Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Gaida iespēju sevi pierādīt

Trīs Latvijas vadošie pludmales volejbola dueti veic pēdējos priekšdarbus jaunajai sezonai, kuras laikā būtu jārod atbilde, cik produktīvas būs jaunizveidotās sadarbības. Visvairāk šosezon tiek gaidīts no Aleksandra Samoilova un Jāņa Šmēdiņa, jo viņiem ir vispateicīgākā starta pozīcija. Abi sportisti arī pērn cīnījās augstākajā līmenī, turklāt abi jau kopš janvāra slīpē saspēli komfortablos apstākļos.

Sportisti nepārdzīvo ne par untumainajiem laikapstākļiem, ne haotisko sezonas kalendāra veidošanu un ne reizi vien atkārto, ka ar nepacietību gaida, kad sacensību režīmā varēs novērtēt starpsezonā paveiktā darba augļus.

«Tas ir viens no pāru variantiem, par kādu var tikai sapņot,» drīz pēc pagājušā rudens pārmaiņām pludmales volejbola treneris Aigars Birzulis jaunizveidoto duetu novērtēja kā tuvu ideālam, ņemot vērā abu sportistu daudzpusību gan spēlē pie tīkla, gan aizsardzībā, taču vienlaikus norādīja, ka svarīgāk par šīm prasmēm būs atrast saskaņu gan laukumā, gan ārpus tā. Viņam piekrita arī nu jau bijusī pludmales volejboliste Inguna Minusa, izceļot abu spēcīgās, taču visai atšķirīgās personības. Par saderību, kā arī saskaņu laukumā pašā sadarbības sākumā gan vēl pāragri spriest. To atzīst arī paši sportisti, sakot, ka vairākus mēnešus ilgos treniņos abi kārtīgi pastrādājuši, taču īsto atbildi par pāra perspektīvām sniegs tikai sezona.

Iepriekšējā olimpiskajā ciklā Šmēdiņš, spēlējot kopā ar Mārtiņu Pļaviņu, darbojās pie tīkla, blokā, bet Samoilovs pārī ar Ruslanu Sorokinu rūpējās par aizsardzību. Apvienojoties vienā duetā, abu sportistu lomas mainīsies - augumā garākais Samoilovs pēc ilgāka pārtraukuma atgriezīsies pie tīkla, bet Jāņa galvenie pienākumi būs laukuma dziļumā. Tiesa, iepriekš gūtās iemaņas noderēs, ja radīsies vajadzība pamainīt taktiku. «Spēlēsim arī nedaudz ātrāk, nekā es to iepriekš darīju kopā ar Ruslanu. Toreiz uzsvars bija uz spēcīgiem sitieniem, bet ar Jāni centīsimies veidot ātrāku spēli, ātrāku uzbrukumu,» iespējamās izmaiņas spēles stilā raksturoja Samoilovs. Šmēdiņš piebilda, ka pienākumu maiņa radījusi papildu motivāciju vairāk strādāt treniņos: «Ir interesanti. Jebkuras pārmaiņas jau dod jaunu azartu. Acis mirdz, jo ir kas jauns.» Pirmie iespaidi, trenējoties kopā ar Aleksandru, Jānim nav devuši iemeslu alkām pēc pārmaiņām: «Pirmā mēneša laikā, protams, bija jāpierod vienam pie otra, taču viss ir kārtībā.» Pirms pirmās kopīgās sezonas vissvarīgākais bijis pieslīpēt virkni nianšu, lai spēles laikā zinātu, ko gaidīt no pārinieka, kur tas liek bloku, kā veido kombinācijas, kā rīkojas pēc paceltām bumbām. Sparingos pārsvarā pretējā tīkla pusē darbojās Jāņa brālis Toms Šmēdiņš kopā ar Ruslanu Sorokinu. «Katru dienu viens otru sajūtam arvien labāk, taču grūti vēl pateikt, vai tā būs arī turnīros. Priekšsajūtas gan ir labas,» uz gaidāmo sezonu Jānis raugās cerīgi.

Pietrūkst spēļu prakses

Abi sportisti kopā trenējas jau no janvāra sākuma, turklāt nepilnus divus mēnešus pavadījuši treniņnometnē Ēģiptē. Šo taciņu jau pienācīgi iemīdījis Samoilovs, kurš Āfrikas ziemeļos sezonai gatavojas regulāri, bet Šmēdiņam tā bija jauna pieredze. Agrāk viņš paralēli spēlēja klasisko volejbolu, tāpēc sezonai pludmalē parasti sāka gatavoties pēdējā brīdī. «Parasti sanāca viena vai divas gatavošanās nedēļas. Atceros sezonu, kad pirms pirmā turnīra pludmalē pabiju vien četras dienas. Tik ilgi gatavojoties sezonai, sajūtas ir interesantas, taču kopumā pozitīvas. Galvenokārt jau tāpēc, ka ir mazāk traumu. Vēl viens pluss ir tas, ka pludmales volejbols man kopumā labāk patīk,» vērtē volejbolists. Viņš gan piebilda, ka jūtams spēļu prakses trūkums, jo kopš agra rudens bijuši tikai treniņi un sparingmači, kurus tomēr īstai spēlei pielīdzināt nevar: «Klasiskā volejbola sezonas laikā ik nedēļu bija spēle, un tikai spēlējot jau var sevi pilnveidot.» Pēdējās nedēļas duets gatavojas jaunatklātajā BeachBox pludmales volejbola hallē un svaru zālē Rīgā. «Bijām plānojuši trenēties Jūrmalā, bet laika apstākļi to neļauj,» Samoilovs atklāj, ka ieilgusī ziema ieviesusi korekcijas gatavošanās plānā. «Nedaudz jau jūt atšķirību, trenējoties iekštelpās, taču uz sezonas pirmajām sacensībām Ķīnā dosimies laicīgi. Tur sanāks četras dienas laika. Cerams, ka pagūsim pierast pie vēja un saules.»

Tēmē desmitniekā

Gatavošanās procesa plānošanu apgrūtina ne tikai laikapstākļi, bet arī nemitīgās pārmaiņas sezonas kalendārā, kas rodas, jaunajai Starptautiskās Pludmales volejbola federācijas vadībai reorganizējot sacensību kārtību. «Pagaidām līdz galam nekas nav skaidrs. Kārtība mainās katru mēnesi. Spēlētāji nav apmierināti, organizatori negrib mainīt. Iet karsti, jo abas puses nevar vienoties,» situāciju raksturoja Samoilovs. Kā apliecinot sportista vārdus, drīz pēc sarunas parādās informācija, ka pirmajos Pasaules kausa posmos Ķīnā jaunieviesto kvotu dēļ Latviju varēs pārstāvēt tikai divi dueti. Operatīvi nolēmuši, ka Samoilovs un Šmēdiņš pirmo posmu izlaidīs, lai paceltu pārus, kuriem ir mazāk reitinga punktu, un tuvākajā nākotnē vienlaikus varētu startēt visi trīs dueti, Latvijas pārstāvji dienu vēlāk saņēma ziņu, ka Fudžou tomēr varēs startēt visi trīs pāri. Tas viss notiek nepilnas divas nedēļas pirms sezonas sākuma... «Īpaši par to visu nepārdzīvojam. Kad sezona iešūposies, viss jau kļūs nedaudz skaidrāks,» Šmēdiņš uz notiekošo aicina skatīties vēsu prātu. Galvenais tomēr ir labi sagatavoties sezonas svarīgākajiem startiem pasaules un Eiropas čempionātos. Samoilovs sezonas sākumam nekādus konkrētu mērķus nav izvirzījis - primārais būs aprast ar jauno pārinieku un atrast kopīgu valodu. Sezonas gaitā gan vajadzētu nostiprināties pasaules ranga labāko desmitniekā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aleksandrs Samoilovs

Dzimis: 1985. gada 6. aprīlī Rīgā
Augums: 196 centimetri
Svars: 92 kilogrami
Treneris: Genadijs Samoilovs
Lielākie panākumi
9. vieta 2012. gada olimpiskajās spēlēs (ar Ruslanu Sorokinu)
9. vieta 2008. gada olimpiskajās spēlēs (ar Mārtiņu Pļaviņu)
1. vieta U-21 pasaules čempionātā (ar Mārtiņu Pļaviņu)
1. vieta U-23 un U-20 Eiropas čempionātā (ar Mārtiņu Pļaviņu)

Jānis Šmēdiņš

Dzimis: 1987. gada 31. jūlijā Kuldīgā
Augums: 190 centimetru
Svars: 89 kilogrami
Treneris: Andris Šmēdiņš
Lielākie panākumi
3. vieta 2012. gada olimpiskajās spēlēs (ar Mārtiņu Pļaviņu)
1. vieta 2012. gada FIVB Grand Slam posmā (ar Mārtiņu Pļaviņu)
4. vieta 2011. gada pasaules čempionātā (ar Mārtiņu Pļaviņu)
3. vieta 2010. gada Eiropas čempionātā (ar Mārtiņu Pļaviņu)
1. vieta U-20 Eiropas čempionātā (ar Tomu Šmēdiņu)
2. vieta U-18 Eiropas čempionātā (ar Tomu Šmēdiņu)
3. vieta U-18 pasaules čempionātā (ar Tomu Šmēdiņu)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?