Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Gulta ar zelta kāju

Veselības aprūpes budžets šā gada otrajam pusgadam - 202,1 miljons latu - ir ļoti līdzīgs tai summai, ko valsts veselības sistēmai bija piešķīrusi 2006.gadā pusgadam, taču kādēļ tagad vairs nevaram atļauties to, ko tad? Kādēļ tagad dažas slimnīcas jau pārtraukušas plānveida stacionārās operācijas un pat brīdina - rudenī aptrūkšoties nauda akūtajiem pacientiem?

Ārstu algu palielināšana, dārgās tehnoloģijas, medikamentu cenas, augušie maksājumi par komunālajiem pakalpojumiem, tas viss ir cēlis veselības aprūpes izmaksas, arī nesaimnieciskā darbošanās, iespējams, neadekvāti augstas pakalpojumu cenas.

Pretī sēž profesors

Salīdzinot 2007. un 2008.gada datus, atklājas - pērn valstij viens ambulatorais apmeklējums izmaksāja par 33% dārgāk. Apmeklējums ir apaudzis ar tehnoloģijām, skaidro Atis Mārtiņsons, Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) direktores vietnieks. «Mēs esam piebāzuši visas slimnīcas pilnas ar tehnoloģijām. Arī, ja privāta ārstniecības iestāde nopērk kādu aparātu, tad ir skaidrs, ka katrs, kas atnāk, tiks izlaists tam cauri. Citādi aparāts nevar sevi atpirkt,» skaidro A.Mārtiņsons. Piemēram, magnētiskās rezonanses (50-200 latu par vienu reizi) pērn veica par 4000 reižu vairāk nekā 2007.gadā, naudas izteiksmē pieaugums ir vidēji 400 000 latu.

Pakalpojumu cenas medicīnā augušas ļoti strauji, vairākās pozīcijās četros gados pat uz pusi. «Mēs esam valsts ierēdņi, mums pretī sēž profesori. Mēs, ierēdņi, nestrādājam operāciju zālē, mēs nezinām, cik ilgi operācija ilgst, kādus āķīšus, kādus grieznīšus vajag. Ja mums nav alternatīva profesoram - no viņa neatkarīga eksperta, kam paprasīt, mums jāņem par pilnu, ko saka profesors. Bet profesors grib gultu ar zelta kāju, kur guldīt pacientu,» saka A.Mārtiņsons un piebilst, ka VOAVA tomēr esot centusies bremzēt augošās pakalpojumu cenas.

Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis saka - problēmas palīdzēs risināt Veselības ekonomikas institūts, kas no oktobra sāks darboties uz Zāļu cenu valsts aģentūras bāzes. Tas izvērtēšot tehnoloģiju izmantošanas efektivitāti, arī cenu noteikšanu. «Mums sadarbību te piedāvājusi arī Pasaules Veselības organizācija,» stāsta J.Bundulis.

Dārgākās jomas

Arī slimnīcās ārstētie pacienti pēdējos gados izmaksājuši dārgāk. 2005.gadā viens slimnīcā ārstēts pacients valstij vidēji maksāja 245 latus, 2008.gadā šī summa jau uzlēca uz 488 latiem. Viens no iemesliem ir personāla izmaksu palielināšana. To var labi redzēt, ja aplūko valsts pakalpojuma cenā ierēķināto vidējo ārsta algu - no 418 latiem mēnesī 2006.gadā līdz 654 latiem mēnesī līdz šā gada jūlijam. Tagad tā samazināta līdz 524 latiem. Tiesa, tā nav reālā alga, daudzi ārsti strādā vairākās darbavietās, slimnīcas pašas nosaka atalgojumu. Valsts kontrole, izlases kārtā skatot maksimālos vidējos atalgojumus deviņās slimnīcās, atklāja, ka 2007.gada pirmajā pusē ārstiem tas bija aptuveni 1200 latu mēnesī.

Dārgākā joma stacionārajā aprūpē ir invazīvā kardioloģija, kurai 2007.gadā bija atvēlēti 18 miljoni latu no valsts budžeta, dati par 2008.gadu vēl nav apkopoti. Lielās izmaksas tiek skaidrotas ar dārgajām tehnoloģijām. Teksasas universitātes asociētais profesors Uģis Gruntmanis publikācijā delfi.lv salīdzina - operācijās izmantotie stenti (caurulīte, ko ievada sirds asinsvados) Anglijā maksā 131-529 latus, savukārt Latvijā - 420-1240 latus. «Vai viņiem (ražotājiem) ir iespējams samazināt cenu, ja mums maksāšanas termiņš ir 180, 200 dienas? Anglijā tās ir 30 dienas,» saka Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs asociētais profesors Andrejs Ērglis.

Otra dārgākā joma ir psihiatrija, kur izmaksas gadā bijušas līdzīgas kā invazīvajai kardioloģijai, taču te iemesli ir citi. VM valsts sekretāra vietnieks Rinalds Muciņš skaidro - ļoti lielam pacientu skaitam nākas stacionēties, kas valstij izmaksā dārgi. Trūkst alternatīvas - attīstīta ambulatorā dienesta, nav dienas centru un grupu dzīvokļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?