Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Galēji labējie izmanto franču bailes

Francijas iedzīvotāji nedēļas nogalē pirmo reizi pēc 13. novembra uzbrukumiem Parīzē dosies pie balsošanas urnām, lai izraudzītos reģionu priekšstāvjus. Priekšvēlēšanu kampaņas laikā dominējusi drošības tēma. Izmantojot sabiedrības trauksmi pēc Parīzes terora aktiem, popularitāti audzējusi galēji labējā populistu partija Nacionālā fronte (NF), kuras līdere Marina Lepena terorisma draudus sasaista ar migrantiem un patvēruma meklētājiem, kas masveidā ierodas Eiropā.

Priekšvēlēšanu aptaujas ļauj prognozēt, ka NF pirmo reizi saņems vēlētāju mandātu vadīt kādu no reģioniem. Galēji labējo gaidāmie panākumi nopietni satraukuši Francijā valdošo Sociālistu partiju, kas aicinājusi frančus neuzkāpt uz NF izliktajiem «grābekļiem». Vairāki preses izdevumi izvērsuši kampaņu pret M. Lepenu un viņas vadīto partiju.

Uzbrukumi palīdzēja

Vēlēšanās, kuru pirmā kārta notiks svētdien, tiks izraudzīti 18 reģionu padomju locekļi un prezidenti. Aptaujas liecina, ka NF šonedēļ varētu iegūt aptuveni 28% vēlētāju balsu, tikpat lielu atbalstu varētu saņemt bijušā Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī vadītā konservatīvā Republikāņu partija, kas startē kopā ar divām mazākām centriski labējām partijām. Francijas prezidenta Fransuā Olanda sociālistiem tiek prognozēti 22% balsu, vēsta izdevums Le Journal du Dimanche.

Saskaņā ar aptaujām NF, visticamāk, triumfēs Norā-Padekalē-Pikardijā, kur kandidē partijas līdere M. Lepena, kā arī Provansā-Alpos-Azūras krastā, kur kandidē viņas māsasmeita Mariona Marešāla-Lepena. Galēji labējai partijai ir labas izredzes uzvarēt arī Normandijā, Burgundijā-Franškontē un Overņā-Ronā-Alpos.

Analītiķi uzskata, ka NF gaidāmie vēlēšanu panākumi būs saistīti ar M. Lepenas gadiem atkārtoto mantru, ka Francijas drošību apdraud migranti un patvēruma meklētāji no Ziemeļāfrikas un Tuvajiem Austrumiem, jo viņi esot potenciālie teroristi. NF politisko kapitālu audzējuši arī Parīzes uzbrukumi.

«Uzbrukumi deva pamatu Marinas Lepenas apgalvojumiem par saistību starp islāmu un terorismu,» politikas pētniece Noanna Maijere no Francijas Nacionālā zinātnes pētījumu centra sacīja The Washington Times. «Bailes ir ļoti palīdzējušas audzēt NF reitingus.» Izdevuma L'Express redaktors Kristofs Barbjē lēš, ka pēc 13. novembra uzbrukumiem NF popularitāte pieauga vismaz par 10%.

Valsts ziemeļu reģionā Norā-Padekalē-Pikardijā, kur kandidē M. Lepena, atrodas Kalē pilsēta, kas šovasar regulāri nonāca Eiropas mediju virsrakstos, jo tur ik dienu simtiem migrantu mēģināja nelikumīgi iekļūt Lamanša tunelī, lai nokļūtu Lielbritānijā. Savukārt Provansa-Alpi-Azūras krasts, kur startē viņas māsasmeita M. Marešāla-Lepena, ir nozīmīgs tranzītpunkts migrantiem un patvēruma meklētājiem, kuri ierodas Francijā no Itālijas.

M. Lepena vēlētājus piesaistījusi arī ar klaji populistiskiem solījumiem, piemēram, samazināt pensionēšanās vecumu no pašreizējiem 65 līdz 60 gadiem, palielināt minimālo algu un izstāties no eirozonas.

Apsūdz nepotismā

Francijas premjerministrs Manuels Valss šonedēļ brīdināja vēlētājus neuzķerties uz NF «viltībām», kas esot drauds Francijas sabiedrībai un ekonomikai. «Sargieties no tiem, kas apgalvo, ka, viņiem esot pie varas, terora akti nebūtu notikuši,» M. Valss sacīja radio Europe 1. «NF nemīl Franciju un maldina frančus, arī par terorismu.» Viņš norādīja, ka NF partija esot balsojusi pret nupat pieņemto likumu, kas piešķir plašākas pilnvaras izlūkdienestiem.

Reģionālie laikraksti - La Voix du Nord un Nord ᅢノclair -, kas ir populārākie preses izdevumi Norā-Padekalē-Pikardijā, uzbrukuši M. Lepenai un NF, apšaubot viņu spējas vadīt valsts pēc iedzīvotāju skaita otru lielāko reģionu, kura ekonomika piedzīvo grūtus laikus. La Voix du Nord publikācijā ar virsrakstu Marina Lepena un NF nav tie, par ko izliekas apsūdzēja «nepotismā» Lepenu ģimeni, kas NF vadot kā savu privāto uzņēmumu.

M. Lepena mediju uzbrukumus nodēvējusi par «skandaloziem». Viņa uzskata, ka publikācijas nav nekas vairāk kā «traktāti», lai atbalstītu Sociālistu partiju, kas ilgus gadus valdījusi Norā-Padekalē-Pikardijā un savulaik abiem laikrakstiem esot piešķīrusi dāsnas subsīdijas.

NF popularitāte satrauc arī Francijas ierindas iedzīvotājus. «Domāju, ka Lepena diemžēl saņems vairāk balsu, nekā prognozēts,» presei saka skolotāja Sāra Plesī. «Mēs dzīvojam tik rasistiskā, neizglītotā un ksenofobiskā valstī, ka šādi notikumi [teroristu uzbrukumi] var dot labumu NF. Lepenai tika pasniegta munīcija uz paplātes.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?