Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Hipertrofiskā kardiomiopātija (HKM)

HKM ir iedzimta sirds slimība, kas bieži sastopama kaķiem, bet reti suņiem. Visu šķirņu un arī bezšķirnes slimajiem kaķiem ir patoloģiski biezas sirds kambaru sieniņas. Slimības smagums kaķiem atkarīgs no tā, cik biezas kļūst sirds sieniņas. Pārliecīgi biezās sienas dēļ sirds kambaris slimajiem kaķiem nespēj atslābt un sarauties, tāpēc traucēta normāla asiņu caurplūde sirdij, un tas rada plaušu tūsku un šķidruma sakrāšanos pleirā.

Dažiem kaķiem novēro arī aritmijas, kas var radīt pēkšņu nāvi. Retāk var rasties trombi aortā, kas nosprosto asinsriti uz pakaļkājām, radot paralīzi, ļoti stipras sāpes un bieži beidzas ar nāvi.

HKM pazīmes kaķim ir atkarīgas no sirds sieniņas biezuma - vieglos gadījumos pazīmju nav vispār. Turklāt kaķi ļoti veiksmīgi slēpj sliktu pašsajūtu. Pazīmes, ko novēro saimnieki, ir apgrūtināta elpošana, samazināta apetīte. Veterinārārsts konstatē paātrinātu sirdsdarbību, trokšņus, var būt ritma traucējumi. Lai apstiprinātu diagnozi, ieteicams veikt sirds ultraskaņas izmeklēšanu - ehokardiogrāfiju. Nepieciešams izslēgt citas slimības, kas noris ar līdzīgām pazīmēm, piemēram, sistēmiskā hipertensija vai hipertiroidisms (vairogdziedzera hiperfunkcija).

Regdolu un meinkūnu kaķu šķirnēm ir identificēta gēnu mutācija, kas izraisa HKM. Tāpēc šīm šķirnēm iespējams veikt ģenētisko testu, lai uzzinātu, vai kaķis ir gēna nēsātājs. Latvijā šo testu var veikt veterinārajās klīnikās, kas nosūtīs paraugus uz Laboklin laboratoriju Vācijā.

Diemžēl HKM pašlaik nav ārstējama. Izmaiņas sirds muskulī nav atgriezeniskas. Ja sirds muskuļa hipertrofija notiek kāda cita iemesla dēļ (piemēram, hipertiroidisms), tad, izārstējot pamatslimību, sirds stāvoklis arī uzlabojas. Ir vairākas zāļu grupas, kas var palīdzēt uzlabot stāvokli - tajā skaitā urīndzenošie līdzekļi un zāles pret trombiem. Saimniekiem rūpīgi jāuzmana kaķa pašsajūta un par jebkurām izmaiņām jābrīdina veterinārārsts - īpaši svarīgi ir vērot elpošanu. Bīstama pazīme, ja kaķis elpo ar vaļēju muti.

Prognozes ir dažādas. HKM var strauji attīstīties vai arī lēni progresēt vairāku gadu laikā. Dažiem kaķiem attīstās ļoti neliela hipertrofija, kas faktiski nerada nekādas klīniskās pazīmes.

Ģenētiskās analīzes diemžēl var veikt tikai meinkūniem un regdoliem. Ja analīzes ir pozitīvas, tad kaķim ir mutantais gēns, kas var radīt HKM. Bet svarīgi zināt, ka ne visiem kaķiem, kam ir šis gēns, slimība attīstās. Attiecībā uz to, pārot gēna nēsātājus kaķus vai ne, ir dažādi viedokļi. Ir uzskats, ka nedrīkst pārot tikai tos kaķus, kam slimības gēni ir mantoti no abiem vecākiem. Šāds uzskats noteikti nav pieņemams, ja vēlas slimību izskaust. Mans veterinārārstes viedoklis ir, ka pozitīvie kaķi (vienalga, ar vai bez pazīmēm) nav izmantojami vaislai. Katra audzētāja pienākums ir pārbaudīt savus kaķus un pārdot kaķēnus tikai no negatīviem vecākiem. Lai nenopirktu kaķi maisā, pircēju pienākums ir prasīt uzrādīt kaķēna vecāku ģenētisko slimību testu rezultātus.

*Veterinārārste, Universitātes Vetfonds

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?