Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Grieķijai prognozē jaunas vēlēšanas

Grieķijas pēcvēlēšanu peripetijas iezīmējušas dziļākas bažas par valsts nākotni eirozonā, satricinot finanšu tirgus, un likušas analītiķiem prognozēt jaunas ārkārtas vēlēšanas. «Valsts lielā ātrumā traucas pretim katastrofai,» notiekošo komentēja Grieķijas laikraksts Kathimerini. «Ja tuvāko dienu laikā netiks izveidota nacionālās glābšanas valdība, jaunas vēlēšanas būs neizbēgamas.»

Tikai dažas stundas pēc vēlēšanām tajās uzvarējušās Jaunās demokrātijas līderis Antons Samars atzina, ka nespēj vienoties ar pārējām partijām par koalīcijas izveidi. Tādējādi valdības formēšanas stafete jau nodota otro vietu ieguvušajai Kreiso radikāļu koalīcijai (SYRIZA) ar Aleksi Cipru priekšgalā.

A. Samars, kura partija ietilpa līdzšinējā koalīcijā, kurai daudzi pārmet bargos taupības pasākumus un izdabāšanu Eiropas prasībām, sacīja, ka izvirza divus mērķus: saglabāt eiro un pārskatīt starptautiskā aizdevuma nosacījumus, ziņoja raidsabiedrība BBC.

SYRIZA un Kreisie demokrāti nespēja vienoties ar A. Samaru, turpretim Neatkarīgie grieķi un Komunistu partija pat atteicās ierasties uz sarunām. Pat līdzšinējie koalīcijas sabiedrotie PASOK bija piesardzīgi, sakot, ka iesaistīties tikai tad, ja piekritīs arī kreisi orientēti spēki.

«Mēs varam izveidot valdību no kreisajiem spēkiem, lai izvairītos no aizdevuma, kas dzen mūs bankrotā,» solīja SYRIZA vadītājs A. Ciprs pēc tam, kad atteicās sadarboties ar Antonu Samaru. «Mēs neļausim pa logu iekāpt tiem, kurus grieķu ļaudis patrieca pa durvīm.»

SYRIZA izredzes savākt nepieciešamo 151 vietu 300 cilvēku parlamentā, pēc ekspertu vērtējuma, ir vājas. Ja tas neizdodas, stafeti nodos trešajai populārākajai partijai PASOK, kuras neveiksmes gadījumā Grieķiju jau jūnijā gaida ārkārtas vēlēšanas.

Grieķi svētdien pateica skaidru «nē» līdzšinējās koalīcijas politikai, atbalstot partijas, kas iestājas pret taupības programmu. «Es balsoju par Cipru. Ja viņam izdosies mainīt vienošanos ar eiropiešiem, varbūt mūsu dzīve kļūs nedaudz labāka. Mēs esam sasnieguši robežu. Mēs knapi spējam savilkt galus kopā,» aģentūrai Reuters stāstīja bezdarbnieks Joannis Džannakopuls.

Tomēr, valstī pieaugot politiskajai neskaidrībai, kas satraukusi visu Eiropu, aug bažas arī pašu grieķu vidū. «Es tagad esmu vēl dusmīgāks nekā pirms tam. Viņi kā atbildes soli izvēlējās balsot pret lielajām partijām, nedomājot par sekām. Ko Ciprs darīs? Pavēlēs parādam izgaist?» sūkstījās mehāniķis Tanasis Ekonomus, kurš balsoja par vienu no līdzšinējās koalīcijas partijām.

Lai gan daudzi min, ka grieķu politiķu nespēju vienoties neglābs arī jaunas vēlēšanas, daļa analītiķu ir pretējās domās. Viņi norāda, ka tauta savas dusmas ir izgāzusi jau svētdienas balsojumā, tādēļ jaunas vēlēšanas varētu nogludināt situāciju, rakstīja The Washington Post.

Finanšu tirgi nekavējās reaģēt uz politisko krīzi Grieķijā, kas uzjundījusi vēl lielākas bažas nekā Fransuā Olanda uzvara Francijā pār līdzšinējo prezidentu un kaislīgo taupības politikas atbalstītāju Nikolā Sarkozī. Eiro vērtība otrdien atkārtoti piedzīvoja kritumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?