Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Gangstera šarms

Pat sezonā, kad «kinolektoriju žanrs» droši var pretendēt uz «topa» kulturālas izklaides parādības goda nosaukumu, filma, kas šovakar skatāma kinoteātrī Rīga, ir īpaša. Vispirms jau tāpēc, ka ar Francijas Kultūras centra gādību Rīgā pirmo un vienīgo reizi tiek demonstrēta filmas Spēlmanis Bobs 35 mm kopija - nekādas tur digitālās niekošanās un DVD disku spēlēšanas.

Labs kino ir jāskatās uz liela (vēlams, pat milzīga) ekrāna, no klasiskās vecās labās 35 mm kopijas. Cita lieta, ka šo dārgo prieku - filmas kopijas izrakstīšana no ārzemju arhīviem, gādāšana, transports, apdrošināšana u.c. - visbiežāk var atļauties tikai, pateicoties ārzemju kultūrinstitūciju atbalstam. Taču ne jau tikai tehniskie parametri un izrādīšanas unikalitātes fakts ieraksta filmu _Spēlmanis Bobs_ «jāredz!» kategorijā. Žans Pjērs Melvils, režisors, kurš «vainojams» _Spēlmaņa Boba_ (1956) tapšanā, ir «kulta figūra» Francijas un pasaules kinovēsturē. Paradoksāli, bet Melvila publiskā atpazīstamība (īpaši Latvijā) ir ļoti knapa atšķirībā, teiksim, no Francijas «jaunā viļņa» režisoriem - Žana Lika Godāra, Fransuā Trifo - un viņu darbiem, kaut bez Melvila, visticamāk, franču jaunais vilnis - šis XX gs. 60.gadu Francijas kino radošās brīvības pierādījums - nebūtu bijis.

Tālab ir tikai loģiski, ka šosezon kino Rīga notiekošā filmu cikla Tas, ko tu nedrīksti nezināt III veidotāji ir parūpējušies, lai Spēlmanis Bobs te būtu. Ja kino meklējat komercpotenciālu (ne mākslu), nebīstieties, Spēlmanī Bobā tā ir pāri pārēm - stāsts par nopelniem bagātu gangsteri Bobu, kurš dzīvo Parīzē, Monmartrā, ir labi ģērbies, tikumīgs un bauda policistu cieņu, ir teju mūžam aktuāls. (Zaglis, kas kļuvis par godātu pilsoni, - tikpat labi varētu būt arī Latvijas greizo morālētisko normu iemiesojums). Tomēr Bobs nav pratis nodrošināt sevi līdz mūža galam, tālab arī gatavs parakstīties uz «pēdējo» noziegumu - aplaupīt Dovilas kazino. Vai jāstāsta, ka gangsterdrāmu tradīcijās, kas zināmas arī no neskaitāmām Holivudas filmām, «pēdējās aplaupīšanas» mēdz būt liktenīgas?

Kurš no kura ir ietekmējies? Mūsdienu Holivuda ar tās «aplaupīšanas filmām» no Žana Pjēra Melvila, vai varbūt arī pats Melvils nav bez vainas? Patiesība būs kaut kur «pa vidu» - paradoksāli, bet XX gs. 50.-60.gadu franču režisori Godārs, Trifo u.c., kas tiek uzskatīti par oriģināliem autoriem, neiztika bez visaptverošas mīlestības pret, teiksim, 40.gadu Holivudas gangsterdrāmām un tā dēvētajām film noir, kas arī neiztiek bez spriedzes un aplaupīšanas filmu elementiem. Lūk, arī atbilde, kā Holivuda un Eiropa viena otru idejiski barojusi.

Leģenda vēstī, ka Spēlmanis Bobs rosinājis Godāru un Trifo savas agrīnās filmas (Līdz pēdējam elpas vilcienam un Nošaut pianistu) būvēt uz līdzīgiem ietekmju avotiem (viens no viņiem, tolaik kino kritiķiem, esot pat formulējis: mēs gribam uzņemt filmas, kas līdzīgas Spēlmanim Bobam!). Pats Melvils 60.gados veidoja ģeniālās gangsterdrāmas Samurajs (ar Alenu Delonu - viņš tiek uzskatīts par Melvila izcilāko aktieri), Sarkanais aplis u.c. Viņš uzņem 14 filmas un mirst 55 gadu vecumā 1973.gadā - ar sirdstrieku. Detaļas un nianses - Dāvja Sīmaņa lekcijā pirms filmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Filma

Spēlmanis Bobs

ciklā Tas, ko tu nedrīksti nezināt III: Cits jaunais vilnis

Kinoteātrī Rīga 10.XI plkst.19

Biļete Ls 2-2,50

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tagad Lučija, pēc tam Violeta

Jaunā dziedātāja Brigita Čirkše (26) par to, kāpēc ar darbu grib vēl pagaidīt, kāpēc ir patīkami dziedāt lauku kultūras namos, un arī par to, kāpēc svarīgi nebaidīties no skandāliem un atklāti runāt.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?