Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Gudrās galvas meklē arī pirmspensijas vecumā

Pārvākšanās uz dzīvi ārzemēs, pat tad, ja tur tiek saņemta krietni lielāka alga, nemaz nav tik vienkārša. Sarunai ar Dienu piekrita medmāsa Ilva (vārds mainīts), kas vienu brīdi bija uz sliekšņa, lai pamestu dzimteni. Viņu atturējušas šaubas par to, vai pusgadā spēs labā līmenī apgūt vācu valodu. Tāpat bijušas bažas, vai varēs izturēt sākumposmu, kad jāstrādā mazāk kvalificēts un zemāk apmaksāts darbs.

Ilva visu savu dzīvi ziedojusi mediķa profesijai. Krīzes kulminācijā viņai bija 50 gadu, un sieviete saprata - šis ir pēdējais brīdis, kad savā darba mūžā kaut ko mainīt. Pieredze profesijā bija liela - Ilva strādājusi gan pansionātos, gan neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā un tobrīd bija izvēlējusies nedaudz rimtāku režīmu, kādu laiku darbojoties kā ārsta palīgs rajona slimnīcā. Alga bija gaužām maza. Sarunājoties ar kolēģēm, viņa saprata, ka nebūt nav vienīgā, kas nejūtas finansiāli novērtēta, un viņas ar bažām apspriedušas iespējamās pensijas lielumu. Turklāt tās vairs nebija tikai sarunas - pensijas vecums straujiem soļiem tuvojās, un no domas vien par trūcīgajām vecumdienām sākusies pat panika. Ilva atceras, kā ar kolēģēm sākušas internetā meklēt sludinājumus darbam ārzemēs. Tas bijis ļoti viegli - atlika ierakstīt Draugiem.lv vai Google meklētājā atslēgas vārdus, un parādījusies virkne piedāvājumu. Sievietes apstājās pie izsmeļošākā darba sludinājuma, kur detaļās bija aprakstītas gan nepieciešamās prasmes, izglītība, gan arī sniegts apraksts, kādu atbalstu viņas saņems līdz brīdim, kad oficiāli sāks strādāt.

Ilvai bija interese par darbu Vācijā, jo bija pamatzināšanas vācu valodā. Viņa aizpildīja anketu, un pēc pāris dienām sieviete saņēma zvanu no uzņēmuma. Piedāvājums skanējis vilinoši, un bijusi sajūta, ka nenāksies par visu cīnīties vienai. Tomēr Ilva bija satraukusies par gaidāmajām pārmaiņām un lūdza dot laiku apdomāt. Aizbraukšanas gadījumā būtu jāatsakās no visas līdzšinējās dzīves, radās jautājums, kurš kops lopus, vai tos pārdot, kurš ravēs dārzu. Pēc dažām dienām saslima sievietes mamma, un Ilvai doma par strādāšanu ārzemēs atkrita pati no sevis. Viņa atteica. Tomēr pagāja pieci gadi, un kompānijas pārstāvji pērn zvanījuši vēlreiz, lai pārliecinātos, vai mediķe nav pārdomājusi. Viņai piedāvāta dzīvošana kopmītnēs, pusgadu apmaksātas valodas apmācības, pēc tam varētu strādāt par veco ļaužu aprūpētāju. Par darbu mēnesī maksātu ap 2500 eiro «uz rokas». Kaut gan piedāvātā alga bijusi sešas reizes lielāka, nekā viņa saņem tagad, emocionāli Ilva bija vēl mazāk gatava tik lielām pārmaiņām nekā iepriekš. No piedāvājuma viņa atkal atteicās.

Savukārt divas viņas kolēģes, ar kurām Ilva pirms vairākiem gadiem bija metusies darba sludinājumu jūrā, izvēlējās iet tālāk. Viena patlaban strādā Vācijā par operāciju māsu, saņemot vairāk nekā 6000 eiro mēnesī. Tomēr arī viņai nemaz tik viegli nav klājies. Lai gan darbā iekārtošanas kompānijas sniedzot morālu atbalstu un padomus, sarežģīts bijis valodas apmācības laiks. Turklāt tādā darbā ar vidēju valodas līmeni strādāt neļauj. Paralēli valodu kursiem nācies strādāt tā saukto melno darbu. Vēl esot Latvijā, sieviete arī lūgusi bezalgas atvaļinājumus kopumā vairāku mēnešu garumā un braukusi strādāt par veco ļaužu aprūpētāju turpat Vācijā. Darbs bijis ļoti smags un nepateicīgs, bez neviena brīva brīža. Pensionāri bijuši ar prasībām, un darba pienākumos bija ne tikai viņu mazgāšana, bet bija jāpalīdz arī nokārtoties, jāved pastaigās, kā arī jātīra māja un jāgatavo ēst. Sieviete to izturēja. Tagad uz Vāciju pārvākusies visa viņas ģimene, un tuvākajā laikā viņi grasās iegādāties māju.

Otra kolēģe kādu laiku pastrādājusi Norvēģijā. Tomēr pēc nepilna gada atgriezās dzimtenē. Viņa nebija gatava sākumā strādāt mazāk kvalificētu darbu, arī norvēģu valoda galvā «nemaz tik viegli negāja».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?