Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Iedvesmo pārvarēt sāpes

Lai ik dienu justos mundrs un ar dzīvi apmierināts, jāsagādā pozitīvas emocijas apkārtējiem un jāpalīdz citiem justies možiem un veseliem, uzskata Artūrs Apinis. Savu pārliecību sirmais vīrs īsteno, Jelgavā vadot Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrību un organizējot tās dalībniekiem ceļojumus, kas sirgstošajiem ļauj priecāties par pasaules daudzveidību un aizmirst fizisko diskomfortu un sāpes.

Jauni iespaidi dziedē

Ar Artūru tiekamies Jelgavas pašvaldības ēkas zālē. Pensionārs stāsta, ka te pasākumos pulcējas cilvēki, kurus apvieno dalība biedrībā, kas pastāv jau kopš 1998. gada. «Saslimšanas, ar ko sirgst biedrības dalībnieki, izārstēt nevar. Bet var remdēt sāpes un dzīvot ar optimistisku skatu uz pasauli. Ziemā reizi mēnesī sanākam kopā. Tagad gatavojamies Ziemassvētkiem. Vasarā dodamies ceļojumos. Zinātniski ir pierādīts, ka pozitīvais emocionālais stress, ko izraisa jauni iespaidi, palīdz pārvarēt sāpes un uzturēt esošo veselības stāvokli, tam nepasliktinoties,» arī pats savā praksē ir pārliecinājies Artūrs Apinis. «Pirmās mūsu ekskursijas bija tepat, pa Latviju, apskatījām pilis. Pēc tam jau devāmies uz Lietuvu un Igauniju. Vairāki interesanti ceļojumi bijuši uz Poliju, kur mūs sirsnīgi uzņēma poļu sadarbības partneri. Šogad bijām Ungārijā un Balkānu valstīs - brīnišķīgi skaists ceļojums,» atceras Artūrs. Viņš iecerējis organizēt biedrības dalībnieku ceļojumu arī uz Dienvideiropu - Spāniju un tās kaimiņvalstīm.

«Redzu, kā ceļojumu laikā cilvēki atplaukst, aizmirst par savām veselības problēmām un ikdienas grūtībām. Atceros, reiz kāda mūsu biedrības dāma ekskursijas beigās sacīja, ka ceļojuma laikā jutusies tik labi, ka pat aizmirsusi lietot zāles, kuras pirms tam dzērusi regulāri jau gadiem,» ar smaidu stāsta Artūrs. «Slovākijā nokļuvām alās, kur bija jākāpj pa trepēm vairāki simti pakāpienu lejup un pēc tam vairāki simti augšup. Domāju, ak, kas nu būs ar maniem ceļabiedriem? Kā atkal izkļūsim no alas dienasgaismā… Bet visi smaidot veiksmīgi tika pa trepēm gan lejā, gan augšā un pēc tam vēl ilgi jutās gandarīti - lūk, nemaz jau tik nevarīgi neesot!»

Jāmūk ar diplomu rokā

Ceļojumu un dažādu pasākumu organizēšana prasa laiku un talantu. Artūrs Apinis stāsta, ka laiks viņam kā jau pensionāram esot, bet organizatora talants piemītot kopš bērnības, kad pats to vēl neapzinājies. «Mācījos pamatskolā, man bija kādi astoņi deviņi gadi, kad skolotāja uzticēja stāties klases priekšā viņas vietā un atprasīt uzdoto klasesbiedriem.» Arī vēlāk, turpinot izglītību, Artūrs bijis dažādos organizatoriskos amatos, bet darba gaitās strādājis vadošos posteņos. «Vienmēr esmu pratis izvēlēties pareizos sadarbības partnerus un kolēģus,» lepojas pensionārs. Viņa saprašanās recepte: jebkurā situācijā iedomāties sevi otra cilvēka vietā. «Arī nepatīkamas lietas otram vienmēr cenšos pateikt tādā formā, kādā man pašam būtu vieglāk šo informāciju uzklausīt,» uzsver Apiņa kungs.

Viņš rāda grāmatu Tēvzemes arāju cilts IV, tā ir viņa paša lolojums. Pensionētais agronoms ir šīs grāmatas sastādītājs, redaktors un līdzautors, turklāt arī izplatītājs. Grāmata veltīta Saulaines tehnikuma attīstībai XX gadsimta otrajā pusē, ietverot arī laiku, kad Apinis bijis šī tehnikuma audzēknis. Seniors uzsver, ka viņam vienmēr paticis mācīties, bet izglītības iegūšanas ceļš nav bijis viegls. «Bērnība pagāja kara un politisko pārmaiņu gados. Kamēr tiku līdz pamatskolas beigšanai, mācījos vairākās skolās. Ļoti gribēju mācības turpināt vidusskolā, bet bija grūtie pēckara laiki, vecākiem ar naudu bija trūcīgi, tuvākā vidusskola atradās 18 kilometrus no mājām, Madonā, bet kopmītnes nebija. Iestājos Jaungulbenes lauksaimniecības skolā, kur gatavoja traktoristus, jo tur bija kopmītnes, kopgalds un pat maksāja nelielu stipendiju. Liela daļa skolasbiedru bija gados par mani krietni vecāki, ar darba pieredzi, bet viņiem vajadzēja izglītības dokumentu. Beidzot skolu, man iedeva augstākas kategorijas traktora vadīšanas tiesības nekā lielākajai daļai šo pieredzes bagāto vīru, tāpēc viņi, protams, bija uz mani dusmīgi. Skolas noslēgums sanāca saspringts. Tikko diploms bija rokā, muku prom, lai neiekļūtu kautiņā,» tagad pasmejas inteliģentais kungs.

Ar veselīgu pašapziņu

Laiku, kad mācījies Saulaines tehnikumā, viņš uzskata par ļoti nozīmīgu dzīves periodu: «Aizrautīgi lasīju grāmatas, bibliotēkā varēju pavadīt ilgas stundas.» Arī tagad hobijs esot grāmatu lasīšana - it īpaši interesējot grāmatas par vēsturi. Viņa kolekcijā esot vairāk kā 5000 grāmatu - visi skapji pilni, istabā neesot vietas, kur ienākt...

Pēc Saulaines tehnikuma Artūrs iestājies Lauksaimniecības akadēmijas Agronomijas fakultātē, ieguvis augstāko izglītību un sācis strādāt dzimtajā Vidzemē, Lizumā par galveno agronomu. Bet dzīve traģiski mainījās kādā 1959. gada rudens vakarā, kad viņu uz ceļa sabrauca piedzēries kolhoza šoferis. Atveseļojoties ārstniecības iestādēs pagājis vesels gads. «Pēc iznākšanas no slimnīcas pa laukiem skraidīt nevarēju, vajadzēja izvēlieties darbu kabinetā,» stāsta Artūrs. Viņš strādājis Valkā un vēl citur Vidzemē, bet vēlāk atgriezies savā alma mater jau kā pasniedzējs.

Apiņa ģimenē izaugušas trīs meitas, un viņš ar lepnumu uzsver, ka visas ieguvušas izglītību. «Baiba ir ārste psihoterapeite, Ieva - dabas zinātņu maģistre matemātikā, bet Anita - latviešu valodas filoloģijas maģistre,» priecājas jelgavnieks. Artūra acu priekšā aug mazbērni, kuri esot ļoti mūsdienīgi jaunās paaudzes pārstāvji. «Mazbērni ir apbrīnojami komunikabli. Ja pie manis atnāk ciemiņi, arī mazie grib piedalīties sarunā, rāda savus zīmējumus, demonstrē rakstītprasmi,» lepojas Artūrs Apinis. «Bet vecumdienās, lai nejustu fizisku un garīgu diskomfortu, ir jāinteresējas par pasaulē notiekošo, jāsaglabā veselīga pašapziņa un jābūt labestīgi noskaņotam pret apkārtējiem cilvēkiem,» uzskata seniors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Artūrs Apinis (77)

Dzimis 1934. gada 2. aprīlī Jumurdas pagastā.
Par nozīmīgu vērtību atzīst izglītību.
Strādājis par agronomu un lektoru.
Izveidojis Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrību.
Ceļošanu uzskata par universālām zālēm.
Aizrautīgs grāmatu lasītājs.
Ir trīs meitas, pieci mazbērni.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?