Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Ideju ģenerators ar ātru reakciju

«Mārketinga speciālists ir ideju ģenerators, tā ir ļoti radoša profesija, sava veida māksla,» stāsta sabiedrības Tilde mārketinga vadītāja Ilze Leimane. Terminam «mārketings» ir arī latviskas cilmes sinonīmi - «tirgzinība», «tirgvedība» -, tomēr izplatītāks un pierastāks ir svešvārds.

Sāka ar arfu

Ilze līdz savai pašreizējai profesijai nonākusi pakāpeniski. No piecu gadu vecuma mācījusies Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolā, apguvusi arfas spēli, vēlāk pārgājusi uz Rīgas Hanzas vidusskolu. Pēc skolas beigšanas puse klases nolēmusi studēt jurisprudenci, otra - ekonomiku. Neviena no šīm iespējām Ilzi nesaistīja, tāpēc viņa meklējusi ko radošāku.

Sākusi studēt tūrisma un viesmīlības uzņēmuma vadību Biznesa augstskolā Turība, tad sapratusi, ka tūrisma bizness būs pārāk šaura specializācija, tāpēc RSEBAA ieguvusi bakalaura grādu uzņēmējdarbības vadībā un maģistra grādu integrētajās sabiedrisko attiecību komunikācijās, kur mārketinga apguve bija viena no studiju programmas sastāvdaļām. «Mani saistīja un interesēja gan mārketings, gan reklāma, gan darbs, kurā ir iespēja sadarboties ar medijiem. Reizēm pat ir grūti strikti nodalīt, kas ietilpst reklāmas un kas - mārketinga speciālista darba pienākumos,» skaidro Ilze. Tā kā mārketings, reklāma un sabiedriskās attiecības ir ļoti saistītas jomas, nelielos uzņēmumos to visu mēdz darīt viens cilvēks.

Lai veiksmīgi darbotos šajā profesijā, labi jāzina valodas, jāpiemīt matemātiskai, analītiskai un stratēģiskai domāšanai, labām organizatora spējām, jāapgūst psiholoģija, jo darbs saistīts ar cilvēkiem, jāsaprot, kā tiks uztverta nodotā ziņa. Neiztikt bez labām komunikācijas spējām, ātras reakcijas, arī prasmes prezentēt idejas.

Saprotami par netaustāmo

Pamatā ir kolektīvs darbs, bet mārketinga speciālista uzdevums ir zinātnieku, programmētāju un citu speciālistu izgudrotos un radītos inovatīvos produktus veiksmīgi nodot patērētājiem. «Nedrīkst gulēt uz veciem lauriem, pastāvīgi jāiet laikam pa priekšu, jāzina, ko klienti vēlas, lai produktu un pakalpojumu pirktu atkal un atkal,» Ilze stāsta. Lai izzinātu sabiedrības vēlmes, tiek rīkotas aptaujas, tendences tiek uztaustītas tirgus pētījumos. Jāapgūst un jāizmanto jaunākie komunikāciju kanāli, arī sociālie tīkli.

Sabiedrībā Tilde Ilzei ir ļoti interesanti strādāt, jo jāpiedāvā ļoti dažādi produkti no datorprogrammām līdz tulkotāju pakalpojumiem. Lai ieinteresētu par produkciju, virzītu to tirgū, nepieciešamas savas īpašās metodes un pieeja, pavisam cita nekā, piemēram, ja uzņēmums ražo velosipēdus, kosmētiku vai pārtikas preces. Jārēķinās, ka prece ne vienmēr ir taustāma, par sarežģītajām IT lietām jāprot pastāstīt katram saprotamā valodā. Pēc Ilzes domām, daudziem neko neizteiks, piemēram, frāze, ka klienta dati atrodas mākonī.

Mārketinga speciālista pienākumos ietilpst daudz vairāk nekā interneta un drukātās reklāmas maketu izdomāšana, kampaņu plānošana, sagatavošana, realizācija un to analīze. Galvenais - jāspēj ātri reaģēt uz izmaiņām, jaunām situācijām, jāzina, kā tās risināt, kā izmantot dažādās iespējas. «Darbā nav iespējama rutīna, katra diena nes kādu jaunatklāsmi, bet pašam, protams, jāseko līdzi, kas notiek nozarē, lai radītu ko jaunu, nebijušu,» teic Ilze. Ideju ģenerēšana viņai padevusies jau skolā, tagad viņa tās dažkārt nosapņojot, bet daudzas rodas prāta vētrās kopā ar kolēģiem un mērķauditorijas pārstāvjiem. Idejas atnāk arī brīvajā laikā - apgūstot džeza deju vai spēlējot pludmales volejbolu. «Gadās - kāda reklāmas saukļa ideju pēkšņi ieraugu jau realizētu. Tas nozīmē, ka idejas virmo izplatījumā, taču tas rada stimulu izdomāt arvien ko jaunu,» Ilze teic.

Ne tiem, kas skaisti runā

Ilzes darbadiena parasti ilgst no 9.00 līdz 18.00, bet saspringtākos brīžos nākas ierasties agrāk, aiziet vēlāk, dažkārt ziedot brīvdienas. Rīts sākas ar mediju caurskati, informācijas ievākšanu, lai zinātu tirgus aktualitātes.

Tildē mārketinga nodaļa ir kā sava veida iekšējā mārketinga aģentūra, jo katras biznesa līnijas vadītājs dod savu darba uzdevumu, tai katrai ir sava mērķauditorija, kampaņas. Tiek noteikts mērķis, budžets un laiks, kādā mērķis jāsasniedz. Gandarījis, piemēram, populārākās Latvijas programmatūras Tildes birojs 2011 jaunās versijas atklāšanas pasākums, ar kuru iesākts Tildes mākslas projekts Ars ex machina. Ideja - Tildes produktu veidolā iekļaut Latvijas mūsdienu mākslinieku darbus. «Mani iepriecina, ka ir iespēja savienot divas šķietami nesavienojamas lietas - tehnoloģijas un mākslu,» atklāj Ilze.

Speciāliste uzskata, ka viņas profesijā svarīga ir jau studiju laikā iegūtā prakse un darba pieredze, jo jāpārzina uzņēmējdarbības vadība, menedžments. Pašai ļoti noderot sešu gadu darba pieredze LR Uzņēmumu reģistrā, pēc tam starptautiskajā kurjerpasta kompānijā TNT Latvija, arī darbs laikraksta Dienas Bizness reklāmas nodaļā. Pārdošanas pieredze tiek likta lietā, pārliecinot par savām idejām kolēģus. Mārketinga speciālistam jāatrod arī veids, kā uzrunāt patērētāju, lai reklāmu uztver un vēstījums sasniedz mērķi. Taču viens no mītiem, kuru Ilze dzirdējusi: šajā jomā darbojas tie, kas prot skaisti runāt. Īstenībā nepietiek tikai glīti iesaiņot produktu un palaist tā reklāmu, mārketings ir arī nopietns analīzes un izpētes process. Dažas mārketinga kampaņas ir ļoti veiksmīgas, citas - mazāk izdevušās. Tad mārketinga speciālistam jāanalizē kļūdas, lai nākamreiz komunikācija ar mērķauditoriju būtu trāpīgāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara?
Reklamē uzņēmuma produktu vai pakalpojumu, veic tirgus izpēti un analīzi, prognozē tirgus izmaiņas un reaģē uz tām, pēta produkta mērķauditoriju, seko konkurentu aktivitātēm, tendencēm nozarē, izstrādā jaunas idejas un projektus, sadarbojas ar klientiem un medijiem.

Kur mācās?
1. līmeņa augstākās profesionālās izglītības programmu Mārketinga un tirdzniecības speciālists var apgūt 2-2,5 gados Ekonomikas un kultūras augstskolā (pilna laika studijas - Ls 760 gadā), Alberta koledžā (budžeta vietas vai Ls 852 gadā), Biznesa vadības koledžā (nepilna laika studijas - Ls 890 gadā). Biznesa augstskolas Turība Uzņēmējdarbības vadības fakultātē tirgzinības un tirdzniecības speciālista profesija apgūstama nepilna laika studijās (Ls 970), iespējams studēt arī RPIVA (nepilna laika studijas, Ls 720), RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātē (budžeta vietas vai Ls 850 pilna laika studijās). Prof. bakalaura grādu tirgzinībā var iegūt BA Turība Uzņēmējdarbības vadības fakultātē (pilna laika studijas - četri gadi, Ls 1370). Mārketinga pamatus apgūst, arī studējot LU Ekonomikas un vadības fakultātē, Vidzemes Augstskolas Biznesa vadības un ekonomikas fakultātē, RSEBAA u. c.

Kur strādā?
Dažādu nozaru uzņēmumos, reklāmas, sabiedrisko attiecību u. c. aģentūrās.

Darbarīki
Dators, tālrunis, biroja tehnika.

Cik pelna?
Atkarībā no uzņēmuma lieluma, nozares un jomas, kurā strādā, - no Ls 300 līdz vairākiem tūkstošiem latu mēnesī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?