Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Gan labas, gan šaubīgas idejas

Iecerētās izmaiņas nodokļu politikā, lai tādējādi gūtu daļu no šogad budžetā papildu konsolidējamajiem 50 miljoniem latu, kopumā nav peļamas. Tomēr akcīzes nodokļa celšana degvielai vieš bažas par nelegālās degvielas patēriņa pieaugumu, kas var apgrūtināt valsts pieteikto karu pelēkajam sektoram, Dienai varas partiju atbalstītos risinājumus budžeta konsolidēšanai vērtēja uzrunātie eksperti. Par iespējām «izcelt» no ēnu ekonomikas vairāk naudas ekonomistiem ir dažādas versijas, tāpat kā par iecerēto štatu mazināšanu.

Koalīcijas ar atbalstītajiem risinājumiem budžeta konsolidēšanai par nedaudz vairāk kā pusi no nepieciešamās summas jeb 27 miljoniem latu nāca klajā pirmdien. Varas partijas vienojās par akcīzes nodokļa celšanu degvielai, izlīdzinot likmi ar pārējām Baltijas valstīm, nodokļa paaugstināšanu azartspēļu biznesam, nodevas ieviešanu nebanku sektoram, štatu mazināšanu valsts sektorā un efektīvākiem pasākumiem ēnu ekonomikas apkarošanai. Īpaši plānots vērsties pret nelegālo degvielu un tabakas izstrādājumiem. Tas, visticamāk, paredzēts, ņemot vērā bažas par nelegālās degvielas patēriņa kāpumu pēc akcīzes paaugstināšanas benzīnam un dīzeļdegvielai.

Finanšu ministrija norāda, ka akcīzi degvielai iecerēts paaugstināt par santīmu - līdz 28 santīmiem par litru benzīna un 25 santīmiem litram dīzeļdegvielas. Pēc tā akcīze benzīnam Latvijā joprojām būtu zemākā no trim Baltijas valstīm, bet dīzeļdegvielai saglabātos pa vidu. «Nedomāju, ka tas ir prātīgs lēmums,» par gaidāmo kontrabandas degvielas pieaugumu brīdina Lukoil Baltija R vadītājs Haims Kogans. Lai gan nelegālās degvielas īpatsvars kopējā patēriņā viņa vērtējumā Krievijas pierobežā nav liels - ap 7%, nav arī jūtama kontrolējošo iestāžu cīņa ar nelegālo rūpalu.

«Salīdzinot ar akcīzes nodokļa efektu, šis varētu būt pat apsveicams pasākums,» ieceri celt azartspēļu nodokļa likmes vērtē Rīgas Tehniskās universitātes pasniedzējs Kārlis Ketners, norādot: šis nodoklis sen nav mainīts un tā likmes visās pozīcijās ir zemākās Baltijā. To paaugstināšana gan var mazināt biznesa vērienus, daļa varētu aiziet pagrīdē, lēš ekonomists Ģirts Rungainis: «Taču, ņemot vērā sabiedrības attieksmi pret azartspēlēm, šis būtu populārs lēmums.» Ekonomists lēš, ka līdzīgi varētu sašaurināties arī ātro kredītu sniedzēju loks pēc nodevas ieviešanas līdz šim neregulētajā nebanku sektorā.

Ģ. Rungainis norāda, ka plāns izcelt no ēnu ekonomikas 12,8 miljonus latu ir reāls, taču tas atkarīgs no valsts un kontrolējošo iestāžu gribas. Darba efektivitāte Valsts ieņēmumu dienestā, pēc ekonomista domām, nav pietiekama, jo «organizētās shēmas» joprojām ir lielas. Ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis gan šaubās, vai starptautiskie aizdevēji konsolidācijā ieskaitīs plānotos ieņēmumus no ēnu ekonomikas, jo tos ir ļoti grūti prognozēt un izmērīt. Arī par iecerēto atalgojuma fonda un štatu mazināšanu valsts sektorā ekonomisti ir skeptiski, jo tas atgādina mehānisku griešanu, nevērtējot funkcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?