Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Gliemežu mītiņš pie iespējamā muzeja

Diāna Kārkliņa

Krāsainie milzu gliemeži, kas priecējuši cilvēkus dažādās Rīgas vietās, nu ir apgleznoti un no pagājušās sestdienas sapulcējušies Strēlnieku laukumā, pie Rīgas Tehniskās universitātes ēkas Kaļķu ielā 1. Te tie pavadīs augustu un septembri, savukārt pēc tam dosies katrs pie sava atbalstītāja, kas tos tālāk iecerējuši dāvināt Bērnu slimnīcai, skolām, bērnunamiem un pilsētām dažādās Latvijas vietās, atklāj fonda Mākslai vajag telpu valdes locekle Katrīna Leiškalne.

Gliemeži ir ne vien koši pilsētvides objekti, bet arī Laikmetīgās mākslas muzeja gausās tapšanas simboli, to mērķis ir arī rosināt sabiedrībā diskusiju par muzeja nepieciešamību. «Laikmetīgā māksla daudziem bieži vien asociējas ar tukšām konservbundžām, drātīm, kaut ko industriālu. Ar šiem gliemežiem gribējām parādīt, ka tā ir arī krāsaina, interaktīva un iesaistoša,» stāsta K. Leiškalne un teic, ka gliemeži ir arī miermīlīgs fonda Mākslai vajag telpu dialogs ar Latvijas valdību, kurai jau ilgstoši lūgts finansēt muzeja izveidi. «Vairākkārt esam tikušies ar kultūras ministri, protams, saprotam, ka ir arī citi vairāk sasāpējuši jautājumi, kam vajag naudu, taču nu jau esam sajutuši, ka mūs sadzird. Līdz ar Ukrainas notikumiem situācija, protams, kļūs tikai sarežģītāka, bet ceram, ka muzejs drīzumā tomēr taps un būs nacionālās identitātes stiprinātājs.»

Piedaloties projektā, gliemežus apgleznojuši mākslinieki Kristians Brekte, Elita Patmalniece, Kristīne Luīze Avotiņa, Reinis Pētersons, Dace Gaile, Zane Balode, Dārta Leiškalne, Ilze Smildziņa, Kristīne Guršpone, Katrīna Gaile, Alise Mediņa, Mārtiņš Zutis, Kristīne Markus, Ilona Abiļeva un Aivars Broks. K. Leiškalne stāsta, ka akcija panākusi arī sabiedriskās domas aktivizēšanos. Uz katra gliemeža ir lūgums to pastumt, tā simboliski pabīdot uz priekšu muzeja telpu meklēšanas jautājumu. Cilvēku atsaucība šim aicinājumam bijusi ļoti liela, pat ja visi varbūt saikni ar muzeja problēmu nenolasīja. «Mums ik rītu gliemeži bija jāmeklē, jo tie bija «aizceļojuši»,» stāsta K. Leiškalne. «Kad tie no ielām pazuda, jo tika aizvesti pie māksliniekiem apgleznošanai, saņēmām neskaitāmas vēstules, ka tie jāatgriež pilsētvidē. Cilvēki pat no citām pilsētām bija braukuši gliemežus skatīties un nebija atraduši.»

Gliemežu tagadējā «pulcēšanās» vieta tieši iepretim RTU ēkai nav nejauša, jo līdz ar augstskolas pārvākšanos uz Ķīpsalas kompleksu nākamgad šis nams paliks tukšs, turklāt, pieredzējušu arhitektu un fonda Mākslai vajag telpu darboņu skatījumā, būtu izcili piemērots Laikmetīgās mākslas muzeja izmitināšanai. Tas un Nacionālās bibliotēkas ēka upes otrā krastā veidotu sava veida asi starp literatūru un mākslu, kas labi iezīmētos arī pilsētas kompozīcijā, turklāt RTU nama restaurācija izmaksātu ievērojami lētāk nekā jaunas muzeja ēkas celtniecība, norāda K. Leiškalne. «Un nams nekļūs par pamestu graustu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?