Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Hroniskās kaites draud ar milzu tēriņiem

Pacienti, kuriem noteiktās diagnozes nerada tūlītējus draudus dzīvībai, nākamgad varētu būt spiesti šķirties no vairākiem simtiem vai pat tūkstošiem latu, lai saņemtu plānveida medicīnas aprūpi. Ne visiem šādi līdzekļi ir, tādēļ liela daļa to iedzīvotāju, kas no valsts kompensētās medicīnas tiek izstumti, agrāk vai vēlāk tajā atgriezīsies kā akūti pacienti, paredz mediķi un pacientu organizāciju pārstāvji.

Nākamgad no ierobežotajiem budžeta līdzekļiem valsts nodrošinās neatliekamo medicīnisko palīdzību, bet par plānveida veselības aprūpi, tajā skaitā operācijām, pacientiem nāksies maksāt pašiem. Veselības ministrija (VM) norāda, ka tiks noteiktas prioritārās grupas, kurām valsts kompensēs arī plānveida procedūras, piemēram, bērniem, grūtniecēm, onkoloģijas, tuberkulozes un psihiatrijas pacientiem, tomēr tas pilnīgi skaidrs būs tikai pēc tam, kad Saeimā tiks apstiprināts budžets un kļūs zināms, cik lieli līdzekļi pieejami nozarei. Tad arī skatīs jautājumu, kurām iedzīvotāju grupām un kādu diagnožu pacientiem tiks nodrošināta valsts kompensētā plānveida aprūpe, skaidro VM pārstāvis Oskars Šneiders. Šobrīd plānotais nākamā gada veselības aprūpes budžets ir 404 miljoni latu, kas ir par 16% mazāk nekā nozarei atvēlēts šogad un par 30% mazāk nekā pērn.

No savas kabatas

Skaidrs, ka valsts nefinansēs, piemēram, plānveida lielo locītavu endoprotezēšanu, kas pagājušajā gadā tika veikta nepilniem trim tūkstošiem cilvēku un kam 2008.gadā tika tērēti 4,8 miljoni latu. Bet rindā uz šādu operāciju gada beigās gaidīja vēl aptuveni 20 000 cilvēku. Saskaņā ar publiski pieejamajiem slimnīcu cenrāžiem endoprotezēšana atkarībā no operācijas veida izmaksā no 700 līdz 3000 latu.

Diena uzzināja lielākajās Latvijas apdrošināšanas sabiedrībās, tirgū ir pieejamas apdrošināšanas polises, kas sedz arī tik dārgas operācijas, tomēr privātpersonas tās nevar iegādāties. Tik dārga veselības apdrošināšana (gadā izmaksātu aptuveni Ls 400 vienam cilvēkam) tiek piedāvāta tikai tad, ja darba devējs to iegādājas uzreiz vairākiem darbiniekiem.

Pērn Latvijā veiktas arī 7400 acu operācijas, kas vairākumā gadījumu ir plānveida procedūras. To cenas ir ļoti dažādas, piemēram, kataraktas operācija var izmaksāt līdz Ls 500. Speciālisti norāda, ka laikus neārstētu acu slimību gadījumā cilvēks var neatgriezeniski zaudēt redzi.

Stacionāros visbiežāk ārstētā slimība bijusi hroniska sirds išēmiskā slimība, šo kaiti pērn dziedēja 16 000 pacientu, liecina Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (tagad Veselības norēķinu centrs) dati. Kardiologs asociētais profesors Andrejs Ērglis norāda, ka kardioloģijas operāciju samaksas «uzgrūšana pacientiem būtu pilnīgs absurds». Šajā medicīnas nozarē pacientu iedalīšana hroniskos un akūtos pacientos nav iespējama, bet var noteikt augsta, vidēja un zema riska grupas. Operācijas kardioloģijā joprojām ir daudzkārt lētākas nekā ārvalstīs, tomēr Latvijas pacientiem tās ir nepieejami dārgas - amplitūdā no 2500 līdz pat 12 000 latu. A.Ērglis uzsver, ka Latvijai ir izdevies ievērojami samazināt sirds slimību izraisītu mirstību un invaliditāti, bet, samazinot finansējumu šajā nozarē, pastāvētu risks izjaukt visu sasniegto, tādēļ nozares finansējums jāsaglabā vismaz šā gada līmenī.

Finansiāla tuvredzība

Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas Sustento veselības politikas koordinatore Iveta Neimane uzsver, ka valsts politika ir ļoti tuvredzīga. Īstermiņā tik tiešām plānveida veselības aprūpes nefinansēšana var būt ietaupījums, bet ilgtermiņā tas izraisīs vēl lielākus tēriņus, jo neārstēta hroniska kaite jebkurā brīdī var kļūt par akūtu slimību un tad tās ārstēšana būs vēl dārgāka. I.Neimane norāda, ka pacientiem trūkst informācijas par to, kādus pakalpojumus tagad apmaksā valsts un par ko ir jānorēķinās pašiem, un bieži slimnieki nevēršas pēc palīdzības, jo ir pārāk apmulsuši.

Diena jau rakstīja, ka līdz ar valsts kompensēto pakalpojumu klāsta sašaurināšanu ir izveidots «sociālais spilvens» - pakalpojumi, ko trūcīgo iedzīvotāju vietā finansē valsts. Tomēr pagaidām vēl nav zināms, vai nākamgad starp maznodrošinātajiem pieejamajiem pakalpojumiem būs arī plānveida veselības aprūpe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?