Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Franču mākslas ģēniju laime un posts

Ievērojamais Krievijas horeogrāfs Boriss Eifmans izvēlējies Rīgu sava jaunā baleta Rodēns Eiropas pirmizrādei, kuru viņa baleta teātra mākslinieku izpildījumā Latvijas Nacionālajā operā piedāvā kompānija ArtForte.

Balets ir veltīts izcilo tēlnieku Ogista Rodēna un viņa skolnieces, mīļākās un mūzas Kamillas Klodelas mākslai un viņu personiskajiem likteņiem, tos izgaismojot franču komponistu Morisa Ravela, Kamila Sensānsa un Žila Masnē mūzikā.

«Eifmans piedāvā skatītājiem kaut ko vairāk nekā vienkārši tēlnieka darba atspoguļojumu. Rodēns sniedz iespēju ieraudzīt mākslinieka iekšējo pasauli un saprast, ko nākas upurēt ģēnija tuviniekiem,» rakstīja ietekmīgais mākslas portāls Bachtrack.com. Izdevuma NYC Dance Stuff autors Darels Vūds uzsver, ka «Borisam Eifmanam ir izdevies notvert un atstāstīt šī satriecošā stāsta būtību», un pareģo jaunajam baletam lielu nākotni - viņaprāt, tapis viens no XXI gadsimta labākajiem baletiem.

Kā stāsta pats Eifmans, «Rodēna un Klodelas dzīve un mīlestība ir neparasts stāsts par diviem māksliniekiem sarežģītā un neparasti dramatiskā savienībā, kur kopā savijusies kaislība, naids un radoša greizsirdība. Garīgā un enerģētiskā mijiedarbība starp tēlniekiem ir unikāla - atrodoties līdzās Rodēnam, Kamilla ne tikai dāvāja viņam iedvesmu, palīdzēja atrast jaunu mākslas stilu un radīt šedevrus, bet arī piedzīvoja strauju sava talanta izaugsmi, kļūstot par izcilu meistari».

Pēc šķiršanās ar Rodēnu, Klodela zaudē prātu. Nelaimīgo dvēseli tagad pārņēmis patoloģisks naids pret agrāko skolotāju un mīļoto, kas, kā šķita Kamillai, viņai nozadzis dzīvi un talantu. Grimstot nabadzībā un aizmirstībā, viņa 30 gadus pavadīja klīnikā, kur 1943. gadā mira, visu pamesta.

Eifmana baletā redzamas gan Rodēna ilgas pēc savas mūzas un sirdsapziņas mokas, gan garīgi slimās Kamillas uzmācīgie murgi, kas mākslinieci pārvērtuši atriebības dievietē. Ķermeņu valoda, līdzīgi kā citos B. Eifmana baletos - psiholoģiskajās drāmās (Anna Kareņina, Čaikovskis, Brāļi Karamazovi, Sarkanā Žizele, Krievu Hamlets, Kaija) -, vēstī par kaislību, iekšēju cīņu un izmisumu. Kustībā stāstīts par visām tām cilvēka jūtu izpausmēm, kuras Rodēns un Kamilla ģeniāli atveidojuši bronzā un marmorā. «Akmenī sastingušo mirkli atkal pārvērst nevaldāmā un emocionāli piesātinātā ķermeņu kustību straumē - lūk, pēc kā es tiecos, sacerot savu jauno baletu,» atzinis B. Eifmans.

Pirmizrāde piedzīvoja triumfu Sanktpēterburgā Aleksandra teātrī 2011. gadā un viesizrādēs ASV uz New York City Center skatuves. Tikko, 3. decembrī, Rodēns saņēma veselas četras Pēterburgas augstākās teātra prēmijas Zelta sofite. Tas atzīts par labāko baleta izrādi. Ņina Zmijeveca (Rozas Berē lomā) novērtēta kā labākā sieviešu baletlomā, Rodēna atveidotājs Oļegs Gabiševs - labākais vīriešu lomā. Zelta sofiti saņēma arī izrādes scenogrāfs Zinovijs Margoļins.

Kur, kad:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

balets Latvijas Nacionālajā operā 10. un 11. decembrī plkst.19

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?