Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Gāzes straume

Pēdējos gados tik daudz diskutētā megaprojekta - Nord Stream gāzesvada - būvniecību, šķiet, apturēt vairs nespēj nekas. Šodien, klātesot no politizētā Krievijas dabasgāzes biznesa nākušajam prezidentam Dmitrijam Medvedevam, Baltijas jūras dzīlēs pompozi tiks gremdēti 1220 kilometru garā cauruļvada posmi, kam jāsavieno Viborga ar Greifsvaldi.

«Gadsimta» projektā iesaistīto ausis nav sasnieguši nedz brīdinājumi par Eiropas lielākās ekonomikas atkarības pieaugumu, nedz vides aizstāvju protesti un sūdzības. _Nord Stream_ projekts jau no pašiem tā pirmsākumiem apliecina, ka enerģētika ir politika. Pilnīgi lieki ir dažu _Nord Stream_ pārstāvju izteikumi, ka Baltijas valstis šo projektu uztver pārlieku emocionāli. Apzīmējumu «Ribentropa-Molotova cauruļvads», rakstot par _Nord Stream_ projektu, lietoja arī _The Wall Street Journal_, kam nevar pārmest nevajadzīgi emocionālu attieksmi pret Krievijas realizēto energoresursu tirdzniecības politiku.

Patiesībā Nord Stream projekts ir tikai kārtējais apliecinājums pragmatisma trūkumam pašā Krievijā - tā vietā, lai dabasgāzes piegādes Vācijai nodrošinātu, izmantojot sauszemes cauruļvadus, kuri izmaksātu ievērojami lētāk, lielais gāzes «dīleris» nolēmis par katru cenu apiet Baltiju un Poliju.

The Wall Street Journal pamatoti norādījis, ka Nord Stream palielina Krievijas iespējas izmantot dabasgāzes piegādes kā politiskas ietekmēšanas līdzekli, vēršoties pret Austrumeiropas valstīm. Patiesībā var pienākt brīdis, kad dabasgāzes piegāžu arguments var tikt vērsts arī pret Vāciju, kuras politiķi pagaidām sekmīgi ignorē brīdinājumus par to, ka Nord Stream projekts ir politika, nevis ekonomika. Apzināta izvairīšanās no piegādes risku diversifikācijas nākotnē var atspēlēties pašiem vāciešiem.

Gaišāku ainu Nord Stream projekta kontekstā vērš interesanta vēsts, kas nule saņemta no Polijas. Tikai mēnesi pēc cauruļvada būvniecības sākšanas Polijas teritorijā tiks sākta slānekļa gāzes ieguves iespēju izpēte. Eksperti lēš, ka slānekļa gāzes rezerves ir milzīgas. Sekmīgi īstenojot to ieguvi, Polija varētu ne tikai atsvabināties no nepieciešamības iegādāties dabasgāzi no Gazprom, bet arī eksportēt gāzi uz citām ES dalībvalstīm. Katrā ziņā poļu apņēmība neļauties atkarībai no Gazprom būtu jāņem vērā arī Latvijai, kuras politiķi, šķiet, ir pārlieku noticējuši apgalvojumiem, ka krievu dabasgāzei nav alternatīvu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?