā (Rammstein fetišistiem iepatiksies arī karogi, fototapetes un durvju izmēra plakāti). Pērn iznākušā albuma reklāmas kampaņa sākusies ar pornogrāfiskā videoklipa Pussy pirmizrādi un turpinājusies ar albuma «dāvanu komplekta» piedāvājumu - metāla kastē bez diviem kompaktdiskiem bija seši «personalizēti» falla imitatori (visi grupas locekļi - burtiskā nozīmē), roku dzelži un - pilnai laimei - arī lubrikants. Tas viss lika aizdomāties, ka ansamblis visas savas aktivitātes pārvērtis par farsu un pašparodiju. Koncerts šīs bažas vismaz daļēji ir izkliedējis.

Brutālais homoerotisms ar skarbas ironijas pieskaņu joprojām ir Rammstein šova pamatā. Darbība risinās industriālajā pazemes karalistē - laboratorijā, kas brīžiem pārtop par ellē noenkurotu kara kuģi - līdzīgu tam, kas attēlots uz 2005. gada albuma Rosenrot vāka. Vokālists Tils Lindemans uz skatuves parādās ar spīdošu rīkli. Pirmās pamatīgās liesmas uzšaujas gaisā, kad skan trešā dziesma. Mūziķi uzvelk īpašus uzpurņus un sāk «dzirksteļot», salūts šaujas no visām vietām.

Viens no spožākajiem specefektiem - virs mūziķu galvām lidinās zīdaiņi, kuri ar lāzeracīm izgaismo zāli. Dziesmas kulminācijas brīdī ellišķīgie mazuļi sasprāgst gabalos kā salūts neatkarības dienā. Muskuļotais Tils Lindemans par upuri izvēlas taustiņinstrumentālistu vārgulīgo Kristianu Lorencu, kuru publiski noslīcina vannā un aplej ar ugunīgu lavu. Pats Tils šajā turnejā mainījis savu skatuvisko garderobi un vairs nevalkā 80 kilogramu smagu ugunsdrošu metāla mēteli, kas ļāvis viņam dziedāt liesmu pārņemtam.

Šlāgera vibrācijas

Rammstein mūzika ir agresīvi vāciska, taču tās smagums ir «formāls»: uztvert šo mūziku ir viegli, dziedāt līdzi - arī. Nav noslēpums, ka grupas pantiņus ar prieku skaita pat sākumskolas vecuma bērni. Aiz «šausmu» slāņa slēpjas vecais labais vācu šlāgeris - melodiska alus un desas dziesmiņa, un tieši «šlāgera vibrācijas» Rammstein koncertā tūkstošus apmeklētāju sašūpo un iekustina daudz ātrāk nekā dziesmu «gaļīgais» industriālais ietērps.

Rammstein dalībnieki uzskata, ka grupas būtiskākā atšķirība no ASV industriālā roka apvienībām ir tā, ka amerikāņu mūzika ir ļoti plastiska un elastīga, viņi to dēvē par «šķidro metālu». «Mēs neesam spējīgi mūzikā kāpināt spriedzi un veidot tādu daudzslāņainu skanējumu kā Nine Inch Nails, mums elementāri trūkst iemaņu. Mēs vienkārši bliežam vienu un to pašu - bez grūva un jebkādas dinamikas. Sanāk truli, taču biedējoši. Amerikā tādas mūzikas nav,» pirms dažiem gadiem teica Rammstein taustiņinstrumentālists Kristians Lorencs.

Tils Lindemans savulaik solīja, ka Rammstein kļūs par trešo «Vācijas brīnumu» Amerikā - pēc Kraftwerk un Scorpions (zinātāji uzsver, ka populārākā vācu grupa Amerikā nav neviena no pieminētajām, bet gan Tangerine Dream). Amerikā Rammstein skandalozo slavu veicināja ugunsdzēsēju un antifašistisko organizāciju protesti. Savu estētiku kolektīvs piekopj tikpat sīkmanīgi kā Kraftwerk, muzikāli Rammstein dažkārt ielaužas Scorpions teritorijā - noklausieties melanholisko balādi Frᅢᄐhling in Paris (tā skanēs arī Rīgas koncertā).

Liesmojošais bumerangs

Rammstein mūziķus bieži apvaino seksismā - šie vīri it kā uzskata sievieti tikai un vienīgi par seksuālo objektu, kura pamatfunkcija ir apmierināt vīriešu kaislības. Leģenda vēsta, ka, izveidojot grupu, seši mūziķi pametuši draudzenes un apvienojušies pret viltīgām daiļā dzimuma pārstāvēm brašā «sešgalvu brālībā» - tas arī ietekmēja grupas stilistiku. Un tajā pašā laikā Rammstein daiļrade ļoti aizrauj dažāda vecuma meitenes.

Jau vairāk nekā desmit gadu māksliniekiem nākas pierādīt, ka viņi nav ne fašisti, ne baisi metālisti, ne radikāli sieviešu nīdēji, ne seksuālie perverti, ne slepkavas, ne dedzinātāji. Pat ja viņi sacer dziesmas par vardarbību, sadismu un kanibālismu, tā nav propaganda, bet tikai mākslinieciska provokācija bez jebkādas ideoloģiskas bāzes.

Jaunajā šovā Rammstein demonstrē unikālu triku: dziesmas Du hast laikā Tils Lindemans nikni raida liesmu metēju skatītāju pūlī, petarde lido pāri visai zālei un pēc tam kā bumerangs atgriežas uz skatuves. Koncerta kulminācija - ugunīgā Pussy, šis priekšnesums tikai apliecina, ka Rammstein šovs ir viens liels mīlestības akts: Lindemans uzsēžas uz mobilā lielgabala, kas atgādina kolosālas ģenitālijas, un heroiski ejakulē - fanu zona ir baltu putu un konfeti klāta. Visi ir laimīgi pat bez roku dzelžiem un lubrikanta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Koncerts

Grupa Rammstein
Arēnā Rīga 4. III plkst. 19.30
Biļetes www.ticketpro.lv un
Biļešu paradīzes kasēs Ls 25-45

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?