Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Harismātisku līderi neieraudzīja

Divas stundas garā diskusijā astoņi potenciālie Latvijas Televīzijas (LTV) valdes locekļi prezentēja savu skatījumu uz sabiedriskās televīzijas nākotni, bet diskusijas dalībnieki atzīst, ka «zvaigžņu komandu» pagaidām nav izdevies saskatīt. Uzvarētāju trijnieku nosauks 7. martā.

Astoņnieks uz paklāja

Uz LTV valdes priekšsēdētāja amatu kandidē mediju holdinga Baltijas Mediju alianse kādreizējais izpilddirektors Ivars Belte, pētījumu aģentūras TNS Latvia valdes priekšsēdētāja Ginta Krivma un bijušais LTV ģenerāldirektors Rolands Tjarve. Par LTV valdes locekļa amatu programmu attīstības jautājumos cīnīsies bijušais radio Star FM programmu direktors Patriks Grīva, reklāmas aģentūras Lowe Age Latvia izpilddirektors Sergejs Ņesterovs un LTV 7 satura redaktore Jana Semjonova. Uz LTV valdes locekļa amatu finanšu un tehnoloģiju jautājumos kandidē va/s Valsts nekustamie īpašumi finanšu direktors Uģis Mālmanis un bijušais SIA Baltcom TV valdes loceklis Māris Skujiņš, bet trešais kandidāts no cīņas atteicies. Fontes vadītāja Inese Kamarūte vēlreiz apstiprināja, ka firma nav virzījusi R. Tjarvi, taču Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) loceklis Gints Grūbe norādīja, ka trīs padomes locekļi atbalstījuši R. Tjarves virzīšanu uz otro kārtu un pats G. Grūbe bijis viens no šiem trim. Līdz 7. martam Fontes vērtēs kandidātu vadības un sociālās prasmes, kandidāti pildīs testus, veiks biznesa simulācijas uzdevumus, lomu spēles. Dienu pirms uzvarētāju nosaukšanas valdes priekšsēdētāja un viņa vietnieka attīstības jautājumos amatu kandidātiem notiks vēl viena diskusija ar NEPLP locekļiem par LTV viena un trīs gadu attīstības scenārijiem.

Par pašreizējo LTV tēlu tā vadītāju kandidāti izsakās diezgan atklāti un skarbi - I. Belte minēja, ka «ļoti spilgtais zīmols laika gaitā zaudējis savu spozmi», bet G. Krivma sacīja, ka LTV ne tikai neaug un neattīstās, bet stagnē un degradējas. «Valda uzskats, ka LTV ir nevis sabiedriskā, bet valsts televīzija, un novēršanās no LTV ir protests pret politiskās elites dienaskārtības nodrošināšanu ziņu saturā,» viņa pieļauj. Emocionāli LTV darbiniekus centās uzrunāt R. Tjarve, kurš esot bijis pārliecināts, ka tikšanās būs sarīkota LTV koncertzālē, bet tā tika organizēta bijušajā ēdnīcā. Viņš uzskata, ka varētu pierunāt atgriezties vairākus bijušos LTV darbiniekus, kā arī populārā raidījuma Kas notiek Latvijā? vadītāju Jāni Domburu. Tieši R. Tjarvem LTV darbinieki uzdeva visvairāk jautājumu, tomēr tika arī atgādināts, ka viņa laikā, piemēram, kultūras raidījumu veidotājiem daudz vairāk nekā šobrīd nācās meklēt naudu pašiem. Savu reputāciju R. Tjarve uzskata par nevainojamu, jo neesot nedz notiesāts, nedz tiesāts - tiesāšanās pirms 11 gadiem, kuru viņam pārmet, bijusi par atjaunošanu amatā, un viņš joprojām uzskata, ka ticis atlaists nepamatoti.

Lielas sajūsmas nav

Dienas aptaujātie tikšanās dalībnieki pauda atturīgu vērtējumu par redzēto. LTV valdes locekļu pretendenti bijuši ļoti dažādi, atzīst žurnāliste Inga Šņore. Daļa «lējuši ūdeni» un runājuši skaļas frāzes, bet bijušas arī konstruktīvas idejas par to, kas TV darbā būtu uzlabojams. Arī pašā LTV kolektīvā ir atšķirīga izpratne par to, kādam vajadzētu būt sabiedriskajam medijam, tāpēc ir labi, ka izvēle nav pašu LTV darbinieku, bet profesionālas atlases kompānijas ziņā, uzskata I. Šņore, kura gan firmas Fontes darbībā saskata vairākas dīvainības. Raksturojot trīs valdes priekšsēdētāja kandidātus, I. Šņore norādīja, ka I. Belte nav spējis atbildēt par savām politiskajām simpātijām, R. Tjarve pārāk balstījies uz veco pieredzi no laikiem, kad jau reiz bija LTV ģenerāldirektors, bet G. Krivmas atbildes ir bijušas pārāk vispārīgas un frāžainas. «Anekdotiski likās, ka visi glīti nosauca, ka skatās sporta pārraides, bet nespēja minēt nevienu konkrētu pārraidi, ko redzējuši. Ja grib plātīties, ka mīl sportu un LTV 7, varbūt labāk tomēr paskatīties, ko rāda,» valdes locekļu kandidātu atbildes vērtē I. Šņore. Viņa pieļauj, ka atlases kompānijai nebūs viegli izvēlēties uzvarētājus, bet LTV kolektīvam nebūs viegli pieņemt jebkuru no viņiem. «Varēja just lielu neticību tam, ko viņi stāsta un cik daudz no tā varēs realizēt, kad viņus apstiprinās,» kolēģu noskaņojumu raksturoja I. Šņore.

Žurnālistam Jānim Gestem licies uzkrītoši, ka gandrīz visiem valdes locekļu kandidātiem bijusi negatīva attieksme pret visu, ko šobrīd dara Latvijas Televīzijā. Viņam palikusi sajūta, ka kandidāti nemaz nezina, kad, ko, kādām auditorijām rāda LTV. Harismātisku līderi J. Gestem nav izdevies ieraudzīt. Arī bijusī LTV žurnāliste Baiba Strautmane atzīst, ka piedāvātais pretendentu sastāvs nav nosaucams par «zvaigžņu komandu»: «Lai arī divas stundas it kā ir daudz laika, bet astoņi cilvēki galīgi nevarēja tikt līdz detalizētākai sarunai par to, ko katrs no viņiem saprot ar mediju neatkarības jautājumiem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?